Теми статей
Обрати теми

Підсумований облік: як оплатити роботу у вечірні та нічні години

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
На підприємстві для окремих працівників графіком передбачено роботу у вечірній та нічний час. Чи потрібно години такої роботи додатково оплачувати? А якщо потрібно, то в якому розмірі? Запитання цікаві, чи не так? Відповіді на них — у цій статті.

Спочатку давайте з вами визначимося, який час вважається нічним, а який — вечірнім. Вечірній час — цей час з 18:00 до 22:00. Нічний час — з 22:00 до 06:00 (ст. 54 КЗпП). У табелі обліку використання робочого часу години роботи:

— у вечірні час позначаємо кодом «ВЧ» (03);

— у нічний час — кодом «РН» (04).

Робота у вечірній час

Слід зазначити, що трудове законодавство (і КЗпП зокрема) не зобов’язує роботодавця будь-яким чином доплачувати працівникові за роботу у вечірній час. Проте договірні норми щодо встановлення, зокрема, доплати за роботу у вечірній час визначено Генеральною та галузевими (регіональними) угодами. Так, наприклад, Генеральною угодою* передбачено доплату за роботу у вечірній час при багатозмінному режимі роботи в розмірі 20 % годинної тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в такий час.

* Згідно зі ст. 9 Закону про колективні договори і угоди Генеральна угода на 2016 — 2017 роки продовжує діяти до того часу, поки сторони не укладуть нову або не переглянуть діючу угоду.

Зверніть увагу, багатозмінний режим роботи — це такий режим, коли на підприємстві робота протягом доби виконується у дві та більше зміни, тривалість кожної з них не має бути менше встановленої законодавством тривалості робочого дня.

Згідно зі ст. 58 КЗпП при змінних роботах працівники чергуються у змінах рівномірно в порядку, встановленому правилами внутрішнього трудового розпорядку. Для працівників, які працюють у змінах, адміністрація підприємства за узгодженням з профспілковим комітетом підприємства встановлює графік змінності.

З урахуванням наведеного доходимо висновку: доплату за роботу у вечірні години, передбачену Генеральною угодою, не здійснюють, якщо режим роботи працівників:

не належить до багатозмінного режиму (наприклад, робота сторожів за відповідним графіком виходу на роботу);

— є багатозмінним, але на підприємство не поширюються положення Генеральної угоди, і проведення такої доплати не передбачене колдоговором (іншими внутрішніми документами підприємства).

Зазначимо, що для тих підприємств, які не були представлені уповноваженими представниками з боку власника і з боку профспілки (об’єднання профспілок) при укладенні Генеральної угоди, обов’язковими будуть лише норми, соціальні гарантії, пільги, компенсації, встановлені законодавчими та нормативно-правовими актами на державному рівні. Водночас законодавство не забороняє суб’єктам (підприємствам) різних форм власності застосовувати при укладенні колективного договору норми і положення діючої генеральної угоди (див. також лист Мінпраці від 17.03.2011 р. № 2774/0/14-11/18)**.

** Детальніше вивчити це питання вам допоможе стаття «Генеральна угода: для кого писане» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 46).

Робота в нічний час

Якщо графіком виходу на роботу (графіком змінності) працівників передбачено роботу в нічний час, то її тривалість включається до тривалості роботи (зміни) працівника. Компенсацією роботи в таких умовах є доплата за роботу в нічний час.

При цьому така доплата здійснюється за фактично відпрацьовані години в нічний час.

Відповідно до ст. 108 КЗпП робота в нічний час оплачується в підвищеному розмірі, який установлюється генеральною, галузевими (регіональними) угодами та колективним договором, але не нижче 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час.

Зауважте: це мінімум, який установлено законодавством. Здійснювати оплату за роботу в нічний час нижче цієї межі або взагалі не оплачувати роботу в нічний час не можна. За порушення мінімальних трудових гарантій, до яких належить оплата за роботу в нічний час, ч. 4 ст. 265 КЗпП передбачено штраф у розмірі 10 мінзарплат за кожного працівника, щодо якого здійснено порушення.

На ваше підприємство поширюється Генеральна угода? Тоді зауважте, що нею передбачено розмір доплати за роботу в нічний час — 35 % годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в цей час.

Також інші розміри доплати за роботу в нічний час установлено і для деяких працівників бюджетної сфери.

Доплату за нічний час проводимо за підсумками кожного місяця, незалежно від облікового періоду!

Як же розрахувати годинну тарифну ставку для оплати нічних (вечірніх) годин, якщо працівникові встановлено оклад (місячну тарифну ставку)? Зараз усе розповімо.

Розраховуємо годинну тарифну ставку

При погодинній оплаті праці з установленою годинною тарифною ставкою проблем з розрахунком доплати за роботу у вечірній/нічний час не буде.

Зовсім інша річ, якщо працівникові встановлено оклад (місячну тарифну ставку). Як у цьому випадку розрахувати годинну ставку?

Відповідь є в листі Мінсоцполітики від 18.08.2017 р. № 1537/0/102-17. Для оплати роботи в нічний/вечірній час годинну ставку знаходимо так: оклад (місячну тарифну ставку) працівника ділимо на норму тривалості робочого часу, встановлену для нього графіком змінності (виходу на роботу).

Розглянемо приклад.

Приклад. Для диспетчерів підприємства встановлено підсумований облік робочого часу. Обліковий період — квартал. У IV кварталі 2018 року диспетчер Коваленко Б. І. відпрацював таку кількість нічних годин: жовтень — 64 години, листопад — 58 годин, грудень — 62 години. Кількість робочих годин у Коваленка Б. І. за графіком виходу на роботу: жовтень — 192 години, листопад — 174 години, грудень — 186 годин.

Місячний оклад диспетчера — 6200 грн. Колдоговором підприємства передбачено здійснення доплати за роботу в нічний час у розмірі 35 % окладу.

Доплату за роботу в нічний час здійснюємо за підсумками кожного місяця. Чекати закінчення облікового періоду не потрібно! При цьому для розрахунку годинної ставки використовуємо кількість годин згідно з індивідуальною нормою тривалості робочого часу, тобто місячний оклад ділимо на кількість годин роботи, передбачених графіком роботи для відповідного місяця (у жовтні — 192 години, у листопаді — 174 години, у грудні — 186 годин).

Розміри годинної тарифної ставки і доплати за роботу в нічний час за зазначені місяці IV кварталу 2018 року становлять (див. таблицю нижче).

Розрахунок доплати за роботу в нічний час

Місяць 2018 року

Розмір годинної тарифної ставки, грн./год

Розмір «нічної» доплати, грн.

Жовтень

32,29

(6200 грн. : 192 год)

723,30

(32,29 грн./год х 64 год х 35 % : 100 %)

Листопад

35,63

(6200 грн. : 174 год)

723,29

(35,63 грн./год х 58 год х 35 % : 100 %)

Грудень

33,33

(6200 грн. : 186 год)

723,26

(33,33 грн./год х 62 год х 35 % : 100 %)

«Нічна» + святковий день: як оплатити

Дуже часто бухгалтери запитують: чи потрібно подвоювати оплату за роботу в нічний час, якщо працівник працював у святковий день у нічну зміну?

Ні, так робити не потрібно. Пояснимо чому.

Робота у святкові дні оплачується в подвійному розмірі залежно від умов оплати праці в порядку, визначеному ст. 107 КЗпП. Оплату за роботу в нічний час урегульовано ст. 108 КЗпП. Тобто це дві різні оплатні гарантії, які регулюються різними статтями КЗпП (див. також лист Мінсоцполітики від 11.07.2018 р. № 1217/0/101-18/28).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі