Теми статей
Обрати теми

Кошти із соцстрахівського спецрахунку використано не за призначенням

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Підприємство отримало кошти на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності на спецрахунок. За рахунок цих коштів був помилково сплачений ЄСВ. Чи можна уникнути штрафу, якщо попросити податкову повернути ЄСВ на спецрахунок або добровільно повернути кошти у ФСС?

Вичерпний перелік випадків, коли можливе повернення ЄСВ, наведено в п. 5 Порядку № 6*. Згідно з цим пунктом платник ЄСВ може повернути кошти за ситуації, коли в нього є переплата з ЄСВ або ж він помилково сплатив ЄСВ (інші податки, збори, фінсанкції) не на той рахунок.

* Порядок зарахування у рахунок майбутніх платежів ЄСВ або повернення надміру та/або помилково сплачених коштів, затверджений наказом Мінфіну від 16.01.2016 р. № 6.

Якщо у вас переплати з ЄСВ немає, то повернути гроші практично неможливо. Та й за наявності переплати процедура повернення може забрати доволі багато часу**.

** Детальніше про повернення ЄСВ читайте в статті «Переплата з ЄСВ: як і коли можна повернути?» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 12).

При цьому виплатити лікарняні працівникам усе-таки потрібно. Адже соцстрахівська допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується в найближчий після дня отримання коштів від ФСС строк, установлений для виплати зарплати.

Тому в цій ситуації нічого не залишається, як виплатити працівникам соцстрахівські лікарняні (у сумі, якої не вистачає і яка пішла на сплату ЄСВ) за рахунок коштів підприємства. При цьому виникає запитання: що ж зазначати в повідомленні про виплату коштів?

Повідомлення потрібно подати протягом місяця з дня виплати допомоги***.

*** Детальніше про це можна почитати в статті «Отримали допомогу з ФСС? Потрібно відзвітувати — подати Повідомлення про виплату коштів» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 41).

Вважаємо, що в повідомленні можна зазначити, що всю суму допомоги ви виплатили працівникам за рахунок коштів ФСС. Якщо ви зазначите, що за рахунок ФСС виплатили тільки частину допомоги, це відразу приверне увагу Фонду і до вас, швидше за все, завітають з перевіркою.

Річ у тому, що страхові кошти, зараховані на спецрахунок, мають бути використані виключно на надання матеріального забезпечення і соціальних послуг застрахованим особам (ч. 2 ст. 34 Закону № 1105****).

**** Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Роботодавець, який порушив порядок використання страхових коштів, зобов’язаний відшкодувати Фонду в повному обсязі неправомірно витрачену суму страхових коштів і заплатити штраф у розмірі 50 % цієї суми (ч. 6 ст. 15 Закону № 1105).

Для застосування штрафу достатньо самого факту порушення порядку використання коштів зі спецрахунку. Добровільне повернення коштів Фонду навряд чи врятує від штрафу — жодних винятків із цього приводу Закон № 1105 не містить.

На винних посадових осіб підприємства може бути накладений адмінштраф у розмірі від 136 до 255 грн. (при повторному порушенні протягом року — від 170 до 340 грн.) за ст. 1655 КпАП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі