Теми статей
Обрати теми

Валютної декларації більше не подаємо!

Вишневський Михайло, податковий експерт
Положення Закону про валюту* не містять вимог щодо декларування валютних цінностей. Тому декларація про валютні цінності за звітні періоди починаючи з І кварталу 2019 року не подається. Останнім періодом, за який необхідно було подавати декларацію, є 2018 рік (станом на 01.01.2019 р.). Такі висновки з роз’яснення в категорії 114.04 ЗІР порадували платників. Розберемося в подробицях!

* Закон України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 р. № 2473-VIII.

Якщо в когось і були сумніви щодо скасування декларації про валютні цінності**, то з появою цієї консультації вони остаточно зникають. Окремі напівофіційні консультації з боку контролерів з’являлися й раніше, але їх статус не викликав особливої довіри.

** Про яке ми повідомляли вам у статтях «Валютне декларування: окремо в ДФСУ і НБУ, причому без штампів» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 31) і «Валютне регулювання на новий лад: питання на тему», розділ «Деклараціє про валютні цінності, прощавай!» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 7).

Нагадаємо, викликані ці сумніви були зовсім не тим, що Закон про валюту не передбачає декларування валютних цінностей та майна, які перебувають за межами України. Це й так зрозуміло і не викликає подиву. Питання полягало в тому, що цей Закон набрав чинності з 07.02.2019 р. Декларування ж відбувається щокварталу станом на перше число кварталу.

Тобто, суворо кажучи, період з 1 січня по 7 лютого залишався в підвішеному стані.

Саме щодо цього періоду й був сумнів: а чи не скажуть контролюючі органи, що цей проміжок часу (або взагалі весь І квартал як перехідний період) усе-таки потрібно закрити декларацією?

Ми зі свого боку не бачимо підстав для таких фіскальних висновків, адже на дату декларування (на перше число другого кварталу) обов’язок подання декларації вже не діятиме. Власне про це й оповідає ця консультація.

У чому причина такого ліберального підходу?

По-перше, це правильно з формальних причин, про які ми сказали вище.

По-друге, декларується не рух валютних цінностей та майна, так би мовити, «за» період, а їх наявність на певну дату. Сама собою дата 7 лютого (чи якась інша дата, крім першого числа кварталу) жодного правового значення не має. Тому декларування періоду з 01.01.2019 по 07.02.2019 р. по своїй суті неправильне. Ну а про весь І квартал (станом на 01.01.2019 р.) і мови бути не може.

У результаті констатуємо факт: останню валютну декларацію потрібно було подати у строки, встановлені для подання податківцям фінзвітності станом на 01.01.2019 р.

Більше до неї звертатися не будемо.

Померла так померла.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі