Теми статей
Обрати теми

Першотравневі подарунки автовласникам: радіочастотні мітки та Ко

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Перший день травня ознаменувався змінами, які торкнуться низки автовласників. Так, із зазначеної дати про проходження обов’язкового технічного контролю свідчитиме самоклейна мітка радіочастотної ідентифікації, закріплена в правій верхній частині вітрового скла (на внутрішній стороні) транспортного засобу, що підлягає обов’язковому технічному конт­ролю. Крім того, набули чинності й інші зміни, пов’язані (й не дуже) з проходженням тех­огляду транспортних засобів. Про все детальніше — у нашому матеріалі.

Розпочнемо з того, що «навела шереху» постанова № 461.

1 Постанова КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 23.01.2019 р. № 46.

Документ був опублікований 01.02.2019 р. у газеті «Урядовий кур’єр», 2019, № 21. Самою ж постановою (п. 3) передбачено, що набирає чинності вона через 3 місяці з дня опублікування. Тобто її час настав img 1 01.05.2019 р. Із зазначеної дати змінено три важливі для автовласників документи.

1. Правила дорожнього руху (далі — ПДР)2. Зміни полягають у тому, що підтвердженням проходження автомобілем технічного контролю з 01.05.2019 р. слугує не лише протокол перевірки технічного стану, а й самоклейна мітка радіочастотної ідентифікації. Згідно з п. 30.2 ПДР вона повинна кріпитися в правій верхній частині вітрового скла (на внутрішньому боці) транспортного засобу3, що підлягає обов’язковому техконтролю. Не стосується це причепів та напівпричепів.

2 Затверджені постановою КМУ від 10.10.2001 р. № 1306.

3 За винятком трамваїв і тролейбусів.

Нагадаємо, що обов’язковому техконтролю відповідно до ст. 35 Закону про дорожній рух4 підлягають транспортні засоби, що беруть участь у дорожньому русі та зареєстровані територіальними органами МВС України, за винятком (ч. 2 ст. 35 цього Закону):

4 Закон України «Про дорожній рух» від 30.06.93 р. № 3353-XII.

1) легкових автомобілів усіх типів, марок і моделей, причепів (напівпричепів) до них (крім таксі та автомобілів, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку), мотоциклів, мопедів, мотоколясок та інших прирівняних до них транспортних засобів — незалежно від строку експлуатації;

2) легкових автомобілів, що використовуються для перевезення пасажирів або вантажів з метою отримання прибутку, вантажних автомобілів незалежно від форми власності вантажопідйомністю до 3,5 тонни, причепів до них — із строком експлуатації до двох років;

3) технічних засобів для АПК, визначених Законом № 2295.

5 Закон України «Про систему інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу України» від 05.10.2006 р. № 229-V.

У їх числі трактори, самохідні шасі, самохідні сільськогосподарські, дорожньо-будівельні та меліоративні машини, сільськогосподарська техніка, інші механізми.

Періодичність проходження обов’язкового техконтролю встановлена п. 3 Порядку № 1376.

6 Порядок проведення обов’язкового технічного контролю та обсягів перевірки технічного стану транспортних засобів, затверджений постановою КМУ від 30.01.2012 р. № 137.

З 01.05.2019 р. при зупинці на вимогу поліцейського водій повинен дати можливість провести йому (за наявності на те законних підстав!) зчитування інформації з використанням спеціальних пристроїв (приладів) із самоклейної мітки радіочастотної ідентифікації (оновлений п.п. «в» п. 2.4 ПДР).

Інша важлива зміна: згідно з п.п. «г» п.п. 31.4.7 ПДР заборонено експлуатацію транспортних засобів при неробочому одометрі (він же — лічильник пробігу).

Увага: це нововведення стосується абсолютно всіх автовласників (а не тільки тих, які використовують транспортні засоби з метою отримання прибутку).

За порушення цієї вимоги автовласникові може світити штраф згідно з ч. 1 ст. 121 КУпАП у розмірі 20 нмдг (340 грн.).

2. Порядок № 137. Основна маса змін торкнулася саме цього документа. Головне, що зазначимо, це змінено вимоги до фотофіксації техконтролю.

Згідно з п. 16 Порядку фотофіксацію процесу проведення обов’язкового техконтролю здійснює виконавець при зовнішньому огляді транспортного засобу з фіксацією:

— передньої та лівої або правої частини транспортного засобу;

— перевірки ввімкнених фар ближнього світла та протитуманних фар (за наявності);

— перевірки гальмівної системи методом стендових випробувань і загального вигляду транспортного засобу на гальмівному стенді, номерного знака та ввімкнених сигналів гальмування;

— показника одометра.

Матеріали фотофіксації повинні забезпечувати можливість чітко визначати марку, колір, номерний знак транспортного засобу.

На фотографіях обов’язково має бути зазначена дата фотофіксації, яка повинна відповідати даті видачі протоколу перевірки технічного стану.

Крім того, передбачено деякі новинки в оформленні протоколу перевірки технічного стану автобуса, призначеного для перевезення школярів або осіб з інвалідністю, автомобіля таксі, спеціалізованого санітарного автомобіля бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги, великогабаритного та великовагового транспортного засобу, транспортного засобу, що використовується для перевезення небезпечних вантажів, або учбового транспортного засобу.

У протоколі перевірки виконавець повинен зазначати також призначення такого транспортного засобу в разі проведення його додаткової перевірки.

3. Порядок № 5127. Зокрема, цей документ доповнений нормою, згідно з якою територіальний орган з надання сервісних послуг МВС інформує уповноважений підрозділ Нацполіції про визнання протоколу перевірки технічного стану транспортного засобу недійсним. Пов’язано це може бути з видачею протоколу перевірки технічного стану транспортного засобу з порушенням вимог Порядку № 137 або вимог до перевірки конструкції та технічного стану колісного транспортного засобу, методів такої перевірки, затверджених наказом Мінінфраструктури від 26.11.2012 р. № 710.

7 Порядок формування загальнодержавної бази даних про результати обов’язкового технічного контролю транспортних засобів, доступу до неї та встановлення розміру плати за надання таких послуг, затверджений постановою КМУ від 31.05.2012 р. № 512.

Нацполіція, у свою чергу, зобов’язана вжити відповідних заходів.

Це далеко не всі зміни, подаровані img 2 на Першотравень КМУ, але, як нам здається, найважливіші.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі