Теми статей
Обрати теми

Заплатили вчасно за УР: звідки недоплата?

Казанова Марина, податковий експерт
Ситуація. Здали уточнюючий розрахунок (УР) до декларації з ПДВ, яким збільшили зобов’язання з ПДВ до сплати (зменшили податковий кредит). Чи правильно ми все заплатили: «самоштраф» 3 % — на бюджетний рахунок, а недоїмку — на електронний? В Електронному кабінеті висить недоїмка, а сума немала.

Оплатили ви все правильно. Дійсно, згідно з ПКУ і Порядком № 569*:

* Порядок електронного адміністрування ПДВ, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. № 569.

— доплату податку за УР (значення гр. 6 ряд. 18 УР) здійснюють з ПДВ-рахунку (пп. 2001.2 і 2001.6 ПКУ);

— штрафні санкції («самоштраф» і пеня) сплачуються безпосередньо до бюджету з поточного рахунку (п. 25 Порядку № 569).

Причому згідно з п.п. «а» п. 50.1 ПКУ сплатити суму недоплати і «самоштраф» 3 % потрібно до подання УР. Це означає таке: суму недоплати потрібно забезпечити на ПДВ-рахунку на момент подання УР. А ось «самоштраф» потрібно заплатити до подання УР.

Судячи із запитання, платник усе зробив «у строк». Але чому ж тоді могла з’явиться недоїмка за УР? Насправді її поява, швидше за все, пов’язана з тим, що:

— списання грошей за УР з ПДВ-рахунку відбувається не відразу. Адже згідно з п. 2001.6 ПКУ і п. 20 Порядку № 569 при отриманні УР на збільшення податкових зобов’язань фіскали повинні направити Держказначейству коригуючий реєстр на списання коштів з ПДВ-рахунку. На підставі такого реєстру Держказначейство перераховує суми податку до бюджету. Тому раніше, ніж ці реєстри будуть сформовані і направлені Держказначейству, гроші з ПДВ-рахунку списані бути не можуть;

Згідно з п. 20 Порядку № 569 податківці, отримавши від платника «збільшуючі» УР, повинні направити Держказначейству коригуючі реєстри не пізніше наступного робочого дня.

— тоді як п. 50.1 ПКУ вимагає, щоб недоплата за УР була сплачена до подання УР. І мабуть, у фіскалів усе автоматизовано так, що, не побачивши оплату за «збільшуючим» УР на момент його прийняття (а її й неможливо побачити, оскільки гроші з ПДВ-рахунку можуть бути списані тільки після подання УР), програма відразу видає недоїмку img 1.

Тобто поява недоїмки пов’язана з розривом у часі між поданням УР і списанням грошей із ПДВ-рахунку.

Але! Насправді ж жодної недоїмки (податкового боргу) в нашому випадку (коли платник забезпечив гроші у строк на ПДВ-рахунку/сплатив вчасно «самоштраф» до бюджету) немає. Її поява тимчасова. І якщо вона з’явилася, то, після того як гроші будуть списані з ПДВ-рахунку, повинна й зникнути. Як показує практика, так і відбувається img 2!

Причому звернімо увагу: на списання грошей із ПДВ-рахунку за УР платник вплинути не може. Його завдання — забезпечити вчасно гроші на ПДВ-рахунку. Крім того, п. 40 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ передбачає звільнення платника ПДВ від будь-яких штрафів, якщо гроші з ПДВ-рахунку не були списані вчасно Держказначейством.

Тобто: «реальна» недоїмка може виникнути тільки в тому випадку, якщо платник не забезпечив на дату подання УР кошти на ПДВ-рахунку або не заплатив до подання УР суму «самоштрафу» і пеню (якщо така є) до бюджету з поточного рахунку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі