Теми статей
Обрати теми

«Мінус» утворився в результаті повернення передоплати: чи бути БВ?

Сумцова Ольга, податковий експерт
Ситуація. Через повернення покупцеві передоплати постачальник відкоригував (зменшив) податкові зобов’язання, що призвело до появи від’ємного значення («мінуса») в поточній декларації з ПДВ. Як бути з таким «мінусом»? Чи можна заявити його до бюджетного відшкодування (БВ)?

Така ситуація якраз розглядалася в листі ДФСУ від 25.03.2019 р. № 1247/6/99-99-12-02-01-15/ІПК. І в ньому фіскали дійшли такого висновку: при поверненні постачальником передоплати за товар і коригуванні ПДВ у бік зменшення від’ємне значення утворюється за рахунок від’ємного значення податкових зобов’язань (ПЗ), а не перевищення податкового кредиту (ПК) над ПЗ, тому права на БВ у платника в такому разі немає.

Судячи з усього, в листі розглядається ситуація, коли у звітному періоді відбувається тільки операція повернення передоплати і коригування у зв’язку з цим ПЗ. При цьому жодного постачання, жодного придбання (податкового кредиту) немає.

У такому разі, дійсно, права на БВ немає. Адже одна з умов отримання БВ — це те, що БВ підлягають суми ПДВ, фактично оплачені одержувачем товарів/послуг у попередніх і звітному податкових періодах постачальникам товарів/послуг або до бюджету (при імпорті) (п.п. «б» п. 200.4 ПКУ).

У нас же мінус, по суті, утворився не за рахунок ПК (сум ПДВ, у результаті придбання товарів/послуг), а за рахунок повернень авансів (коригування ПЗ). Інакше кажучи, умова з п. 200.4 ПКУ, виконання якої потрібне для заявлення БВ, не виконується.

Звернемо увагу: в нашому випадку «мінус» за декларацією виник уперше (у попередньому періоді він не декларувався). Тобто це «мінус» поточного періоду. Відповідно претендувати на БВ ми могли б, якби в нас був оплачений ПК, що декларується в цьому ж звітному періоді. У нас же в поточному періоді ПК узагалі немає ніякого. Тому немає і підстав для БВ img 1.

Але в такому разі ми все одно декларуємо від’ємне значення, що виникло, в ряд. 19 декларації з ПДВ.

Зменшення податкових зобов’язань у результаті коригування потрібно відображати «період у період» (тобто коли виникло право на таке зменшення). Відкладати таке право на наступні податкові періоди не можна.

Якщо є податковий борг з ПДВ, то від’ємне значення (у межах суми регліміту на момент подання декларації — «віконце» ряд. 19.1) можна направити в рахунок зменшення податкового боргу (заповнивши ряд. 20.1 декларації).

Якщо ж податкового боргу з ПДВ немає, то «мінус» із ряд. 19 → 19.1 переносимо до рядка 21 декларації. Тобто він буде зарахований у рахунок ПК наступного звітного періоду і далі зменшуватиме поточні податкові зобов’язання. «Мінус» за ряд. 21 розшифровуємо в додатку Д2. Причому зараз у Д2 достатньо тільки розшифрувати період виникнення «мінуса» і його суму. Розшифровувати його «в розрізі» контрагентів не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі