Теми статей
Обрати теми

Працівник придбав товари для підприємства «за свої»… Наступна серія

Александрова Олеся, експерт з кадрових і податкових питань
«У черговий раз» тему кредитового підзвіту ми обговорювали зовсім нещодавно*. Зараз новий інформаційний привід — Мінфін наказом від 26.04.2019 р. № 181 затвердив узагальнюючу податкову консультацію із цього питання. Тож доведеться повернутися до цієї теми ще раз.

* Стаття «Якщо працівник придбав товари для підприємства «за свої» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 15).

Нагадаємо: фіскали, чиї незаконні роз’яснення про оподаткування так званого кредитового підзвіту ПДФО і ВЗ стали скасовувати суди, звернулися за підтримкою до Мінфіну. На щастя, ні суди, ні Мінфін не підтримали фіскальної позиції і, по суті, контролерам довелося в цьому питанні «відступити».

Своє бачення ситуації Мінфін спочатку озвучив у листі від 26.02.2019 р. № 11220-16-63/5675. А тепер з’явилася й УПК.

Зазначимо, що висновки, викладені в УПК, відповідають рекомендаціям Мінфіну, наведеним у згаданому листі.

Але! Мінфін, як і раніше, наполягає на умові «трудової функції».

Відповідно якщо:

1) придбання товарів/послуг здійснюється працівником за рахунок власних коштів у зв’язку з виконанням дорученої йому роботи (трудової функції) — тоді це не дохід фізособи. І ні ПДФО, ні ВЗ при виплаті компенсації фізособі утримувати не потрібно;

2) а ось якщо придбання товарів/послуг, яке здійснене працівником на користь роботодавця за рахунок власних коштів, не пов’язане з виконанням трудових функцій, то тоді це дохід фізособи (вважається, що працівник реалізував підприємству товари/послуги). З такого доходу повинні утримуватися ПДФО і ВЗ.

Враховуючи таку позицію Мінфіну, наші рекомендації аналогічні озвученим нами раніше: затвердити список працівників (посад), які мають право здійснювати відповідні закупівлі для підприємства. А ще краще визначити це як один з обов’язків у посадовій інструкції / трудовому договорі.

Також радимо закріпити наказом перелік товарів, які можуть отримуватися працівниками для потреб підприємства.

І не забувайте про авансовий звіт!

Замість висновку. На наш погляд, не повинно мати значення, у межах трудових чи цивільно-правових відносин виплачується відшкодування фізособі. Якщо закупівлі ТМЦ для роботодавця здійснює за свої кошти працівник, у якого це не прописано в трудових обов’язках, то відносини між ними мають цивільно-правовий характер. Відповідно на них поширюються або гл. 68, або ст. 1158 — 1160 ЦКУ, що регулюють здійснення дій у майнових інтересах іншої особи без її доручення. Приріст показників фінансового та/або майнового стану платника податку (тобто дохід) відсутній в обох випадках! Що підтверджують і суди**.

** Див., наприклад, reyestr.court.gov.ua/Review/75325645.

Але, як відомо, краще перестрахуватися, ніж витрачати час на спілкування з податківцями.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі