Теми статей
Обрати теми

«Імунітет» від блокування ПН: «малюки» потрапили в немилість

Казанова Марина, податковий експерт
Постановою від 24.04.2019 р. № 391 КМУ вніс чергові зміни до «блокувальної» постанови КМУ від 21.02.2018 р. № 117. Вони вже запрацювали з 11.05.2019 р. І, на жаль, зовсім не радісні.

Загальні моменти

Нагадаємо, що постановою КМУ від 21.02.2018 р. № 117 затверджено Порядки:

— зупинення реєстрації ПН/РК;

— роботи комісій, які приймають рішення про реєстрацію ПН/РК;

— розгляду скарг на рішення комісій регіонального рівня.

Основні зміни торкнулися Порядку зупинення реєстрації ПН/РК (далі — Порядок № 117). У ньому прописані критерії-імунітети, які захищають платника від блокування ПН/РК. У загальній схемі перевірки ПН на предмет ризиковості — це друга комірка зверху.

img 1

Алгоритм перевірки/моніторингу ПН/РК на предмет ризиковості

А ще є (1) критерії ризиковості платника; (2) критерії ризиковості операцій; (3) показники, що визначають позитивну податкову історію платника. Але їх визначення, нагадаємо, відповідно до п. 10 Порядку № 117 перебуває в прерогативі у фіскалів. У Порядку № 117 вони не визначені. Останні оновлені критерії ризиковості операцій, ризиковості платника і показники позитивної податкової історії 13.11.2018 р. були розміщені на сайті ДФСУ (http://sfs.gov.ua/baneryi/zupinennya-reestratsii-pn/357077.html).

Детальніше про них — у статті «ДФСУ оновила критерії ризиковості платника та ризиковості операцій» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 48).

До речі, зазначимо, що Окружний адмінсуд м. Києва (рішення від 26.04.2019 р. у справі № 640/1240/19) зобов’язав ДФСУ відкликати ці критерії, оскільки (1) вони не затверджені нормативним актом ДФСУ і (2) не погоджені з Мінфіном, як того вимагає п. 10 Порядку № 117.

Ну, власне кажучи, «легітимність» цих критеріїв від самого початку викликала сумніви. Але це абсолютно не зупиняло ДФСУ.

Зміни в критеріях-імунітетах

Отже, КМУ підкоригував критерії-імунітети, за відповідності хоча б одному з яких ПН/РК реєструються без подальших перевірок на предмет зупинення реєстрації. Вони, нагадаємо, перелічені в п. 3 Порядку № 117. У листопаді минулого року КМУ вже оновлював ці критерії — і тоді з-під «імунітету» були виведені всі «зменшуючі» РК. Крім того, до критерію «обсяг постачання в поточному місяці до 500 тис. грн.» додали нове обмеження — на кожного покупця-платника ПДВ обсяг постачання в поточному місяці не повинен перевищувати 50 тис. грн.

Але КМУ, очевидно, цих змін здалося мало. Тепер усе ще більше посилено, і «палиці в колеса» вставили й мікробізнесу.

По суті, у п. 3 Порядку № 117 установлено три критерії-імунітети.

1. Це ПН і РК, які не видаються покупцеві (крім зменшуючих РК — вони підлягають моніторингу на ризиковість).

2. Критерій «обсяг постачання в поточному місяці до 500 тис.».

3. Критерій податкового навантаження.

Два останні істотно підкоригували — додали вимоги щодо суми ПДВ, яка повинна сплачуватися.

Критерій «обсяг постачання в поточному місяці до 500 тис.». Отже, тепер, для того щоб отримати імунітет за цим критерієм, повинні виконуватися одночасно всі умови:

1) обсяг постачань (без урахування ПДВ) у зареєстрованих у поточному місяці ПН/РК (крім РК, у яких період реєстрації відрізняється від періоду їх складання) з урахуванням поданої ПН/РК на реєстрацію становить менше 500 тис. грн. (а з одним покупцем-платником ПДВ — не повинен перевищувати 50 тис. грн.);

2) керівник платника повинен очолювати «не більше 3 крісел» (тобто керувати одночасно не більше ніж трьома платниками);

3) (!) сума ПДВ, сплачена в попередньому місяці, повинна становити більше 20 тис. грн. Вважаємо, йдеться про суму ПДВ, сплачену до бюджету. При цьому ПДВ, сплачений при ввезенні товарів, — не береться до уваги.

Тобто навіть якщо у вас обсяг постачань у поточному місяці ще не досяг 500 тис. грн. і обсяг постачань з одним покупцем — платником ПДВ не перевищує 50 тис. грн., щоб претендувати на імунітет, сума сплаченого ПДВ за минулий місяць повинна становити більше 20 тис. грн. Якщо у вас, наприклад, був «мінус» за декларацією і до бюджету в попередньому місяці з ПДВ-рахунку нічого не списувалося, для вас цей критерій не діє. У «квартальників» з ПДВ взагалі в будь-якому випадку «випадає» 2 місяці img 2.

Швидше за все, податківці орієнтуватимуться на суму ПДВ, сплачену в попередньому місяці з ПДВ-рахунку.

Критерій податкового навантаження. Крім колишньої вимоги про те, що одночасно показники D і P повинні вписатися в такі розміри:

D > 0,05, P < Рм х 1,4,

Детальніше про ці показники — у статті «Критерії ризиковості в Електронному кабінеті» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 13).

повинна на додаток виконуватися ще одна вимога — сума сплаченого ПДВ (ввізний ПДВ не зараховується) за попередні 12 місяців, що передують місяцю складання ПН/РК, повинна становити більше 400 тис. грн. img 3.

«Організаційні зміни»

Узгодження рішення регіональної комісії із центральною комісією. Дещо змінився підхід до того, коли після подання розблокувальних документів рішення регіональної комісії про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН додатково відправляється «на схвалення» ще й комісії центрального рівня. У загальному випадку центральній комісії на схвалення направляються рішення за тими платниками, у яких обсяг постачання в зареєстрованих у поточному місяці ПН/РК (з урахуванням поданої на реєстрацію ПН/РК) становить більше 30 млн грн. Зараз же на додаток до цього встановлено, що на узгодження комісії центрального рівня повинні направлятися всі рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації ПН, якщо платник потрапляє до ризикових платників (незалежно від обсягу його операцій).

Якщо платник відповідає критеріям ризиковості платника, то остаточне рішення щодо реєстрації/відхилення в реєстрації його ПН/РК приймається комісією центрального рівня.

Оскарження рішення комісії про відмову в реєстрації ПН. Тепер форма скарги затверджена в самій постанові № 117. І з 11.05.2019 р. застосовувати потрібно саме її. Крім того, передбачено, що:

— рішення комісії центрального рівня може бути оскаржено тільки в суді (адміноскарження немає);

— рішення комісії регіонального рівня може бути оскаржено в адміністративному або судовому порядку. Розгляд скарг на рішення комісій регіонального рівня, що стосуються реєстрації ПН/РК, здійснюється комісією центрального рівня за участю уповноваженої особи Мінфіну.

А ось із оскарженням рішень комісії регіонального рівня про неврахування Таблиці даних платника ПДВ не зовсім усе просто. У самій формі рішення про неврахування Таблиці (додаток 5 до Порядку № 117) сказано, що це рішення може бути оскаржене в адміністративному або судовому порядку. Але, судячи з абз. 2 п. 1 Порядку роботи комісій, комісія центрального рівня розглядає тільки скарги, які стосуються рішень про відмову в реєстрації ПН, а скарги про неврахування Таблиці вона не розглядає. А отже, оскарження рішення про неврахування Таблиці здійснюється в загальному адміністративному порядку, тобто за правилами ст. 56 ПКУ і Порядку № 916*.

* Порядок оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами, затверджений наказом Мінфіну від 21.10.2015 р. № 916.

Оновлені форми. Оновлено форму реєстру ПН/РК, реєстрація яких призупинена (додаток 1 до Порядку № 117). Крім того, Порядком № 117 тепер затверджено форми: про приймання (1) і неприймання (2) Таблиці даних платника податку (додатки 4 і 5 до Порядку № 117).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі