Теми статей
Обрати теми

Новини для тих, хто заходить на спрощенку і змінює свій ЄП‑профіль

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
22.10.2019 р. набрав чинності наказ № 308*. Формально із цієї дати (але насправді податківці поки що ще не підготувалися до нововведення) всі, хто бажає стати спрощенцями або змінити щось у своєму ЄП-профілі, зобов’язані будуть подавати заяву про застосування спрощенки (і деякі інші документи) на новому бланку. Про те, що змінилося, зараз і розповімо.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження форм заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, розрахунку доходу за попередній календарний рік, запиту про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку та витягу з реєстру платників єдиного податку» від 16.07.2019 р. № 308.

Кого стосуватиметься? З новими бланками зіткнуться ті, хто:

1) щойно зареєструвалися і бажають відразу перейти на спрощену систему. Заяву про застосування спрощенки можна подати відразу держреєстраторові;

2) уже працюють на загальній системі і вирішили перейти на спрощенку;

3) уже працюють на єдиному податку і хочуть перейти на загальну систему або змінити дані: види діяльності, групу спрощенки, ставку ЄП, П. І. Б., місце проживання ФОП тощо.

Тому, хто вже працює на спрощенці і поки що нічого змінювати не збирається, нічого перездавати не потрібно. Працюємо у звичайному режимі img 1.

Формально нові форми потрібно починати використовувати з 22.10.2019 р. Але тут потрібно «зробити знижку» на готовність податківців. З місць є інформація, що такої готовності поки що немає. У зв’язку із цим питання з формами бажано уточнювати.

Наскільки сильно змінилася заява? Зміни — не революційні img 2. Просто бланк заяви нарешті привели в божеський вигляд (врахували багаторічні зміни в ПКУ), прибравши з нього помилки і застарілі норми. І тепер важливо не забувати використовувати саме новий бланк.

Його можна подати податківцям як у паперовому, так і в електронному вигляді (п.п. 298.1.1 ПКУ).

Зараз ми не зупинятимемося на «косметичних» правках у заяві (якщо просто трохи перейменували поле або змінили місцями одні й ті ж дані), а розберемося з більш цікавими нововведеннями.

ПДВ-статус. Перше, що впадає в око, — це наявність у новому бланку заяви даних про ПДВ-реєстрацію майбутнього спрощенця. Раніше цього не було. Тепер же:

1. Якщо заявник уже зареєстрований як платник ПДВ, він зобов’язаний зазначити свій податковий номер і дату ПДВ-реєстрації.

2. Якщо заявник-платник ПДВ переходить до групи 1, 2 або 3 (зі ставкою 5 %), він може в самій заяві зробити відмітку про анулювання ПДВ-реєстрації. При цьому окремо подавати заяву про анулювання ПДВ-реєстрації (форма № 3-ПДВ) не потрібно img 3.

Якщо ж відмітку не поставите, доведеться подавати окрему заяву про анулювання ПДВ-реєстрації.

Варто зазначити, що в теорії це правило існувало й раніше (п. 5.4 Положення № 1130**), але на практиці з ним виникали проблеми, оскільки в заяві про застосування спрощенки не було поля для того, щоб поставити відмітку про анулювання ПДВ-реєстрації img 4. Тому підприємці перестраховувалися й подавали форму № 3-ПДВ. Що ж, тепер цієї проблеми більше не виникатиме img 5.

** Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1130.

3. Якщо заявник ще не зареєстрований як платник ПДВ, але хоче перейти до групи 3 зі ставкою 3 %, він може зробити відмітку про свій намір стати ПДВшником у самій заяві.

Але це не звільняє від необхідності подати заяву на ПДВ-реєстрацію (форму № 1-ПДВ подаємо разом із заявою про застосування спрощенки — не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку найближчого кварталу).

У цьому випадку дата ПДВ-реєстрації = дата переходу до групи 3 зі ставкою 3 %.

До речі, будьте уважними: п.п. 4 п. 293.8 ПКУ сформульований так, що підприємці, які щойно зареєструвалися, не можуть відразу обрати ставку єдиного податку 3 %. На жаль, але це правило поки що не змінилося img 6.

Той факт, що в заяві на спрощенку тепер можна зробити відмітку про ПДВ-реєстрацію, ситуації не змінює, оскільки правила п.п. 4 п. 293.8 ПКУ залишилися колишніми.

Тому якщо ви хочете стати спрощенцем групи 3 зі ставкою 3 %, можна:

— або зареєструватися єдиноподатником групи 1, 2 або 3 (зі ставкою 5 %), а з найближчого кварталу перейти до групи 3 зі ставкою 3 %;

— або зареєструватися загальносистемником (без ПДВ або відразу з ПДВ — п. 183.7 ПКУ), а з найближчого кварталу перейти до групи 3 зі ставкою 3 %.

Нововведення для юросіб. Для юросіб прибрали необхідність подавати заяву при зміні організаційно-правової форми. І це цілком логічно, оскільки організаційно-правова форма ні на що не впливає — спрощенцем може бути будь-яка юрособа з річним доходом ≤ 5 млн грн.

Підкоригували підстави для відмови від спрощенки.

1. Прибрали поле про відмову від спрощенки в разі перевищення доходу спрощенцем групи 4 (адже для них жодних обмежень за доходом немає) і замінили його на відповідне поле — за порушення вимог, установлених п.п. 4 п. 291.4 ПКУ.

2. Виправили поле про відмову від спрощенки в разі здійснення негрошових розрахунків (було помилкове посилання на п. 291.7 ПКУ — її замінили на правильне: п. 291.6 ПКУ).

3. Уточнили, що втратити спрощенку можна за провадження діяльності, не зазначеної саме в Реєстрі ЄП, а не у свідоцтві єдиноподатника (яке скасували ще з 01.01.2014 р.).

4. Нарешті виправили підстави для відмови від спрощенки за наявності податкового боргу. Тепер, як і належить, саме наявність податкового боргу протягом двох послідовних кварталів є підставою для виходу зі спрощенки (а не своєчасне його погашення, як було зазначено раніше img 7).

Види діяльності: десь прибуло, а десь убуло.

1. Дуже радує, що в заяві істотно розширили перелік видів діяльності, які можна зазначити в Реєстрі ЄП (було 5 рядків, а стало 20 img 8). Тепер проблеми зі здійсненням видів діяльності, не зазначених у реєстрі, бути не повинно img 9.

Нагадуємо, що в Реєстрі ЄП можна зазначити скільки завгодно видів діяльності (за наявності їх у Держреєстрі, зрозуміло).

Крім того, нарешті замінили КВЕД-2005 на КВЕД-2010 (види діяльності в заяві зазначаємо за КВЕД-2010 уже 5 років — ще з 01.01.2014 р.).

2. Ще одне нововведення стосується виробників — тепер вони не зобов’язані зазначати код КВЕД продукції, що виготовляється img 10.

Місце діяльності підприємця. Ось тут — найрадикальніша зміна. Якщо раніше місце діяльності можна було зазначити, грубо кажучи, будь-як (від конкретної адреси для торговців у стаціонарних магазинах до «уся Україна» для перевізників, інтернет-магазинів, торговців на ринках, ярмарках тощо), то тепер обов’язково зазначати КОАТУУ, населений пункт, індекс, вулицю і конкретну адресу місця діяльності img 11.

При цьому в ПКУ немає визначення терміна «місце здійснення діяльності». Зазвичай у нормативці під ним розуміється місце, де відбувається укладення договорів, зберігається обладнання та/або товар (тобто головний офіс, склад, магазин). Тому, імовірніше, тут зазначатимуть або адресу офісу, або, якщо офісу немає в принципі, місце проживання підприємця.

Доведеться чекати на роз’яснення податківців.

Підпис на заяві та розрахунку доходу. Бланк цього розрахунку не змінився. Єдине, що тепер уточнили, що і заява на спрощенку, і розрахунок доходу може підписати як сам підприємець, так і його представник (нагадуємо, що в представника має бути нотаріально посвідчена довіреністьп. 19.2 ПКУ).

Якщо у 2019 році підприємець знімався з держреєстрації, а потім знову зареєструвався і хоче стати спрощенцем з 01.01.2020 р., то до розрахунку доходу включається вся сума доходу, отримана у 2019 році (навіть той дохід, який надійшов до зняття з держреєстрації) — п. 298.1.4 ПКУ.

З’явилися бланк запиту на витяг з Реєстру ЄП і бланк самого витягу. Наказом № 308 Мінфін нарешті затвердив бланк запиту на витяг з Реєстру ЄП img 12. До цього податківці використовували схожу форму, але законодавчо вона не була затверджена. Тому електронної форми запиту не було img 13 (податківці рекомендували відправляти їм запит у вигляді листа довільної форми і видавали тимчасовий витяг з Реєстру ЄП).

Тепер же бланки запиту і витягу з Реєстру ЄП офіційно затверджені. А отже, більше немає причин не приймати запит на витяг з Реєстру ЄП в електронній формі img 14. Сподіваємося, що дуже скоро електронні версії запиту і витягу з Реєстру ЄП з’являться в Кабінеті платника податків.

До речі, витяг буде дійсним доти, доки підприємець не вирішить внести зміни до Реєстру ЄП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі