Теми статей
Обрати теми

Індексація зарплати: розвіюємо міфи

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Сьогодні ми пропонуємо поговорити про індексацію зарплати. Ох і не люблять цю справу бухгалтери! Проте розуміти, коли виникає право на індексацію і як вона розраховується, потрібно. Навіщо? Хоча б для того, щоб правильно її уникати.

В індексаційних питаннях рулять Закон про індексацію* і Порядок № 1078**. Їх положення є обов’язковими для всіх роботодавців: і бюджетників, і госпрозрахункових (тобто звичайних) підприємств, і підприємців.

* Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII.

** Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

Які зарплатні доходи індексуємо? Гривневі постійні доходи. Разові виплати, виплати в натуральній формі та середній заробіток, що входять до фонду оплати праці, індексації не підлягають.

Зарплату індексуємо в межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (у жовтні і листопаді — у межах 2007 грн., у грудні — 2102 грн.). Усе, що вище, індексації не підлягає.

А чи потрібно буде індексувати зарплату, якщо оклад установити вище за прожитмінімум чи мінзарплату? Так, у разі настання права на індексацію потрібно. Але в межах прожиткового мінімуму.

Як зрозуміти, коли ж у працівника настає право на індексацію? Відповідь на це запитання залежить від базового місяця і коефіцієнта індексації.

Базовий місяць

Розібратися з тим, який саме місяць буде базовим, вельми просто.

Запам’ятати таке правило: базовим місяцем є місяць підвищення окладу (тарифної ставки, відрядних розцінок) за займаною працівником посадою.

Потренуємося на конкретних ситуаціях?

Підвищено оклад. Згідно зі штатним розписом усім працівникам підприємства в жовтні 2019 року підвищено оклади.

Жовтень 2019 року стає базовим місяцем для працівників. Причому незалежно від суми підвищення окладу. Сам факт підвищення посадового окладу буде підставою для зміни старого базового місяця на новий — жовтень 2019 року.

Установлено (підвищено) доплату/премію. Останній раз оклад працівникові підвищувався в січні 2019 року. У жовтні цього року йому встановили доплату за суміщення посад.

Збільшення зарплати працівника за рахунок установлення або підвищення інших зарплатних складових (надбавок, доплат, премій тощо) без збільшення окладу не впливає на зміну базового місяця. Тому базовим для працівника залишиться січень 2019 року — місяць, у якому відбулося останнє підвищення окладу за його посадою.

Новоприйнятий працівник.

Ситуація 1. Працівницю прийнято на посаду головного бухгалтера з 1 жовтня 2019 року. Раніше цю посаду обіймала інша особа, яку було звільнено.

Базовим місяцем для працівниці буде місяць останнього підвищення окладу за посадою, на яку вона була працевлаштована.

Припустимо, що на підприємстві останній раз оклад за посадою «головний бухгалтер» підвищувався в січні 2019 року. Отже, для працівниці, яка обіймає цю посаду з 1 жовтня 2019 року, базовим місяцем буде січень 2019 року — місяць, у якому відбулося останнє підвищення окладу за посадою, на яку вона була прийнята.

Ситуація 2. Працівник прийнятий на госпрозрахункове (тобто звичайне) підприємство на новостворену посаду з 21 жовтня 2019 року.

Базовим місяцем для працівника буде місяць створення нової посади (її введення до штатного розпису). Адже саме в цьому місяці в штатному розписі затверджений (тобто став відомий) розмір окладу за цією посадою. Припустимо, що посаду введено до штатного розпису з вересня 2019 року. Отже, вересень 2019 року буде базовим для працівника.

Ситуація 3. У штатному розписі з вересня 2019 року збільшено кількість штатних одиниць за посадою бухгалтера (з однієї до трьох). Останній раз оклад за цією посадою підвищувався в січні 2019 року. З 21 жовтня 2019 року на цю посаду прийнятий працівник.

Базовим для працівника буде місяць підвищення окладу за посадою, на яку він прийнятий, тобто січень 2019 року.

Факт збільшення кількості штатних одиниць за конкретною посадою, вже наявною в штатному розписі, не впливає на порядок визначення базового місяця.

Переведення. Працівника перевели з посади бухгалтера на посаду економіста з 1 жовтня 2019 року. За посадою бухгалтера базовим місяцем був січень 2019 року, а за посадою економіста — травень 2019 року.

Базовим для працівника стає травень 2019 року, тобто місяць останнього підвищення зарплати за новою посадою, за якою індексується зарплата.

Зміна статусу. Працівник-сумісник буде звільнений 31.11.2019 р., а з 01.12.2019 р. прийнятий на те ж підприємство і на ту ж посаду, але за основним місцем роботи. Останнє підвищення окладу за посадою було в січні 2019 року.

У цьому випадку орієнтуємося на місяць останнього підвищення окладу за посадою, на яку прийнятий працівник. Факт прийняття-звільнення тут не важливий. Тому січень 2019 року залишається базовим місяцем для працівника.

Строковий договір. Працівницю прийнято за строковим трудовим договором на посаду бухгалтера з 21.10.2019 р. до дня фактичного виходу на роботу працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Останнє підвищення окладу за цією посадою було в січні 2018 року.

Базовий місяць визначаємо в загальному порядку. Так, у наведеній ситуації базовим місяцем для працівниці буде січень 2018 року — місяць останнього підвищення окладу за посадою.

Вихід з відпустки для догляду. Працівниця приступила до роботи з 28.10.2019 р. після закінчення відпустки для догляду за дитиною до 3 років. Останній раз оклад за її посадою підвищувався в січні 2018 року.

Для працівниці базовим місяцем буде місяць останнього підвищення окладу за займаною посадою — січень 2018 року.

Знижено оклад. У зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці працівникові знижено оклад з вересня 2019 року.

Зниження окладу (тарифної ставки) не впливає на визначення базового місяця для індексації зарплати. Тобто, незважаючи на зниження окладу працівника з вересня 2019 року, базовий місяць для проведення індексації не зміниться.

Коефіцієнт індексації

Коефіцієнт індексації, або, інакше кажучи, приріст індексу споживчих цін (ІСЦ), розраховують наростаючим підсумком на підставі щомісячних індексів споживчих цін до перевищення встановленого порога індексації (103 %). Точкою відліку для його обчислення є базовий місяць працівника. У цьому місяці значення ІСЦ приймають за 1 або 100 %, а приріст розраховують з місяця, що настає за базовим. Але немає сенсу самим морочитися обчисленням коефіцієнтів індексації. Простіше скористатися вже готовими цифрами, які ми розраховуємо щомісячно спеціально для вас img 1. Наприклад, суми поточної індексації за листопад 2019 року наведені в цьому номері (див. матеріал «Індексуємо зарплату за жовтень 2019 року»).

Якщо місяць відпрацьовано не повністю, індексацію слід виплачувати пропорційно відпрацьованому часу***.

*** Деталі знайдете в статті «Зарплатна індексація: «неповні» питання» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 15).

Важливо! У більшості випадків бухгалтер має справу з поточною індексацією, яку ми з вами вже навчилися розраховувати. Але іноді до неї може додатися індексація-різниця.

Індексація-різниця

Право на індексацію-різницю може виникнути в працівника в місяці підвищення окладу за займаною ним посадою. Так, індексація-різниця з’являється, якщо оклад підвищують на суму, яка менша за суму можливої індексації, визначеної в місяці підвищення окладів.

Вона дорівнює різниці двох величин: (1) можливої індексації, що склалася в місяці підвищення окладу, і (2) розміру підвищення окладу.

Виплачувати індексацію-різницю в розмірі, визначеному в місяці підвищення окладів, потрібно до наступного підвищення окладів. Право на індексацію-різницю з’являється в працівника вже в базовому місяці. Надалі в умовах інфляції (швидше за все — через 3 місяці) до суми індексації, визначеної в місяці підвищення окладів (індексація-різниця), додасться поточна індексація. І до наступного підвищення окладу загальна сума індексації працівника складатиметься з індексації-різниці і поточної індексації.

Підіб’ємо підсумок. Індексація-різниця з’являється в разі, коли сума підвищення окладу НЕ перевищує суму індексації, що склалася в місяці такого підвищення. Не хочете морочити голову з індексацією-різницею? Підвищуйте оклади (тарифні ставки) так, щоб сума підвищення перекривала суму можливої індексації. Тоді вам доведеться «гратися» тільки з поточною індексацією img 2.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі