Теми статей
Обрати теми

Ліміт каси, де немає банків, множимо на 5: НБУ дав добро!

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Нарешті НБУ підтвердив: підприємства з населених пунктів, де немає банків, можуть визначати ліміт каси в 5-кратному розмірі середньоденних надходжень готівки або її середньоденної видачі з каси. Ідеться про лист НБУ від 14.08.2019 р. № 50-0006/42074. Детальніше — у статті.

Лист, що коментується, вкрай важливий. Буквально нещодавно податківці почали заявляти (див. лист ГУ ДФС у Миколаївській обл. від 02.07.2019 р. № 3032/ІПК/14-29-14-06-15), що підприємства з населених пунктів, де немає банків, не можуть установлювати щоденний ліміт залишку готівки в касі, помножений на 5. Зате їм можна тримати в касі понадлімітну готівку протягом 5 робочих днів з першого дня, в якому виникло перевищення, до 5-го робочого дня включно img 1.

Але подібні вимоги безпідставні. І ось НБУ вщент розбив вільне трактування податківцями приписів Положення № 148*.

* Положення про ведення касових операцій у нацвалюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Хід думок регулятора такий.

За нормами п. 49 Положення № 148 строки здавання готівкової виручки для її зарахування на рахунки підприємства узгоджують з банком і обов’язково визначають у договорах банківського рахунку. При цьому підприємства, розташовані в населених пунктах, де є банки, зобов’язані здавати готівкову виручку в день надходження готівки до їх кас (п.п. 1 п. 48 Положення № 148). Якщо ж у населеному пункті немає банків, тоді п.п. 3 п. 48 Положення № 148 дозволяє здавати готівку не рідше за один раз на 5 робочих днів.

У неробочий час, нагадаємо, підприємства можуть зберігати у своїх касах готівку в сумі, що не перевищує самостійно встановленого ними ліміту каси (п. 15 Положення № 148). Сам порядок розрахунку ліміту каси Положення № 148 не прописує. Водночас воно вимагає розробити і затвердити внутрішнім документом Порядок розрахунку ліміту каси як самого підприємства, так і його відокремлених підрозділів (п. 50 Положення № 148).

Якраз у процесі розрахунку беруть до уваги строк здавання готівки для її зарахування на банківські рахунки.

Якщо підприємство здає виручку до банку щодня, ліміт каси буде тотожний середньоденному показнику. А ось якщо підприємство розташоване в населеному пункті, де немає банків, то воно має право збільшити середньоденний показник у 5 разів. Адже таким суб’єктам п.п. 3 п. 48 Положення № 148 дозволяє здавати готівку не рідше за один раз на 5 робочих днів. Таку позицію озвучували і ми**.

** Стаття «Ліміт каси: новації в порядку розрахунку» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 5).

Цю точку зору підтримує й НБУ. Регулятор чітко заявив: підприємства, які розташовані в населених пунктах, де немає банків, можуть визначати ліміт каси в 5-кратному розмірі середньоденних показників про надходження або видачу готівки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі