Теми статей
Обрати теми

Відрядження: квиткові запитання

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
«Не так сталося, як гадалося...». У відрядженнях іноді виникають нетипові «квиткові» ситуації. Деякі з них ми розібрали в цій статті.

Купив квитки для себе і для колеги...

Відряджений працівник підприємства купив авіаквитки для себе і для іншого працівника, який теж направлений у відрядження. Чи включається компенсація вартості таких квитків до оподатковуваного доходу працівника?

У цій ситуації, вважаємо, нічого «кримінального» немає. І запитань про додаткове благо працівника, який платить «за себе і за того хлопця», при поверненні йому витрачених коштів, на нашу думку, виникати не повинно.

Податківці в листі ДФСУ від 30.11.2018 р. № 5048/6/99-99-13-02-03-15/ІПК говорять:

«у разі якщо оплата вартості проживання, проїзду фізичних осіб (працівників) під час відрядження здійснюється одною фізичною особою (працівником) від імені та за рахунок юридичної особи (роботодавця) з використанням корпоративної платіжної картки, то сума понесених витрат не вважається додатковим благом працівників, оскільки під час відрядження ними виконуються обов’язки трудового найму».

Цілком розумний висновок, який, вважаємо, справедливий і в тому випадку, якщо працівник придбавав квитки готівкою або з використанням своєї особистої платіжної картки. Адже правила визначення оподатковуваного доходу в усіх цих випадках однакові.

При цьому якщо витрати понесені до відрядження, вважаємо, краще провести їх окремим авансовим звітом як витрати на госппотреби підприємства. А потім квиток (квитки) оприбуткувати на баланс і видати працівникові(ам) через касу при виїзді у відрядження*.

* Обов’язково ознайомтеся зі статтею «Працівник придбав товари для підприємства «за свої»… Наступна серія» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 19).

У будь-якому разі не зашкодить перед відрядженням видати наказ (чи розпорядження), в якому уповноважити працівника — держателя корпоративної платіжної картки та/або відповідної суми підзвітної готівки оплатити вартість квитків за себе і працівників за списком. Тобто на цій підставі працівник виконає доручення роботодавця щодо задоволення госппотреб підприємства.

Обліковуємо квитки, куплені заздалегідь у посередника

Підприємство придбаває авіаквитки для своїх відряджених працівників заздалегідь. Турагентство датою продажу квитків видає рахунок і акт наданих послуг. Як обліковувати такі придбані квитки до моменту їх фактичного використання?

Згідно з пп. 1 і 2 розд. III Авіаційних правил** повітряні перевезення виконуються на підставі договору між авіаперевізником і пасажиром. Укладення такого договору та його умови підтверджуються квитком, який може бути виданий пасажирові або самим авіаперевізником, або агентом з продажу.

** Авіаційні правила України «Правила повітряних перевезень та обслуговування пасажирів і багажу», затверджені наказом Державіаслужби від 26.11.2018 р. № 1239.

У цьому випадку підприємство придбаває авіаквитки в агента, який на дату продажу квитків видає рахунок на оплату й акт, що підтверджує факт надання агентських послуг.

Отримані квитки, на наш погляд, мають бути оприбутковані на баланс і зберігатися в касі підприємства — у сейфі або металевій шафі.

Оплачені проїзні документи обліковують на субрахунку 331 «Грошові документи в національній валюті» (Дт 331 — Кт 685).

Зверніть увагу: заздалегідь придбані авіаквитки відображають у балансі за статтею «Інші оборотні активи».

Видачу квитків відрядженим працівникам відображають проводкою Дт 372 — Кт 331. Після повернення з відрядження та затвердження авансових звітів вартість квитків списують на відповідні витратні рахунки: Дт 23, 91, 92, 93 — Кт 372.

Це стосовно паперових квитків. Але на сьогодні все частіше оформляють електронні авіаквитки. На відміну від паперового, такий авіаквиток пасажирові безпосередньо не видається. А вся інформація, що належить до перевезення пасажира (маршрут, тариф, клас обслуговування, сплачена сума, збори тощо) міститься у файлі електронного квитка, розташованому в базі даних відповідної авіакомпанії. Операції з придбання електронних авіаквитків можуть бути відображені в бухобліку таким чином.

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума,

грн.

Дт

Кт

1. Оплачено вартість електронних авіаквитків за безготівковим розрахунком

631

311

24000

2. Відображено податковий кредит з ПДВ (ПН зареєстровано в ЄРПН)

641

644/2

4000

Після закінчення відрядження на підставі підтвердних документів:

3. Вартість проїзду віднесено до складу витрат

23, 91, 92, 93

631

20000

4. Відображено суму ПДВ

644/2

631

4000

Виїхав у відрядження раніше строку

На підставі наказу керівника підприємства працівник був направлений у відрядження з 24.09.2019 р. по 27.09.2019 р. Проте фактично працівник виїхав у відрядження на один день раніше (тобто 23.09.2019 р.) у зв’язку з тим, що в залізничній касі не було в наявності квитків на 24.09.2019 р. в потрібному напрямі. Після повернення працівник надав авансовий звіт разом з оригіналами проїзних документів. Чи можна в цьому випадку відшкодувати працівникові витрати на проїзд до місця відрядження?

Передусім звернемо увагу на те, що у відрядження працівника направляє керівник підприємства й оформляє це відповідним наказом (розпорядженням). У ньому обов’язково зазначають дані про пункт призначення, назву підприємства (установи, організації), до якої відряджається працівник, строк і цілі відрядження.

У цій ситуації працівник виїхав у відрядження на один день раніше строку, визначеного наказом, тобто не 24.09.2019 р., а 23.09.2019 р. Відсутність квитків у залізничній касі — ситуація, звичайно, життєва. Проте працівник не мав права самостійно приймати рішення про перенесення строку відрядження.

Але незважаючи на таке «самоправство», витрати на проїзд до місця відрядження і назад, підтверджені транспортними квитками (рахунками, багажними квитанціями тощо), мають бути відшкодовані працівникові в повному розмірі, оскільки ці витрати працівник поніс би в будь-якому випадку.

А ось добові витрати будуть відшкодовані тільки за 4 дні (з 24.09.2019 р. по 27.09.2019 р.), оскільки їх розмір визначають згідно з наказом про відрядження. Для відшкодування витрат на проживання за 23.09.2019 р. теж підстав немає.

Прізвище у квитку зазначене з помилкою

При продажу квитка на потяг у прізвищі відрядженого працівника допущено 2 помилки. «Укрзалізниця» приймає такі квитки для посадки в потяг (допускається максимум 3 помилки). Чи можна відшкодувати працівникові витрати на проїзд на підставі такого квитка?

Згідно з Інструкцією № 59*** витрати на проїзд до місця відрядження і назад (у тому числі перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) відшкодовуються відрядженому працівникові тільки за наявності документів в оригіналі, що підтверджують суму таких витрат. Документом, що підтверджує витрати на проїзд залізничним транспортом, є оригінал проїзного документа.

*** Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

Оформлення у квитковій касі проїзних документів, у тому числі електронних, здійснюється з внесенням у проїзні документи прізвища й імені пасажира зі слів особи, що оплачує проїзний документ (п. 2.35 Правил № 1196****).

**** Правила перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України, затверджені наказом Мінтрансу від 27.12.2006 р. № 1196.

При отриманні проїзного документа пасажир повинен, не відходячи від каси, перевірити правильність зазначених у ньому відомостей, у тому числі прізвища та імені (п. 2.49 Правил № 1196).

Що стосується помилок у прізвищі й імені пасажира, зазначених у проїзному документі, то дійсно, п. 7.3 Правил № 1196 допускає можливість таких описок не більше трьох знаків. Щоправда, тільки щодо посадки на потяг.

Таким чином, оскільки квитки на проїзд у потягу іменні, прізвище працівника, зазначене у квитку, повинне збігатися з прізвищем відрядженого, зазначеним у наказі про направлення у відрядження.

Вартість квитка з «неправильним» прізвищем, відшкодована працівникові, може бути розцінена перевіряючими як додаткове благо з необхідністю утримання ПДФО і ВЗ img 1.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі