Теми статей
Обрати теми

Реєстрація ПН за рахунок ∑Перевищ: у чому може бути проблема

Казанова Марина, податковий експерт
Ситуація. Після блокування податкової накладної (ПН) з’явилася сума ∑Перевищ. Як тепер бути? Як позбавитися від ∑Перевищ? Чи можна зареєструвати ПН за рахунок ∑Перевищ?

Розпочнемо з того, що постачальник зобов’язаний відобразити податкові зобов’язання (ПЗ) за ПН у тому звітному періоді, в якому вони виникли — була складена ПН (пп. 187.1, 201.1 і 201.10 ПКУ). Причому незалежно від того, заблокована ПН чи ні. І якщо до подання ПДВ-декларації розблоковувати ПН так і не вдалося, то сума ПЗ за даними декларації виявляється більшою, ніж за даними ЄРПН. І як результат — одразу (щойно подана декларація) з’являється показник ∑Перевищ і на його суму зменшується ліміт реєстрації ПН (∑Накл). Логіка тут така. По-хорошому, всі відображені в ПДВ-декларації ПН мають бути зареєстровані. Якби ПН була зареєстрована, ви б витратили на неї ліміт реєстрації. Тому на суму відображених у декларації, але не зареєстрованих ПН сума реліміту зменшується «достроково».

Коли зникне показник ∑Перевищ? Тільки після реєстрації ПН, через нереєстрацію якої і з’явився цей показник!

Якщо до цього моменту (до моменту реєстрації такої ПН) потрібно реєструвати інші ПН, а ліміт «з’ївся» за рахунок ∑Перевищ, то доведеться поповнювати ПДВ-рахунок img 1.

Але є важлива особливість! Зареєструвати ПН після її розблокування можна буде за рахунок самого показника ∑Перевищ, навіть якщо ліміт реєстрації на дату розблокування ПН буде нульовим. Така можливість закріплена в п. 2001.9 ПКУ. Причому від платника для цього жодних дій не вимагається. ПН повинна зареєструватися за рахунок ∑Перевищ автоматично. Водночас автоматична реєстрація ПН за рахунок ∑Перевищ може не спрацювати, якщо:

1) сума ПДВ у ПН/РК не вписується в ліміт, що розраховується за формулою: ∑Перевищ - ∑ПЗ до сплати за деклараціями/УР за періоди, починаючи з 1 липня 2015 року + ∑ПопРах.

Тобто ∑Перевищ має бути забезпечена «реальним» лімітом. Якщо за формулою суми буде недостатньо, то ПН перебуватиме в стадії «Реєстрація очікується» і при цьому податківці можуть почати відлік «штрафних» строків за несвоєчасну реєстрацію ПН. День розблокування вони вважають граничним днем реєстрації ПН;

2) якщо ПН не була показана в спеціальній таблиці 1.1 додатка Д5 того звітного періоду, в якому відображені ПЗ за такою ПН. Якщо ПН так ще й залишилася незареєстрованою, то щоб її «довключити» до цієї таблиці (і мати можливість зареєструвати ПН за рахунок ∑Перевищ), потрібно подати УР і уточнюючий додаток Д5 до ПДВ-декларації того звітного періоду, в якому була показана ПН. У додатку Д5 заповнюйте тільки таблицю 1.1. У ній заповніть тільки один рядок з помилково не відображеною ПН. Заповнювати інші — правильні таблиці в уточнюючому Д5 теж не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі