Теми статей
Обрати теми

І знову про дрібні гроші

Александрова Олеся, експерт з кадрових і податкових питань
У минулому номері ми обговорили ребус, як виплатити зарплату без використання дрібних грошей*. А зараз розглянемо ще дві ситуації. Як бути, якщо аналогічна проблема виникла на етапі внесення до каси сум за авансовим звітом, здійснення розрахунків із фізособами за цивільно-правовими договорами.

* Див. матеріал «Виплачуємо зарплату «до копійки» без дрібних монет» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 40).

Підзвіт

Працівник отримав аванс на відрядження в розмірі 1000 грн., відзвітував у жовтні. У чеку сума з копійками, наприклад, 800,97 грн. Як працівникові внести здачу з копійками до каси готівкою? Чи можна округлити суми в авансовому звіті (ПКО)?

Вирішити її можна двома способами.

Спосіб 1. У визначені законодавством строки підзвітна особа повертає до каси роботодавця готівкову суму, завжди округлену в більший бік до найближчих 10 копійок. У нашому випадку працівник повинен повернути до каси 199,10 грн. Зайві 7 копійок ви обліковуватимете за кредитом субрахунку 372 як заборгованість підприємства перед працівником.

Округлювати в менший бік не можна! Інакше вийде, що працівник відзвітував не за всією сумою, зазначеною в авансовому звіті, як наслідок вилізуть проблеми з ПДФО/ВЗ з рештою заборгованості.

У зворотній ситуації, коли після затвердження авансового звіту роботодавець залишається винним працівникові (працівник витратив свої кошти), слід видавати йому суму, завжди округлену в менший бік до найближчих 10 коп.

Спосіб 2. Безготівковий. Підпункт 170.9.2 ПКУ дозволяє працівникові залишок грошових коштів понад суму, витрачену згідно з авансовим звітом, перерахувати на банківський рахунок підприємства, що видало грошові кошти. Таким чином, він зможе повернути вам точну суму (у нашому випадку — 199,03 грн.).

Якщо при цьому не стягуватиметься банківська комісія, усі будуть у виграші.

Розрахунки за ЦПД

У підприємства укладений договір оренди з фізособою, за яким сума орендної плати становить 815,00 грн. Із цієї суми були утримані ПДФО 146,7 грн. і ВЗ 12,23. На руки орендодавцеві потрібно видати готівкою з каси суму в розмірі 656,07 грн. Як краще зробити в цьому випадку, щоб не було заборгованості? ПДФО і ВЗ із цієї суми вже перераховані до бюджету.

Якби наш орендодавець був ФОП, то можна було б усе вирішити без проблем — застосувати правила округлення з п. 4 постанови № 25**. Але в нас орендодавець — звичайна фізособа. Тому, вважаємо, краще діяти за аналогією із зарплатою/підзвітом — видаємо суму орендної плати з округленням у менший бік (656,00 грн.). А 7 коп. числитиметься в нас як заборгованість перед цим орендодавцем (на субрахунку 685). Через якийсь час, при зручній нагоді, ми зможемо погасити заборгованість перед орендодавцем (коли набереться достатня кількість копійок img 1).

** Постанова Правління НБУ «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів» від 15.03.2018 р. № 25.

По-хорошому, тут важливо простежити, щоб такі дії не вступали в прямий конфлікт з умовами договору оренди. Якщо є побоювання із цього приводу, «закрити» питання додатковою угодою.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі