Теми статей
Обрати теми

Робота у вихідний: або доплата, або день відпочинку

Александрова Олеся, експерт з кадрових і податкових питань
Якщо працівникові за роботу у вихідний день надано інший день відпочинку (компенсація за роботу у вихідний день), то він не може претендувати на оплату в подвійному розмірі за відпрацьований вихідний. До такого рішення дійшов Верховний Суд (постанова КАС ВС № 825/1343/16 від 01.07.2019 р.). Вникаємо в деталі.

Суть справи полягала в такому. Працівник залучався до роботи у вихідні дні. Ним же було подано заяву з проханням надати йому інший день відпочинку за відпрацьовані вихідні дні. У зазначені в заяві дати працівникові дійсно були надані відгули.

При цьому працівник вирішив, що дні, за які йому надані відгули, мають бути оплачені роботодавцем у подвійному розмірі. Це і стало підставою для звернення до суду з позовом про стягнення заробітної плати.

Суд першої інстанції в задоволенні позову відмовив. Апеляційний суд залишився солідарний із судом першої інстанції. Підстава: працівникові було компенсовано час роботи у вихідні дні наданням інших днів відпочинку. Причому заява працівника про надання йому інших днів відпочинку красномовно свідчить про те, що працівник не проти був отримати відгул. А оскільки відгули були надані, то на оплату в подвійному розмірі відпрацьованих вихідних днів такий працівник претендувати не може.

Справа дійшла до ВС. У результаті ВС ухвалив касаційну скаргу залишити без задоволення, а постанови суду першої інстанції та апеляційного суду залишити без змін.

Ми з рішенням судів повністю згодні. Розберемо це питання детальніше.

Вихідні дні — це дні, у які працівник підприємства не працює відповідно до графіку роботи підприємства (графіку виходу на роботу або графіку змінності).

Відповідно до ст. 67 КЗпП при 5-денному робочому тижні працівникам надають два вихідні дні на тиждень, а при 6-денному робочому тижні — один.

КЗпП передбачає 2 способи компенсації за роботу у вихідний день (ст. 72):

1) надання іншого дня відпочинку;

2) оплата в подвійному розмірі.

Яким чином компенсуватиметься робота у вихідний день, визначається за погодженням між працівником і роботодавцем. Спосіб компенсації доцільно зазначити в наказі про залучення до роботи у вихідний день.

При цьому не можна застосовувати обидва способи компенсації за роботу у вихідний день одночасно. Необхідно обрати щось одне. Тобто в разі надання працівникові додаткового дня відпочинку за роботу у вихідний день оплату роботи в такий день здійснюють як за звичайний робочий день, в одинарному розмірі.

І навпаки, якщо робота у вихідний день оплачується в подвійному розмірі, передбаченому ст. 107 КЗпП, то додатковий день відпочинку працівникові не надають.

Самовільний вихід працівника на роботу у вихідний день не підлягає будь-якій компенсації.

Ну а якщо сторони дійшли згоди про компенсацію шляхом оплати в подвійному розмірі? Тоді її обчислюють за правилами, визначеними ст. 107 КЗпП, а саме:

1) відрядникам — за подвійними відрядними розцінками;

2) працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, — у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

3) працівникам, які одержують місячний оклад:

— у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад — якщо робота у вихідний день проводилася в межах місячної норми робочого часу;

— у розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад — якщо робота проводилася понад місячну норму.

Таку оплату здійснюють за години, фактично відпрацьовані у вихідний день.

При цьому для визначення годинної ставки працівникам з місячним окладом необхідно оклад поділити на місячну норму тривалості робочого часу, встановлену для таких працівників (див. лист Мінсоцполітики від 09.12.2014 р. № 922/13/155-14).

Зверніть увагу: якщо працівник залучається до роботи не лише у вихідний день, а й у вільний від роботи день, то компенсувати роботу у вільний від роботи день слід за аналогією з компенсацією роботи у вихідний день. Тобто шляхом надання іншого дня відпочинку або оплати в подвійному розмірі (див. також лист Мінсоцполітики від 12.02.2018 р. № 238/0/101-18/284).

І ще один важливий момент. Вище ми розібрали ситуацію, коли працівник працював у вихідний день. Якщо ж ідеться про ситуацію, коли працівник працював у святкові або неробочі дні, то тут проблема вирішується дещо інакше.

Роботу у святкові та неробочі дні завжди оплачують у подвійному розмірі відповідно до ст. 107 КЗпП.

Зазначену оплату здійснюють за години, фактично відпрацьовані у святковий і неробочий день.

За бажанням працівника, який працював у святковий день, йому може бути наданий інший день відпочинку, який не оплачуватиметься!

Причому зверніть увагу: такий день надається як додаткова компенсація, тобто оплату за роботу у святковий день у будь-якому разі здійснюють у подвійному розмірі (див. лист Мінпраці від 29.12.2009 р. № 853/13/84-09).

Крім того, потрібно мати на увазі таке. На думку Мінсоцполітики (див. лист від 09.12.2014 р. № 922/13/ 155-14), норма ст. 107 КЗпП щодо надання додаткового дня відпочинку застосовується, якщо робота у святковий день не включається до норми робочого часу.

В іншому разі (наприклад, святковий день є для співробітника робочим згідно з графіком виходу на роботу або графіком змінності) додатковий день відпочинку не надається.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі