Теми статей
Обрати теми

Співробітники в іншому місті: оформляємо філію?

Савченко Олена, налоговый эксперт
У підприємства є співробітники в іншому місті. Чи потрібно обов’язково в цьому випадку оформляти філію? Якщо такий співробітник їде до іншого міста на підприємство-роботодавця, чи можна в цьому випадку оформити йому відрядження?

Ні, у такій ситуації оформляти філію не обов’язково. Тут усе залежить безпосередньо від самого підприємства і його планів розвитку. Якщо зупиняєтеся на безфілійному варіанті, то врахуйте такі нюанси. Якщо на роботу приймаєте працівника, який працюватиме:

— вдома, бажано, щоб він у заяві про прийняття на роботу зазначив, що виконуватиме роботу в межах трудового договору за місцем свого проживання (за місцем знаходження нерухомості, що належить йому (наприклад, у гаражі)), а не у виробничих (господарських, офісних) приміщеннях роботодавця. Зверніть увагу, трудовий договір з надомником укладають зазвичай у письмовій формі;

Це зазначено в п. 7 Положення про умови праці надомників, затвердженого постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 29.09.81 р. № 275/17-99.

— у приміщенні, орендованому для нього роботодавцем (далі — «віддалений» працівник), то тут усе в загальному порядку.

Проте в будь-якому разі настійно рекомендуємо вам зазначити в трудовому договорі (наказі про прийняття на роботу) фактичну адресу, за якою розташовано місце роботи працівника. Навіщо?

По-перше, ви так дотримаєтеся вимоги ст. 29 КЗпП про те, що роботодавець повинен визначити працівникові робоче місце.

По-друге, це важливо для цілей відряджання на рідне підприємство, яке розташоване в іншому місті.

Отже, ми підійшли до другого запитання. Ми впевнені, якщо працівник працює в іншому місті, то оформити відвідування рідного підприємства можна відрядженням. Проте для того, щоб з нашою думкою погодилися податківці, рекомендуємо вам виконати такі кроки.

Крок 1. Його ми вже згадували раніше. У трудовому договорі, укладеному з працівником (наказі про прийняття на роботу), зазначте місто, в якому фактично працюватиме працівник.

Крок 2. У Положенні про відрядження, укладеному на підприємстві, передбачте норми, які вказують на те, що поїздки такого «віддаленого» (надомного) працівника з місця постійної роботи на підприємство вважаються службовим відрядженням. І нехай вас не хвилює, що подібної норми немає в Інструкції № 59* щодо відрядження.

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59.

Адже вона не поширюється на госпрозрахункові підприємства і може бути використана ними лише як орієнтир при складанні документа, який регулює питання щодо відрядження.

Крок 3. Покладіть за правило складати службове завдання на відрядження такого працівника. Це зайвий раз переконає контролерів, що така поїздка не пов’язана з фінансуванням особистих потреб працівника. Ну і, звісно ж, видайте наказ (розпорядження) про направлення працівника у відрядження.

З наказом про направлення у відрядження працівника можна ознайомитися за допомогою засобів зв’язку. Оригінали підтвердних документів працівник може надсилати на підприємство рекомендованим листом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі