Теми статей
Обрати теми

Перехід на IBAN: нові запитання на тему

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Як ви вже знаєте*, з 05.08.2019 р. до 31.10.2019 р. номери банківських рахунків переводять на стандарт IBAN. У зв’язку із цим продовжують виникати запитання, на деякі з яких ви знайдете відповіді у цій статті.

* У тому числі з нашої статті «Стосуватиметься кожного! Масштабне оновлення поточних рахунків» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 32).

Який номер рахунку зазначати в перехідний період запровадження банківського рахунку за стандартом IBAN у додатку 4 декларації з ПДВ при заявленні суми від’ємного значення до бюджетного відшкодування на поточний рахунок?

У період запровадження банківського рахунку за стандартом IBAN платник податку, якому вже банком відкритий рахунок за цим стандартом, у полях «просимо перерахувати на рахунок №» та/або «№ рахунку у банку» додатка 4 до податкової декларації з ПДВ, зазначає номер такого рахунку, при цьому поле «МФО» не заповнюється.

Так радить заповнювати додаток 4 ДПСУ (категорія 101.25 ЗІР).

Незважаючи те, що згідно з п. 6 постанови № 162** у реквізиті «Код банку платника/отримувача/стягувача», коли номер рахунку зазначено за стандартом IBAN, слід зазначати нуль, податківці рекомендують у рядках податкової звітності, які не заповнюються, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляти.

** Постанова Правління НБУ «Про запровадження міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні» від 28.12.2018 р. № 162.

Пояснюють вони це тим, що такий порядок випливає з абз. 2 п. 6 розд. III Порядку № 21***.

*** Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. № 21.

У заявці ФСС потрібно зазначати номер рахунку IBAN чи ще спецрахунок, як і передбачає форма заявки?

Ви повинні розуміти, що від того, що номер рахунку змінено відповідно до формату IBAN, сам рахунок у цьому випадку як був спецрахунком, так ним і залишився. Тобто в заявці потрібно зазначити номер рахунку (новий, сформований з урахуванням стандарту IBAN).

Як заповнити у грошовому чеку реквізит «№ рахунку» у зв’язку із запровадженням міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні?

Допускається заповнення у грошовому чеку реквізиту «№ рахунку» клієнта за стандартами IBAN, який має 29 знаків, у декілька рядків, враховуючи, що форма грошового чека має певні обмеження в розмірах, оскільки бланки виготовляються тільки друкарським способом.

Таку поблажку схвалив сам НБУ (лист від 09.09.2019 р. № 50-0006/46321) як виняток із правил.

Чи буде ще одне відстрочення повного переходу на використання рахунків IBAN?

Нагадаємо: спочатку зміну діючих рахунків клієнтів банків відповідно до вимог стандарту IBAN було заплановано почати з 01.04.2019 р., але після ця дата була перенесена на 05.08.2019 р. (постанова № 41****).

**** Постанова Правління НБУ «Про внесення зміни до постанови Правління Національного банку України від 28 грудня 2018 № 162» від 22.02.2019 р. № 41.

Тепер ходять розмови про перенос дати завершення цієї процедури — до 01.01.2020 р. замість 31.10.2019 р.

Але конкретної інформації немає. У разі чого, усіх обіцяють повідомити.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі