Теми статей
Обрати теми

Як купити автомобіль відразу після держреєстрації підприємцем

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Фізособа планує зареєструватися як підприємець — платник ПДВ у грудні, щоб займатися вантажо­перевезеннями. Оскільки їй потрібні гроші на купівлю автомобіля, виникає запитання: як правильно внести власні кошти на підприємницький рахунок, щоб не довелося платити з них податки і щоб цей внесок не визнали виручкою?

Якщо зовсім просто…

Насправді, не завжди є необхідність «морочитися» з внесенням власних грошей на підприємницький рахунок.

Річ у тому, що фізособа-підприємець у силу свого «подвійного статусу» (і підприємець, і фізособа одночасно) має деякі переваги порівняно з тією ж юрособою. Одна з таких переваг — це право використовувати власне майно в підприємницькій діяльності img 1 (ст. 320 ЦКУ).

Простіше кажучи, ви можете навіть до держреєстрації підприємцем закупити необхідні автомобілі (у будь-якому разі вони реєструватимуться на вас як на фізособу, оскільки на підприємця зареєструвати авто неможливо в принципі), приміщення, товари тощо. А потім — сміливо використовувати ваше особисте майно в бізнесі. Це цілком законно img 2.

Згідно зі ст. 2 і 318 ЦКУ власником майна може бути або фізособа, або юрособа. Підприємець не може бути власником (у тому числі власником автомобіля, нерухомості тощо). По суті, все, чим володіє підприємець, — це його власність як фізособи img 3.

Таким чином, ви можете взагалі не вносити грошей на підприємницький рахунок до тих пір, поки не отримаєте першу виручку від вантажоперевезень. А всі необхідні витрати, у тому числі податки, — оплачувати готівкою зі своїх особистих заощаджень через касу будь-якого банку.

Теоретично можна оплачувати витрати і з особистого рахунку (рахунок фізособи), але в Інструкції № 4921 є заборона на використання особистого рахунку в підприємницькій діяльності.

1 Інструкція про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків — резидентів і нерезидентів, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

Цю заборону нерідко порушують, оскільки жодної відповідальності за це немає img 4.

Але врахуйте: банк може і не пропустити такий платіж.

Описаний варіант «стартових» витрат — найпростіший спосіб почати бізнес. Але деяким підприємцям він може не підійти. Наприклад:

— загальносистемникам, які плекають надію в майбутньому амортизувати придбані автомобілі. Ви бачили оптимістичну новину img 5? Депутати хочуть зняти обмеження на амортизацію легкових і вантажних автомобілів, які використовуватимуться виключно в госпдіяльності загальносистемника2. На це вся надія. Поки ж ситуація з амортизацією не дуже оптимістична3;

2 Ідеться про законопроект № 1210. Детальніше читайте в статті «Бліц-огляд законодавчих «податкових» ініціатив» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 37).

3 Деталі можете знайти в статті «Амортизація і Ко у підприємця: з коли починати?» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 8).

— платникам ПДВ (загальносистемникам або єдиноподатникам групи 3), які хочуть відобразити податковий кредит з ПДВ у зв’язку з купівлею автомобілів. Знову ж таки зараз цей податковий кредит ви зможете відстояти тільки з боями4. Але якщо депутати знімуть «амортизаційний бойкот» з легкових і вантажних авто, повинно стати легше.

4 Детальніше про це читайте в статті «Чи може єдиноподатник «оПДВшнити» ремонт своєї автобетономішалки?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 28).

Знову ж таки не факт, що в податківців не з’являться «нові ідеї», як забрати у ФОП податковий кредит з ПДВ img 6.

Давайте розберемося, що робити їм.

Загальносистемники: поповнюємо рахунок без наслідків

Насправді, поповнення підприємницького рахунку особистими заощадженнями фізособи не можна вважати підприємницьким доходом. Адже це, по суті, перекладання грошей з однієї кишені фізособи до іншої його ж кишені (але вже як підприємця). Підприємець не отримує жодних економічних вигод або приросту активів від такої операції.

Щодо загальносистемників податківці погоджуються з такою позицією, справедливо не вважаючи такі кошти виручкою/доходом (категорія 104.04 ЗІР).

До речі, в ПКУ немає чіткої норми про те, що включається до виручки загальносистемника, а що — ні. А це дає податківцям простір для фантазій і можливість у майбутньому «передумати» img 7 (наприклад, щодо спрощенців у них протилежна думка). Тож краще запастися відповідною ІПК із цього приводу.

Таким чином, підприємець-загальносистемник відразу після держреєстрації може сміливо внести на свій підприємницький рахунок власні заощадження для купівлі автомобілів та інших витрат. Жодних податків із цих коштів платити не доведеться img 8.

При цьому, оплата тієї ж вантажівки саме з підприємницького рахунку позбавить податківців надуманих аргументів на користь неможливості її амортизації.

Єдиноподатники: як «безпечно» закинути гроші на рахунок

На жаль, щодо єдиноподатників у ДФСУ — прямо протилежна думка. Традиційно фіскали наполягали на тому, що власні кошти, які раніше не фігурували в Книзі єдиноподатника як готівковий дохід, внесені на підприємницький рахунок, включаються до доходу спрощенця img 9. Зараз вони висловлюються обережніше, мовляв, у кожному конкретному випадку слід уточнювати походження власних коштів і отримувати ІПК (категорія 107.04 ЗІР).

Але навряд чи їх позиція докорінно змінилася. Так, в ІПК від 05.11.2018 р. № 4696/ІПК/20-40-13-02-11 і від 22.10.2018 р. № 4504/Т/99-99-13-01-02-14/ІПК вони натякають на те, що всі кошти, внесені на рахунок підприємця і попередньо не записані ним до Книги обліку доходів (і витрат) — це дохід спрощенця img 10. Тож доведеться шукати інші варіанти.

Варіант 1. Можна отримати від когось на підприємницький рахунок поворотну фіндопомогу. Для цього оформляємо договір про поворотну фіндопомогу на строк менше за 12 місяців5.

5 Податківці забороняють спрощенцям видавати фіндопомогу (про це ми розповідали в статті «Надання поворотної фіндопомоги VS позбавлення статусу єдиноподатника», журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 36), а на її отримання заборони немає. Тож не бійтеся.

Позичальником у такому договорі може бути хто завгодно, крім самого спрощенця (оскільки видати фіндопомогу самому собі неможливо): дружина, друзі, батьки, сторонні фізособи, підприємці чи юрособи.

Чому повернути фіндопомогу важливо протягом 12 місяців з дня її отримання? Для того, щоб ця сума не потрапила до доходу спрощенця img 11 (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ).

Таким макаром ви отримаєте гроші на рахунок і не включатимете їх до доходу і не сплачуватимете єдиного податку із цієї суми.

Отримати фіндопомогу ви можете в безготівковій формі, а повернути — готівкою. Але пам’ятайте, що на день ви можете виплатити готівкою юрособі або підприємцеві не більше 10000 грн., а фізособі — не більше 50000 грн. Утім, повернути борг можна і частинами, за декілька днів img 12.

Варіант 2. Якщо ви не хочете морочитися з оформленням поворотної фіндопомоги, можна вчинити інакше. Тим паче, що підприємець згадав про свій намір стати платником ПДВ, а це на спрощенці можливо тільки в групі 3.

А отже, у нас два завдання:

1) «закинути» на рахунок гроші так, щоб вони не вважалися доходом;

2) зареєструватися підприємцем і стати спрощенцем групи зі ставкою 3 %.

Зараз ми розповімо, як одним пострілом убити відразу двох зайців. Алгоритм такий:

Крок 1. На початку грудня реєструємося підприємцем. Можна і раніше, але за кожен місяць доведеться додатково витратитися на сплату підприємницького ЄСВ (22 % від мінзарплати).

У 2019 році — 918,06 грн.

При цьому не подаємо заяву на спрощенку. Залишаємося в грудні на загальній системі.

А отже, саме час «закинути» свої кошти на підприємницький рахунок img 13, адже ми вже з’ясували, що для загальносистемника така операція не страшна — доходу не буде img 14.

Якщо в грудні більше жодного доходу немає (поповнення рахунку особистими коштами не беремо до уваги), то ПДФО і ВЗ за грудень не платимо, а ЄСВ платимо мінімальний (22 % від мінзарплати). Подаємо деку про доходи з прочерками (і додаток Ф2 до неї) за IV квартал 2019 року (вона прирівнюється до річної) і форму № Д5 за 2019 рік (заповнюємо тільки грудень).

Крок 2. З 1 по 16 грудня 2019 року (не пізніше за 16.12.2019 р.) подаємо заяву про перехід на єдиний податок до групи 3 зі ставкою 3 % (п.п. «в» п.п. 4 п.п. 298.1.4 ПКУ) і одночасно заяву на ПДВ-реєстрацію (п.п. 3 п. 3.6 Положення № 11306).

6 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. № 1130.

Крок 3. З 01.01.2020 р. стаємо єдиноподатником групи 3 зі ставкою єдиного податку 3 % і маємо на рахунку гроші для купівлі автомобілів img 15.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі