Теми статей
Обрати теми

Підвищення лімітів для єдиноподатників: що врахувати

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Ще 16.01.2020 р. усі раділи підвищенню лімітів для заходу/перебування на єдиному податку в групах 1 — 3. Тоді ВРУ прийняла Закон на базі законопроєкту № 1210. Але цей Закон «завис» — не підписаний, але й не ветований. Судячи з усього, у цю «гру» гратимуть і далі. Адже підвищення лімітів «вилізло» вже в іншому прийнятому Законі. Деталі в статті.

Новий закон — нові ліміти. 30.03.2020 р. ВРУ прийняла Закон № 540-IX* (на базі законопроєкту № 3275). З так званого «другого пакету» економічної допомоги бізнесу та населенню.

* Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» від 30.03.2020 р. № 540-IX.

Одним з нововведень стало підвищення річного доходу для єдиноподатників груп 1 — 3. І для ФОП, і для юросіб. Нові ліміти такі:

— група 1 — не більше 1 млн грн;

— група 2 — не більше 5 млн грн;

— група 3 (ФОП і юрособи) — не більше 7 млн грн.

До речі, законодавець врахував недолік авторів законопроєкту № 1210 — «підчистив» уже діючу норму про те, що з 01.01.2021 р. ліміт для групи 2 повинен становити 2,5 млн грн.

«З коли»? Нові ліміти наберуть чинності відразу після опублікування відповідного Закону. По факту це вже квітень.

А отже, якщо за підсумками I кварталу ви перевищили «старі» ліміти, що діяли в березні, отже, факт порушення є. Відтак, з 01.04.2020 р. потрібно залишити спрощенку чи перейти у «старшу» групу єдиного податку. Також доведеться сплатити 15 % єдиного податку із суми перевищення (через декларацію єдиноподатника). Формально нові ліміти вас не врятують img 1. Не виключено, що від податківців надійде якесь ліберальне тлумачення. Але це вже спрогнозувати саме зараз складно.

Межа для «РРО-імунітету». Підвищення лімітів доходу ніяк не вплинуло на РРО! Межа для збереження «РРО-імунітету (1 млн грн) залишилася колишньою. Тож якщо не хочете ставити РРО, не «висовуйтеся» за 1 млн грн.** Відстрочення на квартал законодавчих РРО-змін*** вас у цьому випадку (у разі перевищення 1 млн грн) не врятує!

** Про те, як рахувати мільйон для цілей РРО, ми розповідали в статті «ФОП-єдиноподатник і РРО-мільйон» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 35).

*** Детальніше про це відстрочення ви зможете прочитати в статті «Антикоронавірусні закони: дайджест змін» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 12).

ПДВ-реєстрація. Принциповий момент (одна з переваг єдиного податку) — єдиноподатники мають право працювати без ПДВ, незалежно від обсягів постачань. Тож підвищення лімітів тепер дозволить їм ще довше залишатися в лавах спрощенців без сплати ПДВ.

ПДВ-період. Актуально для 3 %-ків (єдиний податок з ПДВ). Ми говорили, що Закон на базі законопроєкту № 1210 «завис». Це означає, що єдинники з ПДВ, як і раніше, можуть «експлуатувати» квартальний період з ПДВ. Прийнятий Закон № 540-IX у цьому плані нічого не змінює.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі