Теми статей
Обрати теми

Карантин vs звільнення від орендної плати: розв’язка від законодавця

Сумцова Ольга, податковий експерт
У минулому номері ми обговорювали питання, пов’язані зі сплатою орендної плати під час карантину*. І в ньому ж говорили про законодавчі ініціативи допомогти орендарям, які постраждали від карантину. Ну і ось маємо розв’язку. Верховна Рада 30.03.2020 р. прийняла Закон № 540-IX, яким у тому числі «врегульовано» питання оренди. Який варіант вирішення питання запропонували законодавці і в яких випадках орендар може розраховувати на звільнення від сплати орендної плати, обговоримо далі.

* Стаття «Орендна плата vs карантин» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 13).

Законом № 540 доповнено перехідні положення ЦКУ новим п. 14, який передбачає, що з моменту встановлення карантину, введеного постановою КМУ від 11.03.2020 р. № 211 (з подальшими змінами та доповненнями), і до його завершення у встановленому законом порядку наймач може бути звільнений від плати за користування майном відповідно до ч. 6 ст. 762 ЦКУ.

Зверніть увагу! Тут не йдеться про безумовне звільнення від сплати орендної плати, а говориться про те, що таке звільнення здійснюється згідно з ч. 6 ст. 762 ЦКУ, тобто коли орендар не міг використовувати майно через обставини, за які він не відповідає.

Ніхто не сперечається з тим, що карантин є тією обставиною, за яку орендар не відповідає. Але тут важлива умова про те, що у зв’язку з цією обставиною орендар не міг використовувати майно. А із цим не все так просто. Адже сам по собі карантин, навіть якщо орендоване приміщення використовується виключно для торговельного і побутового обслуговування населення, які потрапили під заборону на період карантину, — ще не означає, що орендар не користувався майном. Можливо, частина цього приміщення використовується як офіс або як склад. Крім того, п.п. 3 п. 2 «карантинної» постанови КМУ від 11.03.2020 р. № 211 дозволяє здійснення торговельної діяльності і діяльності з надання послуг громадського харчування (тобто заборонені види діяльності) за умови адресної доставки замовлень. Кафе могло, наприклад, організовувати приготування обідів з доставкою клієнтам додому.

Якщо майно використовувалося хоча б частково, то орендар може вимагати тільки зменшення розміру орендної плати на підставі ч. 4 ст. 762 ЦКУ (детальніше цей момент ми обговорювали в минулому номері).

А ось якщо приміщення не використовувалося зовсім — наприклад, приміщення орендується в торговельно-розважальному центрі, і ви торгуєте забороненими товарами, то обстоювати (аргументувати) право на звільнення від орендної плати у зв’язку з прийняттям зазначеної норми в ЦКУ стане простіше.

При цьому залишається невирішеним питання: як бути з компенсацією комунальних платежів за майно, яке не використовувалося в період карантину. Жодних застережень із цього приводу Закон не містить. Якщо комунальні платежі в договорі виведені з орендної плати, то сказане вище їх не стосується. Якщо «сидять» усередині орендної плати — стосується.

Замість підсумку. Навіть на тлі прийнятої норми сторонам доведеться шукати консенсус. Адже карантин — це явище тимчасове. У крайньому випадку — питання потрібно вирішувати в судовому порядку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі