Теми статей
Обрати теми

Варіанти економії на сплаті єдиного податку: «побічка»

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Від ЄСВ «за себе» всіх ФОП звільнили на березень і квітень (причому без втрат для стажу)*. А ось від єдиного податку (ЄП) не звільнили. Із цим ще можна змиритися, якщо ФОП працює. Але як бути тим, хто вимушений простоювати?

* Вам може бути цікава стаття «Як працює ЄСВ-звільнення для ФОП?» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 13).

Актуально для ФОП на єдиному податку груп 1 і 2. У групи 3 таких проблем немає (у них якщо дохід — 0, то й податок — 0). Варіанти такі:

1) узяти відпустку і не платити ЄП за один місяць**;

** Вам може бути цікава стаття «ФОП на ЄП: у «податкову» відпустку від карантину» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 12).

2) сподіватися, що місцеві ради знизять ЄП для груп 1 і 2;

3) перейти до групи 3 ЄП (немає доходу — не платимо ЄП, є «РРО-імунітет» до 1 млн грн, є «ПДВ-імунітет») або на загальну систему (немає доходу — не платимо ПДФО і ВЗ, немає ні «РРО-», ні «ПДВ-імунітету»). Але, на жаль, щоб добровільно «перескочити» до групи 3, потрібно було подати заяву 16 березня, а на загальну систему — 20 березня.

Хтось скаже, варіант 3 цілком можна реалізувати через невеликі хитрощі. Це дійсно так, але є нюанси.

Самоскидання зі спрощенки «через порушення». Як? «Показати» в березні невеликий дохід від діяльності, забороненої для групи 1 (наприклад, товар проданий іншому ФОП) або групи 2 (наприклад, послуги надані загальносистемнику). З такого доходу сплатити ЄП = 15 %, і з 01.04.2020 р. опинитися на загальній системі (п.п. 9 п.п. 298.2.3 ПКУ).

Не забудьте подати деку з ЄП за I квартал (не пізніше 12.05.2020 р.). А за підсумками II кварталу — деку про доходи з прочерками (якщо не було діяльності).

У такому разі вам уже не потрібно буде платити ЄП починаючи з квітня. ПДФО і ВЗ при нульовому доході загальносистемники теж не платять. Але тут є і недоліки: 1) з урахуванням позиції податківців шлях на спрощенку закритий до 01.01.2021 р.; 2) якщо відновите діяльність після карантину на загальній системі, не зможете обійтися без РРО; 3) якщо за останні 12 місяців обсяг постачань перевищить 1 млн грн, доведеться пройти ПДВ-реєстрацію.

Перехід до групи 3 спрощенки через «перевищення». Можна «намалювати» собі перевищення за доходом для своєї групи. Для групи 1 це непоганий варіант. З урахуванням того, що ліміти підняті тільки в другому кварталі, достатньо «намалювати» перевищення 300-тисячного ліміту. Це менше фатального 1 млн грн, перевищення якого призведе до втрати «РРО-імунітету». Відповідно «РРО-імунітет» збережеться. А на фоні підвищення лімітів, очевидно, з 3 кварталу можна буде навіть повернутися до групи 1. «Побічкою» буде лише необхідність сплати із «суми перевищення» ЄП за ставкою 15 %.

Також обов’язково потрібно подати заяву про перехід до групи 3 — до 20.04.2020 р. (через перевищення доходу). Само собою, потрібно буде подати ЄП-декларацію за 1 квартал.

А ось для групи 2 такий варіант не дуже хороший, оскільки при «домальовуванні» доходу назавжди буде втрачений «РРО-імунітет». Відповідно при відновленні діяльності хоч і на єдиному податку, буде потрібне застосування РРО.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі