Теми статей
Обрати теми

ФОП на ЄП: у «податкову» відпустку від карантину

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
У зв’язку з введенням карантину в Україні багато підприємців зараз вимушені простоювати. У зв’язку з цим їм дозволили не сплачувати ЄСВ, плату за землю і податок на нерухомість*. А що з єдиним податком (ЄП)?*

* Про це детальніше в окремій статті номера.

Схоже, депутати не врахували, що ЄП для груп 1 і 2 є «фіксованим» img 1. Працюєш, не працюєш — не важливо. Потрібно платити. Але тільки ось обставини «за вікном» цьому ніяк не сприяють.

Що робити?

Найочевидніший вихід для єдиноподатників групи 1 або 2 без (!) найманих працівників — написати своїм податківцям заяву на відпустку і не платити ЄП за один календарний місяць img 2 (п. 295.5 ПКУ).

Нагадаємо, що якщо у ФОП є тільки працівники, які в декреті, у відпустці для догляду за дитиною до 3 (6) років або мобілізовані, то вважається, що працівників немає (п.п. 291.4.1 ПКУ).

Відповідно немає перешкод для «відпускної» пільги img 3.

Форма заяви — довільна. Подаємо її в будь-який день до початку відпустки (категорія 107.05 ЗІР). При цьому вважаємо, що податківці, зважаючи на ситуацію, яка склалася, можуть (саме можуть) нормально поставитися і до «перехідної» відпустки (не обов’язково від початку до кінця одного календарного місяця, просто обираємо місячний еквівалент). Хоча гарантувати нічого не можна. Формулювання з п. 295.5 ПКУ можна трактувати й у вузькому сенсі — відпустка лише на календарний місяць. Краще попередньо уточнити цей момент у податківців**.

** Усі нюанси знайдете в статті «Гарячі запитання про відпустку в підприємця» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 22).

Важливо! Дохід у відпустці краще не отримувати, щоб не нарахували ЄП*** img 4.

*** Про те, який дохід можна ризикнути отримати і які ризики в разі анулювання відпустки, ми розповідали в статті «Чи можна отримувати дохід, якщо єдиноподатник — у відпустці?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 36).

Узяти відпустку можна тільки один раз на рік на один місяць! Але, судячи з усього, карантинні заходи місяцем не обмежаться. Знову ж таки як бути підприємцям з найманими працівниками? Адже їх карантинні заходи торкаються рівною мірою.

Поки що законодавці це питання не зняли img 5. Не виключено, що знімуть найближчим часом. Знову ж таки встановлення конкретних ставок єдиного податку перебуває в компетенції місцевих рад. Не виключено, що порятунок прийде з їх боку.

Там же, де ми не маємо справи з «твердою» сумою податку, наприклад, як у випадку з групою 3, — особливих проблем саме зі сплатою ЄП не виникає. Якщо єдиноподатник групи 3 не отримує доходу, то ЄП у нього = 0 img 6 (оскільки ЄП = 3 або 5 % від доходу).

Для відправлення заяви можна скористатися меню «Листування з ДФС» приватної частини Електронного кабінету з прикріпленою копією заяви. Знову ж таки через кабінет потрібно перевірити, чи не нарахували податківці вам ЄП за місяць відпустки.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі