Теми статей
Обрати теми

Облік кількості товарів у РРО

Казанова Марина, податковий експерт
Чи потрібно з 01.08.2020 р. уводити в РРО залишки товарів, що продаються, а також кількість отриманих товарів із прибуткових накладних? Це запитання стало одним із «найгарячіших» останнім часом. Розбираємося.

Уся метушня викликана двома нормами ст. 3 Закону про РРО:

1) п. 11 ст. 3 — у якому закріплено обов’язок суб’єктів господарювання проводити розрахункові операції через РРО та/або через програмні РРО з використанням режиму попереднього програмування найменування товарів/послуг (із зазначенням коду УКТ ЗЕД для підакцизних товарів), цін товарів (послуг) та обліку їх кількості. І ось якраз слова «обліку їх кількості» наводять багатьох на думку про те, що РРО повинен забезпечувати й кількісний облік товарів («прихід» — «реалізація» — «залишок»);

2) п. 12 ст. 3 у якому визначено вимогу вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів і здійснювати продаж тільки тих товарів/послуг, які відображені в такому обліку.

Вимога не стосується ФОП-єдиноподатників — неплатників ПДВ, які не торгують ТСПТ, лікарськими засобами, медвиробами, «ювеліркою».

Відразу зауважимо, що ці норми не варто безпосередньо ототожнювати одну з одною. Це дві окремі вимоги. Одна стосується обліку товарів у РРО, а друга — обліку товарних запасів як такого. І за порушення кожної цієї вимоги передбачено свій окремий штраф.

Що стосується першої вимоги, то п. 11 ст. 3 Закону про РРО вказує на те, що попереднє програмування стосується (1) найменування товарів, (2) коду УКТ ЗЕД — для підакцизних товарів і (3) цін товарів (послуг). Програмування кількості товарів ця норма й не передбачає. Не сказано в ній і того, що через РРО має бути забезпечений облік залишків товарів. Ідеться тільки про те, що РРО повинен забезпечувати облік кількості товарів.

Варто врахувати, що ця норма існує вже давно. Жодних новацій з 01.08.2020 р. у ній не відбулося. І раніше щодо цієї норми податківці говорили, що РРО повинен забезпечувати облік кількості саме проданих (!) товарів. Наприклад, у «давньому» листі ДПАУ від 17.09.2004 р. № 8143/6/23-2219 сказано, що «реєстратори розрахункових операцій повинні забезпечувати облік кількості проданих товарів саме під час їх реалізації». Подібні висновки простежуються і в ІПК від 12.02.2020 р. № 566/6/99-00-05-04-01-06/ІПК: «суб’єкт господарювання веде облік товарних запасів за місцем їх реалізації згідно з накладними, транспортними накладними тощо у матеріальному вигляді, а через РРО ведеться облік реалізованих товарів із використанням режиму попереднього програмування найменування, із зазначенням цін товарів (послуг) та обліку їх кількості».

А отже, вводити залишки/прихід товарів у РРО — не потрібно.

Що стосується другої вимоги, то вона вже безпосередньо стосується обліку товарних запасів («приходу» — «реалізації» — «залишків»). Але про те, що такий облік повинен вестися через РРО, тут згадок немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі