Теми статей
Обрати теми

Якщо не здавали фінзвітність / здавали з помилками

Сумцова Ольга, податковий експерт
У статті розглянемо дві ситуації, які виникли на практиці. Перша стосується «сплячого» підприємства, яке не складало фінзвітність і тепер планує відновити діяльність. Друга — поданої фінзвітності з викривленими показниками, складеної колишнім бухгалтером.

Ситуація 1. Підприємство на єдиному податку декілька років не вело діяльності. Баланс не здавався. Зараз відновили роботу. Чи можна розпочати облік «з чистого аркуша»?

Розпочнемо з того, що в будь-якому разі, навіть якщо підприємство призупинило діяльність, фінзвітність (Баланс, Звіт про фінрезультати) підприємство повинне було подавати. Оскільки «нульовою» фінзвітність навряд чи може бути. Щонайменше показники статутного капіталу, які відображаються в Балансі, мають бути. Та й важко уявити підприємство, у якого зовсім немає на Балансі основних засобів.

При цьому пам’ятаємо, що для мікропідприємств, підприємств — єдиноподатників групи 3, неприбуткових організацій, як і раніше, встановлено річний звітний період*.

* Див., зокрема, статтю «Обов’язкове подання проміжної фінзвітності малими підприємствами: відповіді на запитання» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 33).

Єдине, що раз підприємство перебувало на єдиному податку, то податківцям фінзвітність не подається. А ось органи статистики за неподання фінзвітності можуть застосувати адмінштраф до посадових осіб підприємства за ч. 1 ст. 1863 КпАП у розмірі від 170 до 255 грн (див. лист Держкомстату від 01.11.2001 р. № 16-1-67). За всю неподану фінзвітність.

Важливо! Штраф за неподання фінансової звітності, передбачений ч. 1 ст. 1642 КпАП у розмірі від 8 до 15 нмдг, застосовують виключно до підприємств, пов’язаних з бюджетними коштами, оскільки каральними функціями в цьому випадку наділені органи Держаудитслужби (ст. 2341 КпАП).

До оприлюднення фінзвітності / штрафів за неоприлюднення** наше підприємство стосунку не має.

** Деталі знайдете в статті «Фінзвітність-2019: готуємося до здавання» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 3).

Чи можна розпочати бухоблік з «чистого» аркуша? Ні. Адже для того, щоб скласти фінзвітність за поточний рік, вам потрібно вивести залишки за рахунками на початок року і надати порівняльну інформацію показників фінзвітності за попередній рік. Тобто орієнтуватися тільки на поточні показники не вийде. Бухоблік повинен вестися на підприємстві безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації (ч. 1 ст. 8 Закону про бухоблік).

З іншого боку, враховуючи, що діяльність фактично на підприємстві не велася, «відновити» бухоблік не буде особливо складно. Почати потрібно з інвентаризації, аналізу банківських виписок. В електронному кабінеті можна зробити звірку розрахунків із податків.

Раз діяльність на підприємстві не велася, то, імовірно, працівників, а отже, і зарплатних нарахувань не було. Але потрібно звернути увагу на те, як був оформлений директор підприємства (виведений він/не виведений з числа найманих працівників, тобто повинна була на нього нараховуватися зарплата чи ні).

Ситуація 2. Виявилося, що у фінзвітності, яка здавалася колишнім бухгалтером, цифри дещо не відповідають реальним даним. Чи варто робити коригування у Балансі та Звіті про фінансові результати?

Так, потрібно виправляти показники. У загальному випадку відповідальність за складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку та недостовірність відображених у них даних несуть особи, які склали та підписали ці документи (ч. 8 ст. 9 Закону про бухоблік). Але проблема в тому, що «старі» помилки можуть «перекочовувати» до нової звітності, складеної вами, за яку вже відповідальність нестимете ви. Тому потрібно виправляти старі помилки.

Якщо йдеться про помилки у фінзвітності минулих років, що вплинули на фінрезультат (на рахунки доходів/витрат і, відповідно, на нерозподілений прибуток / непокритий збиток), то їх виправлення здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) на початок звітного року (п. 4 П(С)БО 6).

При цьому виправлення минулорічних помилок вимагає повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінансовій звітності (п. 5 П(С)БО 6). Для цього необхідно «перескласти» нову фінансову звітність за помилковий період — так, ніби помилки не було.

Чи потрібно «переподавати» виправлену фінзвітність податківцям / органам статистики? Органам статистики «переписана» фінзвітність не потрібна. А ось податківцям (оскільки фінзвітність є додатком до декларації з податку на прибуток) вона потрібна.

Якщо помилки вплинули на суму податку на прибуток за декларацією, то тоді доведеться виправляти й декларацію з податку на прибуток. У цьому випадку податківцям обов’язково потрібно буде подати й виправлену фінзвітність. Причому якщо звітність подається в електронному вигляді, спочатку подається виправлена фінзвітність (додаток ФЗ), а потім і сама уточнююча декларація, оскільки при її заповненні проставляються відмітки про наявність поданих до неї додатків — форм фінзвітності (абз. 11 п. 48.3 ПКУ, 102.20.02 ЗІР). При цьому бажано подати пояснення (згідно з п. 46.4 ПКУ) до уточнюючої «прибуткової» декларації, складені в довільній формі із зазначенням допущених помилок.

Про факт подання пояснень платник зазначає в спеціально відведеному місці в декларації.

Якщо помилка не вплинула на прибуткову декларацію, то, оскільки фінзвітність — додаток до декларації з податку на прибуток, фіскали (категорія 102.20.02 ЗІР) у цій ситуації вимагають подати виправлений додаток ФЗ.

Якщо помилка не впливає на фінансовий результат, при її виправленні рахунок 44 не використовуємо. У цьому випадку коригуємо сальдо на початок звітного року саме за тими статтями активу і пасиву Балансу, на які вплинули помилки.

Так само, як і при виправленні помилок, що впливають на фінрезультат, переписуємо правильно минулорічну фінзвітність — так, ніби помилки не було (п. 5 П(С)БО 6).

Але оскільки така помилка фінрезультату не торкнулася, то «виправлена» фінзвітність навряд чи зацікавить користувачів. Тобто «переподавати» її не обов’язково.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі