Теми статей
Обрати теми

Перевищили мільйон у ІV кварталі: чим небезпечно?

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Як свідчать запитання користувачів порталу buhgalter911.com, із перевищенням РРО-мільйона в ІV кварталі, на жаль, зіткнувся багато хто. Чим це загрожує? Чи можна якось «вийти сухим із води»? Чи обов’язково ставити РРО або застосовувати ПРРО, якщо все ж утратили РРО-«імунітет»? Давайте разом знайдемо відповіді на всі ці запитання!

РРО-межа: як не перевищити?

Про РРО-мільйон у подробицях ми з вами говорили не так давно1.

1 Стаття «РРО-мільйон: тримайте себе в рамках!» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 46).

Але відтоді законодавець вирішив «відредагувати» цю РРО-межу, і з 1 січня 2021 року граничний розмір доходу для збереження РРО-«імунітету»2 дорівнюватиме 220 розмірам мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року. Тобто з нового року й РРО-мільйоном його, власне, вже й не назвеш img 1. Адже якщо з 1 січня розмір мінзарплати встановлять на рівні 6 тис. грн (у чому не доводиться сумніватися), ця РРО-межа дорівнюватиме 1 млн 320 тис. грн.

2 Під РРО-«імунітетом» розуміємо можливість не застосовувати РРО/ПРРО в тих випадках (при проведенні тих розрахунків), у яких Закон про РРО вимагає застосування РРО/ПРРО.

Відповідні зміни передбачені Законом № 10173 (раніше — проєкт № 4439-д). Закон уже опубліковано 09.12.2020 р. в газеті «Голос України», 2020, № 228.

3 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій» від 01.12.2020 р. 1017-IX. Детальніше про цей документ ви могли прочитати у статтях «Відстрочення РРО для ФОП на єдиному податку: довгожданий підсумок» минулого номера та «РРО-відстрочення для єдиноподатників та інші новації Закону № 1017» поточного.

Але що важливо: цікаві нам зміни до ПКУ, передбачені Законом № 1017, згідно з п. 1 Прикінцевих положень цього Закону наберуть чинності тільки з 01.01.2021 р.

Тому дуже важливо для ФОП-єдиноподатників не перевищити межу в 1 млн грн за підсумками 2020 року. Якщо в якомусь кварталі 2020 року обсяг доходу з початку року перевищить 1 млн грн, то РРО-«імунітет» починаючи з кварталу, наступного за перевищенням, утрачається «довічно» img 2. І від майбутнього підняття РРО-планки (у 2021 році) єдиноподатнику буде ні холодно ні жарко img 3.

Ні початок нового календарного року, ні подальше зниження обсягів доходу не повернуть ФОП утрачений РРО-«імунітет». Не допоможуть навіть тимчасовий перехід на загальну систему й тимчасове припинення підприємницької діяльності та нова реєстрація як ФОП із подальшим переходом на ЄП.

Важливо! Якщо у 2020 році обсяг отриманого єдиноподаткового доходу буде більше 1 млн грн, але менше 1 млн 320 тис. грн, ви все одно втрачаєте РРО-«імунітет», оскільки «цифра» 1 млн 320 тис. грн запрацює лише з наступного року та використовуватиметься для порівняння з величиною доходу, отриманого починаючи з 01.01.2021 р.

Знову ж таки перевищення мільйона означає втрату РРО-«імунітету», навіть якщо перевищення на 1 копійку. Але ось якщо дохід за підсумками року становитиме рівно 1 млн грн, усе гаразд img 4. Адже п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ говорить про негативні наслідки тільки при перевищенні (!) обсягу доходу 1 млн грн.

Але повернемося до первісної проблеми: якщо розмір доходу з початку року в IV кварталі перевалив за мільйон. Якщо нічого не робити, то РРО-«імунітет» буде назавжди втрачений із 01.01.2021 р.

2020 рік можна допрацювати без РРО (п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ говорить про застосування РРО/ПРРО із першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення).

Як розраховувати?

Єдиноподатковий дохід із метою порівняння з РРО-межею розраховують за тими ж правилами, що і єдиноподатковий дохід. Тобто згідно з правилами ст. 292 ПКУ. До нього включаються і готівкові, й безготівкові надходження. Облік іде за «касовим» методом (бухобліковий принцип нарахування не працює).

З нюансів: «громадянські» доходи, отримані ФОП у статусі звичайної фізособи — платника ПДФО, як і доходи, отримані раніше на загальній системі оподаткування, при підрахунку РРО-ліміту не враховуються.

Як переграти?

Щоб не втрачати РРО-«імунітет», якщо вже встигли перевищити мільйонну межу доходу, потрібно спробувати «відсторнувати» частину отриманих доходів. Корисні поради із цього приводу ви могли знайти в окремій статті4.

4 «Платникам ЄП: передноворічні поради» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 46).

Єдине, що можемо додати, якщо йдете шляхом розірвання договору/повернення отриманої оплати, то обзаведіться відповідними документальними підтвердженнями5.

5 Цікаві деталі знайдете у статті «Що робити, якщо ФОП на єдиному податку «зайшли» зайві гроші…» (журнал «Бухгалтер 911», 2018, № 38).

ПКУ говорить, що до доходу в такому разі не включається

«5) суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) — платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів».

Як не ставити РРО та не застосовувати ПРРО?

При перевищенні розміру доходу в 1 млн грн відбувається саме втрата РРО-«імунітету». Що це означає?

Що з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, єдиноподатник зобов’язаний застосовувати РРО/ПРРО. Але йдеться не про те, що ви в будь-якому разі повинні обзавестися РРО/ПРРО і зареєструвати його в податківців.

Мова лише про те, що ви повинні застосовувати РРО/ПРРО (попередньо зареєстрований у податківців) при здійсненні тих розрахункових операцій, які згідно із Законом про РРО вимагають застосування РРО.

Якщо таких розрахункових операцій немає (у вас, наприклад, тільки «класична» безготівка з перерахуванням з рахунку на рахунок без задіювання картки/карткових рахунків покупця або тільки ті операції, за якими неможливо визначити місце проведення розрахунків, тощо6), то й РРО/ПРРО вам не потрібні.

6 Деталі знайдете у статті «Як працює РРО-«кухня» у ФОП» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 40).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі