Теми статей
Обрати теми

РРО-мільйон: тримайте себе в рамках!

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Поки точно не зрозуміло, як розвиватиметься ситуація із застосуванням РРО єдиноподатниками в наступному році. На цьому фоні принципово важливо не втратити за результатами цього року РРО-«імунітет». Усе, що для цього потрібно, — не перевищити межу доходу в розмірі 1 млн грн. Далі — нюанси із цього приводу.

Відразу домовимося: поки відштовхуємося від тих реалій, які маємо на сьогодні. Не виключено, що незабаром законодавець щось змінить. Зокрема, під прицілом img 1 як ліміти граничного доходу для єдиноподатників, так і власне РРО-межа (поки вона дорівнює 1 млн грн, але є задумки її підняти)1. Але поки це тільки проєкти img 2. Тому щоб не втратити РРО-«імунітет», важливо у 2020 році не перевищити РРО-мільйон.

1 Законопроєкт № 4313, що передбачає зміни, в закон поки не переріс. Детальніше про це ви могли прочитати у статті «РРО-контрреволюція, або Нові РРО-звільнення» минулого номера журналу.

А коли що-небудь зі змін утілиться в життя, ми обов’язково вас про це повідомимо окремо!

Кого стосується?

Тема актуальна для ФОП на єдиному податку груп 2, 3 та 4, що здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі2 при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Тобто тих, хто згідно зі ст. 3 Закону про РРО зобов’язаний застосовувати РРО/ПРРО.

2 Із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо. Вам буде цікавий матеріал з подробицями «Як працює РРО-«кухня» у ФОП» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 40).

Стаття 9 цього Закону (а саме ч. 6) звільняє від обов’язку застосовувати РРО/ПРРО єдиноподатників (ФОП), яким таке право дароване img 3 згідно з ПКУ.

З 1 серпня цього року не застосовувати РРО/ПРРО можуть:

1) платники ЄП групи 1 незалежно від видів діяльності (п. 296.10 ПКУ);

2) платники ЄП груп 2 — 4 (ФОП) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн, окрім тих, хто здійснює реалізацію: (а) ТСПТ, що підлягають гарантійному ремонту за Переліком № 2313; (б) лікарських засобів і виробів медичного призначення (п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

3 Перелік груп ТСПТ, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО, затверджений постановою КМУ від 16.03.2017 р. № 231.

Для єдиноподатників груп 2 — 4 таке право передбачене без змін до 01.01.2021 р. і з низкою додаткових «обрізань» — до 01.04.2021 р. А з 01.04.2021 р. і зовсім передбачається зникнення РРО-«імунітету» (в єдиноподатників груп 2 — 4).

Це ще може бути скориговано законодавцями. Але поняття РРО-«імунітету» і 1 млн грн навіть за відсутності змін актуальними будуть аж до 01.04.2021 р.

Як рахувати?

При підрахунку РРО-ліміту враховують усі єдиноподаткові доходи, отримані ФОП-єдиноподатником від підприємницької діяльності протягом календарного року. А ось «громадянські» доходи, отримані таким ФОП у статусі звичайної фізособи — платника ПДФО, доходи, отримані раніше на загальній системі оподаткування, при підрахунку РРО-ліміту не враховуються.

Підраховувати дохід потрібно наростаючим підсумком за період з 1 січня до 31 грудня поточного року. З 1 січня наступного року РРО-мільйон обнуляється і його рахують заново.

Правила визначення доходів єдиноподатників містяться у ст. 292 ПКУ. Для правильного підрахунку логічно використовувати дані єдиноподаткових книг обліку (а саме графи 6 і 8)4, які поки ще обов’язкові до використання до 01.01.2021 р.

4 Деякі нюанси, які потрібно при цьому врахувати, ми детальніше розглядали у статті «ФОП-єдиноподатник і РРО-мільйон» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 35).

Увага: згідно з п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ страшне саме перевищення мільйонної планки. Якщо, припустимо, ФОП отримав рівно 1 млн грн доходу, то втрата РРО-«імунітету» йому загрожувати не повинна.

Коли починати застосовувати РРО?

Якщо втримати себе img 4 в межах мільйона не вдасться, єдиноподатник зобов’язаний застосовувати РРО/ПРРО (у тих випадках, коли цього вимагає Закон про РРО) з першого числа першого місяця кварталу, що настає за виникненням такого перевищення5.

5 Детальніше згубні наслідки втрати РРО-імунітету ми розглядали в підрозділі «РРО-мільйон перевищено у 2019 році. Як «викрутитися»?» статті «Банк, каса & касові операції: добірка запитань» у журналі «Бухгалтер 911», 2020, № 40.

Увесь квартал, в якому допущено порушення, можна допрацювати без РРО. Безвідносно того, скільки ще доходу отримає у цьому кварталі ФОП.

І, на жаль, такий обов’язок зберігається за ним (з урахуванням позиції податківців) «довічно». Ні початок нового календарного року, ні подальше зниження обсягів доходу не врятують ФОП від РРО. Не допоможуть тут ФОП ні тимчасовий перехід на загальну систему, ні тимчасове припинення підприємницької діяльності та нова його реєстрація як ФОП із подальшим переходом на ЄП.

Але тут важливо розуміти, що немає безвідносного обов’язку придбавати/застосовувати РРО/ПРРО. Втрата РРО-«імунітету» (з кварталу, що настає за кварталом перевищення 1 млн грн) ще не означає, що ФОП повинен з наступного кварталу ставити РРО або реєструвати ПРРО. Це лише означає, що такий ФОП повинен застосовувати РРО/ПРРО при проведенні тих операцій, які згідно із Законом про РРО вимагають застосування РРО6. Відповідно якщо не проводити розрахункові операції за товари, роботи або послуги в готівковій та/або безготівковій формі7 в розумінні Закону про РРО, то й РРО/ПРРО вам потрібен не буде.

6 Деталі знайдете у статті «Як працює РРО-«кухня» у ФОП» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 40).

7 Із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо.

А якщо… ось-ось?!

Якщо сума доходу вже підходить до мільйона, можна до кінця календарного року припинити розрахунки та завершити їх уже в I кварталі наступного року. Адже доходи у ФОП на єдиному податку, як ми пам’ятаємо, виникають «за касою» .

Відвантаження товару, підписання акта не призводять до виникнення доходу — бухоблік тут не працює.

Повністю зупиняти свою діяльність не потрібно! Якщо є можливість відвантажувати товари або надавати послуги, можна продовжувати це робити. Головне, щоб кошти, які зайшли в цьому році, не перевищили 1 млн грн.

Знову ж таки, актуальні всі ті варіанти «гальмування» доходів, про які йдеться у статті «Платникам ЄП: передноворічні поради» цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі