Теми статей
Обрати теми

Відстрочення РРО для ФОП на єдиному податку: довгожданий підсумок

Томашпольський Сергій, податковий експерт
Є привід повернутися до теми РРО для ФОП на єдиному податку. Для більшості цей привід буде, поза сумнівом, радісним! Знову ж таки, ми пройшли період невизначеності і фактично вже знаємо, чого чекати з 01.01.2021 р. (у частині застосування РРО ФОП на єдиному податку). Хоча, звичайно, потрібно ще дочекатися офіційного тексту Закону!

Востаннє ми зверталися до цього питання в статті «Провал РРО- голосування на благо ФОП» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 47).

Після цього «засвітився» законопроєкт Президента від 27.11.2020 р. № 4439, до слова, не такий уже й ліберальний. І, як могло здатися, на цьому і буде поставлена зовсім не радісна для єдиноподатників крапка. Але в останню мить на засіданні від 1 грудня до Ради винесли законопроєкт від 01.12.2020 р. № 4439-д, який і був зрештою прийнятий. Про нього далі тезово й розповімо.

Ну а повний аналіз — після того, як закон буде підписаний і з’явиться його офіційний текст.

Зміни, що вже відбулися цього року, залишаються. Ті зміни, які вже набрали чинності 01.08.2020 р. (так звана перша хвиля РРО-змін), — їх ніхто не відкликав і не змінював. Тож у частині тих же документів на товар усе в силі*. Розмір штрафу за непред’явлення документів теж залишений без змін.

* Деталі знайдете в статтях: «Документи на товар у ФОП: «гарячі» запитання» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 33), «Документи на товар у ФОП: нові правила з 1 серпня» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 31).

Єдиний податок групи 1: усе по-старому, місцями навіть краще. Уже не раз було сказано, що з 01.08.2020 р. у єдиноподатників групи 1 РРО-імунітет став безумовним (завдяки тій же першій хвилі РРО-змін). Тобто не важливо, чим вони займаються, — РРО можна не застосовувати.

Головне, дотримуватися правил роботи в групі 1.

На це вже хотіли зазіхнути (забрати РРО-імунітет у тих, хто торгує ТСПТ і автозапчастинами). Але зрештою в них усе залишається стабільно. Навіть є бонус. Ліміт доходу в них у 2021 році (не плутати із цим роком!) буде трохи вищий — 1002000 грн, що складає 167 мінзарплат станом на 01.01.2021 р.

Єдиний податок груп 2 — 4: для одиниць гірше, для більшості — краще. Зараз, нагадаємо, у нас працює принцип, що поки не перевищена межа доходу в 1 млн грн, єдиноподатники груп 2 — 4 можуть не застосовувати РРО. Але при цьому вони не повинні продавати такі товари — згубники РРО-імунітету, як технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту (скорочено — ТСПТ, за Переліком КМУ від 16.03.2017 р. № 231), лікарські засоби та вироби медпризначення.

Інакше (якщо продаємо ті ж ТСПТ), миттєво (!) втрачається цей самий РРО-імунітет,і всі ті операції, які згідно із Законом про РРО вимагають застосування РРО, такий ФОП повинен проводити через РРО.

Іншими словами, якщо ми не продаємо ТСПТ, ліки та медвироби, то РРО нам у будь-якому разі не потрібен, поки ми не перевищимо з початку року межу доходу в 1 млн грн.

І так повинно було продовжуватися до 01.01.2021 р. А з 01.01.2021 р. до торгівлі ТСПТ, ліками та медвиробами повинен був додатися довгий список видів діяльності, при зайнятті якими аналогічно втрачається РРО-імунітет (втрачається можливість не застосовувати РРО незалежно від того, перевищена межа в 1 млн грн чи ні). Ці види діяльності були в усіх на слуху: інтернет-торгівля, секонд-хенд, громадське харчування, продаж текстилю тощо.**

** Повний список знайдете, зокрема, в статті «РРО-нормативка від КМУ» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 31).

Для зручності далі називатимемо такі види діяльності «ризиковими» (так їх називав профільний комітет ВРУ).

В інших же єдиноподатників груп 2 — 4 (які «ризиковими» видами діяльності не займаються) право не застосовувати РРО повинне було зникнути з 01.04.2021 р.

Але що дає прийняття закону 1 грудня. Список «ризикових» видів діяльності порізаний і матиме з 01.01.2021 р. такий вигляд:

«— реалізація технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

— реалізація лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

— реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння».

Усе! Більше нічого немає (ні інтернет-торгівлі, ні торгівлі текстилем, ні торгівлі автозапчастинами тощо). Тобто до тих «згубників РРО-імунітету», яких ми маємо зараз (ТСПТ, ліки та медвироби), з нового року додадуться тільки — надання платних послуг у сфері охорони здоров’я та реалізація «ювелірки».

Відповідно тільки ті єдиноподатники груп 2 — 4, які займатимуться цією діяльністю, з 01.01.2021 р. повинні будуть застосовувати РРО (при проведенні тих операцій, які за Законом про РРО вимагають застосування РРО) незалежно від розміру доходу.

А що інші? У підсумковому варіанті — інші єдиноподатники груп 2 — 4 зможуть протягом усього (!) наступного 2021 року не застосовувати РРО, поки не перевищать межу доходу в 1320000 грн.

220 розмірів мінзарплати, встановленої на 1 січня 2021 року.

Тобто сьогоднішню межу для незастосування РРО в 1 млн усе-таки теж підняли (нова межа 1320000 грн діятиме тільки наступного року, у цьому — 1 млн грн), але не так суттєво, як хотілося б img 1.

Давайте підсумуємо. У частині РРО в наступному році ми фактично залишаємося на тих же позиціях, що і зараз. Плюс трохи збільшиться межа для незастосування РРО (з 1000000 до 1320000 грн). Не пощастило єдиноподатникам груп 2 — 4, які займаються наданням платних послуг у сфері охорони здоров’я і реалізацією «ювелірки». З 01.01.2021 р. вони втратять РРО-імунітет і повинні будуть використовувати РРО, так само як і ті, хто торгує ТСПТ, ліками та медвиробами.

Знову ж таки вони зможуть використовувати замість класичного РРО програмні РРО.

Інші зміни. Так само з важливого — скасування так званого «кешбеку», конвертація лімітів доходів для єдиноподатників у мінзарплати, продовження пільгового розміру штрафів за незастосування РРО тощо. Але детальніше про це вже після підписання закону.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі