Теми статей
Обрати теми

Закон про працю замість КЗпП. Давайте обговоримо

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
На сьогодні у Верховній Раді зареєстровані декілька законопроєктів, які можуть прийти на зміну КЗпП. Але, мабуть, найбільші шанси має урядовий варіант законопроєкту про працю*, який у разі успіху і замінить КЗпП. Пропонуємо вам прогулятися по основних положеннях цього законопроєкту.

* Законопроєкт «Про працю» від 28.12.2019 р. № 2708.

Трудовий договір

Як і сьогодні, підставою для виникнення трудових відносин буде трудовий договір. Проте законопроєктом про працю передбачена єдина форма, у якій він може бути укладений, — письмова.

Додадуться нові види трудових договорів. Зокрема — з нефіксованим робочим часом. Згідно з ним обов’язок працівника виконувати роботу виникає виключно за умови надання роботодавцем доступної роботи, без гарантій того, що така робота надаватиметься постійно. Тобто якщо є робота — працюєш, ні — відпочиваєш. Заробітна плата — за фактично відпрацьований час. Якщо весь місяць роботи не було, то гарантовано отримаєш зарплату за 8 годин, і все.

Можливість установлення працівникові випробувального строку залишилася.

Максимальний строк — 3 місяці. Якщо працівник проти випробування, роботодавець має право відмовити йому в прийнятті на роботу.

Робочий час

Нормальна тривалість робочого часу становитиме 40 годин, проте не на тиждень, а в семиденний період.

Зверніть увагу: в законопроєкті про працю не сказано, що 40 годин — це максимум. Зате з його п. 2 ст. 65 випливає, що роботодавець може встановлювати в трудовому договорі норму праці менше або більше норми, визначеної виходячи з установленої законодавством нормальної тривалості робочого часу.

Тривалість щоденної роботи (зміни) визначатиме роботодавець. Надурочні роботи допускаються у випадках, які визначаються трудовим та/або колективним договором.

Кількість надурочних робіт не обмежена.

Зазначимо, що зараз КЗпП установлено обмеження надурочних робіт: для кожного працівника не більше чотирьох годин протягом двох днів підряд і 120 годин на рік.

Варіант підсумованого обліку робочого часу залишають. Проте обліковий період у законопроєкті про працю скорочений до 4 місяців.

Відпочинок

Перерви. Планується надавати перерви для відпочинку і харчування в обов’язковому порядку тільки в разі, якщо тривалість щоденної роботи (зміни) перевищує 6 годин.

Щоденний (міжзмінний) відпочинок. Його тривалість буде не менше 12 годин протягом кожних 24 годин. Зараз — не менше подвійної тривалості часу роботи в попередній зміні (включаючи і час перерви на обід).

Вихідні дні. Щотижневий безперервний відпочинок (вихідні дні) в законопроєкті про працю скорочений. Він повинен становити не менше 24 годин протягом кожного семиденного періоду, без урахування тривалості щоденного (міжзмінного) відпочинку (зараз у КЗпП — не менше 42 годин).

Вихідні дні встановлюють у трудовому договорі. Загального вихідного дня (зараз це неділя) немає.

Святкові та неробочі дні. Їх перелік не чіпають. Залучати до роботи у вихідні, святкові та неробочі дні можна буде у випадках, передбачених трудовим та/або колективним договором. Робота в такі дні може за згодою сторін компенсуватися наданням іншого дня відпочинку.

Відпустки. Щорічна відпустка залишається. Тривалість щорічної основної оплачуваної відпустки — не менше 24 календарних днів за кожен відпрацьований робочий рік.

Графіки відпусток — за бажанням, тобто складати їх не обов’язково. Виплата відпускних — до початку відпустки (умова «за три дні» відсутня).

Відкликання зі щорічної оплачуваної відпустки допускається у випадках, передбачених у трудовому та/або колективному договорі.

У разі звільнення працівникові виплачується грошова компенсація за невикористані дні відпустки за робочий рік, у якому він звільняється, і за попередній робочий рік (тобто максимум за два роки).

При цьому зроблено застереження, що законодавством, трудовим та/або колективним договором можуть установлюватися сприятливіші умови компенсації працівникові невикористаної щорічної оплачуваної відпустки.

Залишилися в законопроєкті про працю оплачувані відпустки у зв’язку з навчанням і у зв’язку з вагітністю та пологами, а також працівникам, які усиновили дитину.

Надання інших видів оплачуваних відпусток, таких як: «бойова» додаткова відпустка, соцвідпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, законопроєктом про працю не передбачено.

Переходимо до неоплачуваних відпусток.

Відпустка без збереження зарплати для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надаватиметься, як і зараз, в обов’язковому порядку. А ось така відпустка більшої тривалості (наприклад, до 6 років) — тільки за згодою сторін.

Тривалість відпустки за свій рахунок у зв’язку із сімейними обставинами збільшена з 15 до 30 календарних днів на рік.

Оплата праці

Зафіксований мінімальний оклад (ставка, інша мінімальна базова величина в безтарифних системах оплати праці) для підприємств, які не фінансуються з бюджету. Він становитиме не менше 50 % мінзарплати.

Залишилася вимога про диференціацію оплати праці залежно від складності, професійного та кваліфікаційного рівня, умов, ступеня відповідальності тощо.

Доплату до рівня мінзарплати не скасовують. А ось індексацію зарплати хочуть прибрати.

Розмір доплати за роботу в нічний час не зміниться — не нижче 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час.

Розмір оплати годин, відпрацьованих у вихідні, святкові та неробочі дні (якщо працівник обирає оплату) і надурочно, порівняно з установленим КЗпП, зменшений у 5 разів.

Законопроєкт пропонує, щоб оплата таких годин була принаймні на 20 % вище за оплату праці працівника в межах установленої в трудовому договорі норми праці.

Оплата праці у відрядженні — виходячи з умов трудового договору. Вимоги «не нижче середньої зарплати» немає.

Вимоги про строки виплати зарплати залишили без змін.

Припинення трудового договору

За ініціативою працівника. Як і сьогодні, працівник зможе звільнитися за власною ініціативою, попередивши про це роботодавця за два тижні.

Проте якщо роботодавець порушує трудовий договір, то працівник має право його розірвати у строк, про який він просить.

При цьому роботодавець зобов’язаний виплатити працівникові компенсацію в розмірі не менше 50 середньоденних зарплат.

За ініціативою роботодавця. Законопроєкт про працю надає право роботодавцеві за власною ініціативою розірвати трудовий договір з працівником, просто повідомивши його про це у встановлений строк.

Строк повідомлення залежатиме від суми періодів роботи працівника в цього роботодавця. Мінімальний строк — 15 днів — якщо сума періодів роботи працівника в цього роботодавця становить не більше 6 місяців. Максимальний строк — 90 днів — якщо сума періодів роботи працівника в такого роботодавця становить понад 10 років.

Передбачено, що строк повідомлення може бути скорочений за домовленістю сторін. При цьому роботодавець виплачує працівникові середньоденний заробіток за кожен день зменшення строку. Також роботодавець матиме право самостійно (без згоди працівника) скоротити строк повідомлення. Але тоді за кожен день зменшення строку він виплатить працівникові подвійний середньоденний заробіток.

Ще одна підстава для звільнення. Якщо працівник більше двох разів протягом 180 календарних днів порушить умови трудового договору, роботодавець матиме право звільнити його за власною ініціативою без обов’язкового повідомлення, про яке йшлося вище.

Причому якщо працівник не згоден з роботодавцем, трудовий договір розривається роботодавцем в односторонньому порядку.

Через відсутність працівника. Якщо працівник не з’являється на роботі більше 10 робочих днів підряд і відсутня інформація про причини такої неявки, роботодавець матиме право звільнити такого працівника за власною ініціативою.

У разі хвороби. Роботодавець матиме можливість за власною ініціативою звільнити працівника у зв’язку з його неявкою на роботу протягом більше чотирьох місяців підряд або (нове!) 150 днів протягом робочого року в результаті тимчасової непрацездатності (якщо законом не встановлений триваліший строк при певному захворюванні), не враховуючи часу відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Тож краще не хворіти.

У разі прийняття законопроєкту про працю Верховною Радою і підписання Президентом він замінить собою КЗпП і низку інших нормативних актів, які діють нині. Звичайно, в процесі його прийняття до тексту законопроєкту можуть внести зміни. Але вже зараз зрозуміло, які ключові норми в нього закладені.

Час на детальне вивчення остаточного варіанта в нас буде, адже він набере чинності з піврічним відстроченням.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі