Теми статей
Обрати теми

Затверджено Перелік ризикових товарів для блокування ПН/РК

Казанова Марина, податковий експерт
ДПСУ наказом від 03.02.2020 р. № 67 затвердила Перелік кодів «ризикових» товарів, який застосовується при визначенні відповідності ПН/РК критеріям ризиковості операцій. Цей Перелік — останній «ключик», який потрібен був фіскалам для повноцінного запуску блокування ПН/РК за новим «блокувальним» Порядком № 1165*. Подробиці — далі.

* Затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 р. № 1165.

Власне кажучи, такий перелік існував і раніше. Але після набрання чинності новим блокувальним Порядком № 1165 ДПС повинна була «наново» затвердити й оприлюднити на сайті перелік груп «ризикових» товарів (зверніть увагу: про «ризикові» послуги тепер згадки немає). Що, власне, фіскали і зробили. 18.02.2020 р. ДПС на своєму сайті оприлюднила затверджений Перелік «ризикових» товарів**.

** tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/nakazi/74373.html.

Що нового в Переліку? Можна сказати, що він практично такий же. Хіба що щодо добрив і азотовмісних сполук, а також барвників та пігментів замість кодів послуг за КВЕД тепер зазначені коди товарів згідно з УКТ ЗЕД. І з переліку виключили код 2203 «Пиво із солоду (солодове)».

Тепер коротко нагадаємо, коли може «загрожувати» блокування, якщо постачаються товари, зазначені в цьому Переліку. Перелік застосовується на етапі, коли ПН/РК перевіряється на відповідність критеріям ризиковості самої операції (для визначення відповідності першому із цих критеріїв). Хоча до цього етапу справа може не дійти. Адже якщо:

(1) ПН відповідає ознакам безумовної реєстрації

З 01.02.2020 р. під безумовну реєстрацію потрапляють і ПН/РК з кодами товарів/послуг, які зазначені в Таблиці даних платника, врахованій податківцями.

(2) або платник (за умови, що він не включений за критеріями ризиковості платника до числа ризикових платників ПДВ) відповідає хоча б одному критерію позитивної податкової історії,

то навіть при відповідності критеріям ризиковості операції його ПН/РК не блокуються.

А отже, якщо ви постачаєте товари, зазначені в Переліку, це зовсім не означає, що ПН/РК блокуються. Навіть якщо ПН/РК дійшла до моніторингу на ризиковість операції, ПН/РК блокуватимуться, тільки якщо дотримуються одночасно такі умови:

Якщо платник відповідає критеріям ризиковості платника, блокуються всі його ПН, окрім тих, які відповідають ознакам безумовної реєстрації.

(1) обсяг постачання товару/послуги, зазначений у ПН/РК, дорівнює або більше залишку, визначеного (за ПН/РК, зареєстрованих починаючи з 01.01.2017 р., та «імпортних» МД) як різниця між 1,5 обсягу придбання (за ПН/РК, зареєстрованими починаючи з 01.01.2017 р., та «імпортними» МД) і обсягом постачання такого товару/послуги з 01.01.2017 р.:

Обсягпост. у ПН ≥ Обсягпридб. х 1,5 - Обсягпост.;

(2) переважання в такому залишку (більше 50 % загального залишку) груп товарів (продукції) з кодами УКТ ЗЕД, визначеними ДПС. Ось саме на цьому етапі й використовується Перелік;

(3) товар/послуга, зазначений(а) в ПН, відсутні в Таблиці даних платника як товар/послуга, що постачаються на постійній основі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі