Теми статей
Обрати теми

«Електронні трудові книжки»: Кабмін стартував?!

Романова Ксенія, податковий експерт
Розмови про перехід на електронні трудові книжки ведуться вже давно. Зовсім нещодавно ми стали свідками появи Порядку № 1084*, який набрав чинності 26.12.2019 р. Проте поспішати з електронізацією роботодавцям, потрібно розуміти, поки що не варто. Чому? Розповімо далі.

* Порядок обліку трудової діяльності працівника, ФОП, фізособи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі, затверджений постановою КМУ від 27.11.2019 р. № 1084.

Розпочнемо з того, що не до кінця зрозуміла логіка дій КМУ. На законодавчому рівні в частині застосування трудових книжок поки що нічого не змінилося. Стаття 48 «Трудові книжки» КЗпП, Інструкція № 58** — як були, так і залишилися. Тобто всі вимоги до застосування паперових трудових книжок, як і раніше, актуальні!

** Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників від 29.07.93 р. № 58.

Відмову від паперових трудових книжок законодавцям ще потрібно легалізувати. Відповідний законопроєкт від 27.12.2019 р. № 2686 представлений Кабміном на розгляд ВРУ, але поки що лише перебуває в стадії «Опрацьовується в комітеті».

Цей законопроєкт, по суті, і вводить поняття «електронна трудова книжка» — частина персональної електронної облікової картки в Реєстрі застрахованих осіб, яка відображає інформацію про загальний страховий стаж особи, у тому числі «зароблений» за період до 01.01.2004 р.

Тобто, по суті, матимемо справу з відходом від звичної нам трудової книжки на користь «заливання» відповідної інформації в персональну електронну картку застрахованої особи в Реєстрі застрахованих осіб. Але знову ж таки матимемо справу тоді, коли відповідний Закон буде прийнятий і набере чинності.

Як тоді сприймати Порядок № 1084, що коментується?

Ми б сприймали його як деякий підготовчий етап до повномасштабного переходу на електронні трудові книжки.

Не виключено, що взагалі мається на увазі добровільне подання роботодавцями/працівниками даних про себе для наповнення картки інформацією про трудову діяльність.

Так чи інакше всім слід заспокоїтися і зрозуміти, що жодних нових обов’язків, за виконання яких зараз потрібно братися роботодавцям/працівникам, сам Порядок № 1084 не встановив.

У Порядку № 1084 Пенсійному фонду доручено, зокрема, у місячний строк:

(1) визначити порядок подання відомостей про трудову діяльність фізосіб в електронній формі;

(2) створити програмні засоби і безоплатно надати їх особам, які бажають подати відомості про трудову діяльність, передбачені Порядком № 1084.

Коли з’явиться порядок подання відомостей — «пазл складеться» img 1 і ми зможемо сказати, чого саме хочуть від роботодавців/працівників. До цього — навряд чи...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі