Теми статей
Обрати теми

Банківські рахунки ФОП: повернення на круги своя

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
03.01.2020 р. набрали чинності поправки, внесені НБУ до Інструкції № 492*. Зокрема, новий одіозний абз. 3 п. 14 розд. I Інструкції, що заборонив банкам проводити за підприємницькими рахунками ФОП операції, пов’язані з особистими потребами. Минуло всього 2 тижні, і НБУ вирішив «відкотити» назад. Обговоримо?

* Інструкція про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків-резидентів і нерезидентів, затверджена постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

3 січня Нацбанк формалізував заборону на проведення за підприємницькими рахунками ФОП операцій, пов’язаних з особистими потребами**. Але зробив це аж надто лаконічно. Чим викликав інформаційну бурю. «Розбрід і хитання» почалися й у банківському середовищі.

** Див. статтю «Використання банківських рахунків для власних потреб ФОП» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 3).

Більше ясності з’явилося 11 січня, коли на сайті НБУ були опубліковані роз’яснення, з яких стало зрозуміло, що нічого крамольного в НБУ в думках не було. Перерахування на особистий рахунок — це не єдиний спосіб скористатися грошима з підприємницького рахунку для особистих потреб. Як і раніше, нічого не заважає ФОП зняти з підприємницького рахунку готівку (для особистих потреб). У тому числі через банкомат із використанням корпоративної картки.

Пізніше НБУ роз’яснив, що необхідна для такого зняття або перерахування на особистий рахунок «сплата податків, зборів, обов’язкових платежів» може підтверджуватися банальним застереженням у дусі «податкових боргів не маю» в платіжці.

Але, мабуть, допускаючи, що на місцях можливі перегини, НБУ пішов на радикальний крок img 1.

Остаточну крапку в цьому питанні поставила постанова Правління НБУ від 15.01.2020 р. № 7, яка набрала чинності 17 січня. Цим документом регулятор узагалі скасував абз. 3 п. 14 розд. I Інструкції № 492, який наробив так багато шуму. Таким чином Нацбанк фактично повернув усе «до початкового стану» (як до змін).

Що ми маємо в результаті.

ФОП, як і раніше, має право знімати готівку з підприємницького рахунку на особисті потреби в касі банку або за допомогою корпоративної картки / картки-ключа.

Ризик-орієнтований підхід***, що запрацював із 03.06.2019 р., у цьому випадку не перешкода.

*** Див. статтю «Зняття готівки в банку: чого чекати з 3 червня?» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 21).

А ось розраховуватися безготівково корпоративною платіжною карткою чи карткою-ключем при придбанні товарів (послуг) для особистих потреб або перераховувати гроші на банківські рахунки членів сім’ї / інших фізосіб ми традиційно не радимо.

Якщо одержувачем коштів буде фізособа (звичайна фізособа або той же ФОП, «що тримає» відділ у супермаркеті), виявивши такий факт, податківці, швидше за все, стверджуватимуть, що ФОП виплатив дохід фізособі без утримання ПДФО/ВЗ і не відобразив цю виплату у ф. № 1ДФ. У результаті ФОП можуть донарахувати ПДФО/ВЗ і застосувати штраф за донарахування (п. 123.1 ПКУ), а також штраф за неподання ф. № 1ДФ (п. 119.2 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі