Теми статей
Обрати теми

Приймаємо на роботу іноземця

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Підприємство планує праце­влаштувати громадянина Росії, у якого є посвідка на проживання в Україні («посвідка на постійне проживання»). Що потрібно врахувати при прийнятті на роботу такого працівника?

Дозвіл на працевлаштування. У загальному випадку роботодавці мають право застосовувати працю іноземців та осіб без громадянства на території України на підставі дозволу, який видається центром зайнятості (ч. 1 ст. 42 Закону про зайнятість1).

1 Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI.

Але із цього правила є винятки. Без зазначеного дозволу можуть бути працевлаштовані особи, перелік яких наведений у ч. 6 ст. 42 Закону про зайнятість. Серед них є в тому числі іноземці, які постійно проживають в Україні. Тобто ті, у яких є посвідка на постійне проживання (п. 17 ч. 1 ст. 1, ст. 4, 5 Закону № 37732).

2 Закон України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» від 22.09.2011 р. № 3773-VI.

Таким чином, дозвіл на працевлаштування громадянина Росії, який отримав посвідку на постійне проживання в Україні, отримувати не потрібно.

Реєстраційний номер. Тепер поговоримо про те, як іноземцеві отримати реєстраційний номер облікової картки платника податків. Він потрібен для того, щоб ви змогли відобразити у звітності відомості про виплачені йому доходи. Це прямо випливає зі ст. 70 ПКУ і п. 2 розд. IV Положення № 8223.

3 Положення про реєстрацію фізосіб у Держреєстрі фізосіб — платників податків, затверджене наказом Мінфіну від 29.09.2017 р. № 822.

За отриманням реєстраційного номера іноземець, який має посвідку на постійне проживання, може звернутися до ДПІ в районі, місті, районі в місті, об’єднаної ДПІ за місцем проживання в Україні, зазначеному в посвідці на проживання (п. 8 розд. III Положення № 822).

При цьому від іноземця вимагатимуться (п. 1 розд. VII Положення № 822):

1) документ, що посвідчує особу;

2) засвідчений в установленому порядку переклад цього документа українською мовою;

3) облікова картка за формою № 1ДР (додаток 2 до Положення № 822), яка і буде заявою для реєстрації.

Фіскали реєструють фізособу в Держреєстрі протягом 3 робочих днів із дня подання облікової картки форми № 1ДР. Після закінчення цього строку іноземець може отримати картку платника податків. Видають її протягом 3 робочих днів із дня звернення до органу ДФСУ за місцем проживання фізособи.

Важливо! Відмовитися від отримання реєстраційного номера іноземець, який одержує дохід із джерелом його походження з України, не може.

Запис у трудовій книжці. Трудові книжки поки що ще живіші за всіх живих4.

4 Вам буде цікавий матеріал «Електронні трудові книжки»: Кабмін стартував?!» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 2).

Так ось. Працюючи в Україні, іноземці мають рівні з громадянами України права й обов’язки в трудових відносинах, якщо інше не передбачено законодавством України і міжнародними договорами. Тобто працівники-іноземці у звичайному порядку підпорядковуються внутрішньому трудовому розпорядку, отримують за свою працю зарплату, мають право на соціальне забезпечення, на них оформляють трудові книжки.

Нагадаємо, що трудові книжки ведуть роботодавці (підприємства, установи, організації всіх форм власності, а також фізособи-підприємці) на всіх працівників (для яких відповідне місце роботи є основним), які працюють у них понад 5 днів (ст. 48 КЗпП).

Якщо в іноземця, якого приймають на основне місце роботи, немає трудової книжки, роботодавець протягом 5 днів із дня прийняття його на роботу оформляє йому таку книжку (ст. 48 КЗпП)5.

5 Вам буде цікава стаття «Кадрова азбука». Трудова книжка: приймаємо, заповнюємо» (журнал «Бухгалтер 911», 2017, № 27).

І не забудьте про укладення трудового договору з працівником-іноземцем повідомити податківців.

Жодних винятків для нерезидентів тут немає!

Зарплата працівника-іноземця: у гривні чи?.. Працівникам зарплату виплачують у грошових знаках, що мають законний обіг на території України (ст. 23 Закону про оплату праці). При цьому ч. 1 ст. 5 Закону № 24736 визначено, що єдиним законним платіжним засобом в Україні є гривня.

6 Закон України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 р. № 2473-VIII.

Винятки передбачені для операцій, названих у ч. 2 ст. 5 цього Закону, які можуть проводитися не лише в гривні, а й в інвалюті. Так, щодо виплат, пов’язаних з оплатою праці, у Положенні № 27 виняток зроблений для дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав в Україні, представництв міжнародних організацій на території України та морських агентів. Але це, очевидно, не наш випадок.

7 Положення про здійснення операцій із валютними цінностями, затверджене постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. № 2.

А ось прив’язати зарплату працівника до інвалюти цілком можливо8.

8 Див. статтю «Зарплата в інвалюті: Верховний Суд не проти» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 35).

Оподатковуємо зарплатний дохід. Зарплату, нараховану працівникові-іноземцеві, оподатковуйте ПДФО за правилами, встановленими розд. IV ПКУ (п.п. 170.10.1 ПКУ).

При цьому врахуйте, що до зарплати нерезидента не можна застосовувати податкову соцпільгу (ПСП). Це випливає з п.п. 169.3.4 ПКУ.

Якщо працівник-іноземець хоче скористатися правом на ПСП, він повинен підтвердити свій статус резидента України.

Хоча податківці в категорії 103.08.04 ЗІР говорять про те, що іноземець, який має офіційний дозвіл на працевлаштування й уклав трудовий договір (контракт) з роботодавцем-резидентом, має право на ПСП при виконанні умов ст. 169 ПКУ (ср. ).

Ставки ПДФО і ВЗ стандартні — 18 % і 1,5 % відповідно.

У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ зарплату іноземця показуйте з ознакою доходу «101».

ЄСВ нараховуйте також у загальному порядку з відображенням у звіті за формою № Д4.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі