Теми статей
Обрати теми

Чи повинен ФОП звітувати щодо землі та нерухом-податку?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Наближається граничний строк подання річних звітів з нерухом-податку, земельного податку й орендної плати за землю. Чи потрібно «здаватися» ФОП? Переважно не потрібно, але є нюанси.

Що з декою з нерухом-податку? Підприємці не зобов’язані подавати деку з податку на нерухомість: ні щодо житлової, ні щодо нежитлової нерухомості (звітувати зобов’язані тільки юрособи — п.п. 266.7.5 ПКУ).

Просто чекаємо повідомлення від податківців (до 1 липня) і сплачуємо податок. Якщо повідомлення прислали із запізненням, нерухом-податок усе одно платимо, але штрафів за затримку немає (п. 126.3 ПКУ).

Що з декою з орендної плати за землю? 1. Якщо ФОП орендує землю приватної власності у звичайної юр- чи фізособи, то жодних звітів податківцям подавати не потрібно img 1.

2. Якщо ж ФОП орендує землю в сільради, міськради або ради об’єднаної територіальної громади (у договорі оренди він зазначений саме як ФОП), потрібно подати декларацію з орендної плати за земельні ділянки держ- і комунальної власності. ПКУ цього не вимагає, а ось податківці — на жаль, так img 2 (категорія 111.05 ЗІР).

Пам’ятайте! ФОП-єдиноподатники від орендної плати не звільнені img 3.

Що з декою із земельного податку? 1. Якщо у ФОП є власна земля, оформлена на нього як на громадянина, то декларацію подавати не потрібно. Навіть якщо ця земля використовується в госпдіяльності. Податківці із цим не сперечаються img 4 (категорія 111.05 ЗІР).

2. Якщо ж у ФОП є власна земля, оформлена на нього як на ФОП (у період з 19.01.99 р. по 20.07.2007 р.), податківці вимагають декларацію із земподатку img 5 (категорія 111.05 ЗІР). Виняток:

— ті, хто продав свою землю (оформлену як на ФОП) у січні 2020 року і раніше (категорія 111.05 ЗІР);

єдиноподатники груп 1 — 3 — якщо вони використовують власну землю в госпдіяльності, єдиноподатники групи 4 — якщо вони використовують її у своєму сільському товаровиробництві.

Важливо! Закон, прийнятий на базі законопроєкту № 1210, з 01.07.2020 р. скасує право спрощенця груп 1 — 3 не платити земподаток, якщо земділянка та/або нерухомість на ній передаються в оренду, найм або позичку. Якщо при цьому земля в нього оформлена на ФОП, йому доведеться подати земельну декларацію і сплатити податок уже в цьому році! Але, очевидно, не в базовий строк, а ближче до другого півріччя.

Тут потрібно почекати власне офіційного тексту Закону і роз’яснень податківців.

Також податківці наполягають (твердження спірне), що в єдиноподатника немає земпільги, якщо на ділянці ведеться будівництво (у тому числі виробничих об’єктів) (категорія 111.01 ЗІР). Мовляв, немає використання в госпдіяльності img 6. Відповідно, якщо земділянка оформлена на ФОП, потрібно подати деку (не пізніше 20 лютого).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі