Теми статей
Обрати теми

Дистанційна робота: чи потрібен письмовий договір?

Александрова Олеся, експерт з кадрових і податкових питань
У наших читачів виникло запитання: деякі співробітники вже декілька років працюють дистанційно за місцем проживання в іншому місті. Оформлялася «дистанційка» заявою і наказом, у якому зазначено адресу дистанційної роботи. Чи потрібно тепер укладати додатково письмовий договір і якщо так, то з якого числа? Чи потрібен ще окремий наказ? І друге запитання за цією ж темою: як ввести віддалений режим роботи для окремих співробітників, якщо вони працюють віддалено тільки на період карантину?

З 02.04.2020 р. запрацювало правило: трудовий договір про дистанційну (надомну) роботу повинен укладатися в письмовій формі (ст. 24 КЗпП). Виняток із нього — ситуація, за якої така форма організації праці вводиться на час загрози поширення епідемії, пандемії та (або) на час загрози військового, техногенного, природного чи іншого характеру. У цьому випадку достатньо умову про дистанційну (надомну) роботу зазначити в наказі (розпорядженні) роботодавця.

Тепер розглянемо наші ситуації з урахуванням цього правила.

Якщо працівник на «віддаленці» давно. Тут можуть бути два варіанти.

Якщо з працівником, який уже працює на підприємстві, укладено письмовий трудовий договір, то умову про введення дистанційної (надомної) роботи оформляйте шляхом внесення змін до такого договору.

Якщо ж трудовий договір укладено в усній формі (ситуація в запитанні саме така), то його переоформляйте в письмову форму. На цьому наполягає Мінекономрозвитку в листі від 23.06.2020 р. № 3501-06/38745-07: умова про дистанційну (надомну) роботу має бути предметом саме письмового трудового договору як при прийнятті на роботу, так і згодом. Аналогічної думки дотримується і Держпраці*. Причому, якщо ви не зробили цього з 02.04.2020 р., то зробіть зараз. Наприклад, якщо ви переоформляєте трудовий договір на письмовий з умовою про «віддаленку» з 1 серпня 2020 року, то в розділі «Загальні положення» договору зазначте, що цей договір регулює трудові відносини між працівником і роботодавцем з 1 серпня 2020 року. На момент укладення письмового трудового договору працівник обіймає таку-то посаду (виконує таку-то роботу).

* Див. роз’яснення на сайті Управління Держпраці в Івано-Франківській обл. dspif.gov.ua/

Не потрібно звільняти, а потім знову приймати працівника на роботу, щоб укласти з ним письмовий трудовий договір про дистанційну або надомну роботу. Усе, що потрібно, — це змінити форму трудового договору.

Установлення дистанційної (надомної) роботи фіксуємо відповідним наказом (розпорядженням) роботодавця.

Окремі працівники на час карантину. Тепер відповімо на друге запитання. Тут усе просто: такі працівники якраз потраплять у виняток, про який ми говорили вище. Тобто якщо співробітники працюватимуть віддалено тільки в період карантину, то з письмовими договорами в цій ситуації можна не морочитися (ст. 60 КЗпП). Наказу (розпорядження) керівника — достатньо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі