Теми статей
Обрати теми

Нотаріальне посвідчення договорів/рішень засновників: трійка запитань з практики

Казанова Марина, податковий експерт
У сьогоднішній статті розглянемо декілька популярних запитань, що стосуються необхідності нотаріального посвідчення окремих правочинів/рішень заснов­ників.

Нотаріальне посвідчення рішення засновника

Директор ТОВ — він же єдиний засновник. Діяльності тимчасово не має. Якщо він зараз звільниться, а потім знову прийметься, коли діяльність почнеться, рішення засновника потрібно оформляти нотаріально?

У цьому випадку йдеться про рішення засновника* про звільнення директора і тимчасове (на період зупинення діяльності підприємства) покладання функції управління підприємством на засновника без укладення з ним трудового договору.

* У товаристві, що має одного учасника, рішення з питань, що належать до компетенції загальних зборів учасників, приймаються таким учасником товариства одноособово та оформлюються його письмовим рішенням.

Підписи на рішеннях засновників засвідчуються нотаріально, тільки якщо їх необхідно подавати держреєстраторові. Зокрема, згідно з ч. 4 ст. 17 Закону № 755** для держреєстрації змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в ЄДР, подається нотаріально засвідчена копія рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни, що вносяться до ЄДР.

** Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV.

Тому тут потрібно з’ясувати, а чи підлягають у нашому випадку держреєстрації відомості про те, що засновник здійснюватиме керівництво підприємством без статусу найманої особи?

У такому разі варто врахувати, що згідно зі ст. 9 Закону № 755 до ЄДР щодо керівника підприємства вносяться такі відомості: П. І. Б., дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (для фізосіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта), дані про наявність обмежень щодо представництва юридичної особи.

У нашому випадку керівником залишається колишній директор і всі ці дані не змінюються. Змінюється тільки статус керівника — він більше не найманий працівник. Проте в ЄДР не зазначаються відомості про те, є керівник найманим працівником чи ні.

Тобто, по суті, вносити зміни до ЄДР ні про що.

Хоча на практиці іноді підприємства для перестраховки подають держреєстраторові форму № 2*** (з відміткою «Зміна керівника або відомостей про керівника») із зазначенням про те, що засновник керує підприємством сам безпосередньо, без укладення з ним трудових відносин і нарахування зарплати. У такому разі рішення засновника (протокол загальних зборів учасників), у якому буде прийнято рішення про те, що директор звільняється, а замість нього обов’язки керівника виконуватиме засновник, потрібно буде нотаріально посвідчити.

*** Затверджена наказом Мін’юсту від 18.11.2016 р. № 3268/5.

Також зауважимо, що можливість засновника виконувати функції управління підприємством без укладення з ним трудового договору (і відповідно, нарахування зарплати) має бути передбачена статутом підприємства.

Якщо такого застереження в статуті немає, то тоді потрібно вносити зміни й до статуту підприємства. Відповідні зміни також підлягають держреєстрації і, відповідно, рішення засновників про таку зміну підлягає також нотаріальному посвідченню.

Оренда авто в директора-підприємця

Директор підприємства — він же засновник, він же ФОП на єдиному податку групи 3. Якщо орендуємо в нього авто як у ФОПа, чи потрібно нотаріально посвідчувати договір оренди?

У загальному випадку договір оренди авто зі звичайною фізособою має бути складений у письмовій формі й обов’язково нотаріально посвідчений (ст. 799 ЦКУ).

При недотриманні сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемним (ч. 1 ст. 220 ЦКУ).

Інша річ, коли орендодавець зареєстрований як фізична особа — підприємець і надає транспортний засіб в оренду в межах своєї підприємницької діяльності. У цьому випадку нотаріальне посвідчення не є обов’язковим. Таку позицію свого часу підтримував і ВГСУ (див., наприклад, постанову від 02.08.2017 р. № 911/2761/16).

Тобто для того, щоб нотаріально не посвідчувати договір оренди авто, важливо, щоб фізособа — сторона договору діяла як підприємець. При цьому важливо не лише те, щоб директор мав підприємницький статус як такий, а й щоб він показував доходи від оренди як доходи від підприємницької діяльності (щоб оренда була одним з видів його підприємницької діяльності).

Також зазначимо, що сам директор не може підписувати договір від обох сторін (зі сторони орендаря та зі сторони орендодавця). Це забороняє ч. 3 ст. 238 ЦКУ. У такій ситуації від імені підприємства-орендаря повинна виступати інша особа, уповноважена директором на підписання подібних договорів (наприклад, його заступник).

Договір поворотної фіндопомоги

Чи потрібно нотаріально посвідчувати договір про поворотну фіндопомогу?

Ні, не потрібно. Згідно з ч. 1 ст. 1047 ЦКУ договір позики укладається в письмовій формі, якщо його сума не менш як у десять разів перевищує розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (170 грн), а у випадках коли позикодавцем є юридична особа — незалежно від суми.

Щодо договору позики не передбачено обов’язкового нотаріального посвідчення. Достатньо звичайного письмового договору і розписки або іншого документа боржника, що підтверджує отримання визначеної грошової суми (ст. 1047 ЦКУ). Проте таке посвідчення може бути здійснене за бажанням сторін.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі