Теми статей
Обрати теми

РРО-нормативка від КМУ

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Кабмін прийняв низку постанов, що вносять зміни до підзаконної РРО-нормативки. Причина — приведення її у відповідність із чинним законодавством та підготовка до РРО-нова­цій, які повинні запрацювати з 01.01.2021 р.

З 01.08.2020 р. впроваджують гучне диво техніки — програмні РРО (ПРРО). Тому підзаконна нормативка дуже до речі. Так, постановою КМУ від 22.07.2020 р. № 629 затверджено Вимоги щодо забезпечення виконання фіскальних функцій ПРРО для різних сфер застосування (для торгівлі, громадського харчування та сфери послуг). Діяти вони будуть у складі постанови КМУ від 18.02.2002 р. № 199, якою зараз регламентовано Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій звичайними РРО. До речі, ці Вимоги теж трохи підкоригували.

Крім того, постановою від 22.07.2020 р. № 630 КМУ підправив свою ж постанову від 02.03.2016 р. № 149. Тут теж «засвітилися» ПРРО. Тепер постанова № 149 регламентує в тому числі Вимоги щодо забезпечення виконання фіскальних функцій ПРРО, що застосовуються в операціях з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі, а також в операціях з приймання готівки для переведення через ПТКС.

Зазначені постанови набирають чинності одночасно із Законом № 128* (тобто з 01.08.2020 р.), але не раніше дня їх опублікування.

* Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» від 20.09.2019 р. № 128-IX.

Також з 01.08.2020 р. набирає чинності постанова КМУ від 22.07.2020 р. № 631. Цей документ уносить зміни до:

1) Порядку техобслуговування РРО, затвердженого постановою КМУ від 12.05.2004 р. № 601. Тут, по суті, єдина поправка. Тепер центр сервісного обслуговування виконуватиме роботи з уведення РРО в експлуатацію протягом 3 робочих днів з дати його інформування ДПС про резервування фіскального номера РРО (раніше було 3 доби);

2) постанови КМУ від 23.08.2000 р. № 1336. Тут з’явилися згадки про ПРРО. А також прописано, що ФОП-ЄП груп 2 — 4, які провадять діяльність з Переліку № 1336 (тобто без РРО з КОРО і РК) і в яких річний обсяг доходу перевищив 1 млн грн, зобов’язані застосовувати РРО відповідно до п. 61 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ**;

** Вам буде корисною стаття «РРО-новації: хвиля від 1 серпня» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 28).

3) Порядку обчислення і накопичення РРО сум ПДВ, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1224. У цьому Порядку відтепер теж фігурують ПРРО.

Ще один дуже важливий момент. Як ви знаєте, з 01.01.2021 р. ціла низка ФОП-ЄП груп 2 — 4 втратить РРО-імунітет. Тобто не допоможе навіть неперевищення «планки» доходу в 1 млн грн, якщо вони здійснюють (п. 61 підрозд. 10 розд. XX ПКУ):

реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;

реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);

діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена пунктом 11 статті 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»;

діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;

діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);

реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Так ось, КМУ поквапився з переліком такого текстилю і переліком деталей та приладдя для автотранспортних засобів. Вони затверджені постановою від 22.07.2020 р. № 634.

Набирає чинності з 01.01.2021 р.

Важливо! Переліки дуже великі за обсягом.

Навіть якщо ви вважаєте, що не маєте взагалі жодного стосунку «до реалізації текстилю», цей висновок може не збігатися з баченням КМУ. Обов’язково прогляньте перелік. Тут вам і шкури необроблені, шкіра вичинена, і чемодани, сумки, футляри та інші аналогічні вироби, і лінолеум, матеріали для підлоги, на текстильній основі. Загалом чого тільки немає в переліку текстилю від КМУ.

Знову ж таки, потрібно звернути увагу на такі моменти:

— якщо цей текстиль єдиноподатник продаватиме на ринку за готівку, згубних наслідків для РРО-імунітету не буде. Хоча триватиме це недовго — до 1 квітня 2021 року, коли з РРО-імунітетом з єдиноподатників залишиться тільки група 1;

Ширилися чутки, що групу 1, можливо, наступного року «лібералізують». Щоб більше ФОП могло до неї потрапити (і скористатися РРО-імунітетом). Але далі чуток поки справа не пішла.

— не потрібно розуміти назву переліку буквально. Мовляв, якщо ми продаємо занесений до переліку КМУ текстиль, то повинні застосовувати РРО або ПРРО. Не втомлюємося повторювати: так, єдиноподатник, що здійснює таку торгівлю, втрачає РРО-імунітет. Але РРО або ПРРО він повинен застосовувати лише в тому випадку, коли здійснює розрахункові операції згідно із Законом про РРО — приймає в оплату готівку або картки. Якщо по всій діяльності єдиноподатника використовується чиста безготівка — РРО/ПРРО йому не потрібні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі