Теми статей
Обрати теми

Зміни щодо ЄСВ «за себе»: дочекалися!

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
Чи потрібна ФОП пенсія? А чи готовий він платити ЄСВ «за себе» навіть за відсутності доходу? На жаль, ця ноша для більшості ФОП виявилася непідйомною, а для тих, хто може розраховувати на пенсію, ще й працюючи за трудовим договором — узагалі безглуздою. Так ось, цю ношу, нарешті, полегшили. Зараз розкладемо все по поличках.

Карантин без ЄСВ «за себе». За березень, квітень і навіть уже за травень 2020 року ФОП можуть не платити ЄСВ «за себе». Узагалі! Навіть якщо діяльність була img 1. Про несплату за березень і квітень сказано було вже дуже багато1. Звільнення за травень дали абсолютно на тих самих умовах2. А як заповнювати форму № Д5? Свого часу ми дали запит до контролюючих органів і вже в наступному номері опублікуємо відповідь.

1 Вам буде корисний матеріал «Як працює ЄСВ-звільнення для ФОП?» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 13).

2 Про це ви вже знаєте із стаття «Мораторій на податкові та ЄСВ-перевірки та амністія за податковими та ЄСВ-порушеннями — продовжені до кінця карантину» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 22).

За I квартал достатньо було сплатити 2078,12 грн (не пізніше 21 квітня), а за II квартал — 1039,06 грн (не пізніше 20 липня).

ФОП-полонені: нюанси реалізації ЄСВ-звільнення. Підправили механізм реалізації звільнення від ЄСВ-обов’язків для ФОП, які були в полоні в зоні АТО/ООС і не є роботодавцями. Зміни набрали чинності з дня, що настає за днем опублікування Закону № 5923 (з 03.06.2020 р.). Тепер підстава для звільнення прописана таким чином:

3 Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» від 13.05.2020 р. № 592-IX.

«за заявою члена сім’ї або платника єдиного внеску, після його звільнення та/або після закінчення його лікування (реабілітації), що підтверджується даними державного органу спеціального призначення з правоохоронними функціями, який забезпечує державну безпеку України, про незаконне позбавлення волі такого платника.

Заява платником єдиного внеску подається протягом 90 днів після його звільнення.

Якщо платник єдиного внеску перебуває на лікуванні (реабілітації) після звільнення, заява подається протягом 90 днів після закінчення його лікування (реабілітації).

Строк перебування на лікуванні (реабілітації) підтверджується відповідною довідкою (випискою) установи, в якій проводилося лікування (реабілітація) такої особи».

ФОП-працівник: з 01.01.2021 р. без ЄСВ «за себе». На початку року прогриміла новина про те, що ФОП, які тимчасово призупинили діяльність, але працюють за трудовим договором, можуть не платити ЄСВ «за себе»4. Так ось, тоді це була всього лише позиція ВС. Так, вагома, але все-таки така, що не змінює норм Закону про ЄСВ. Тому скористатися нею могли тільки ті, хто готовий був судитися img 2.

4 Див. статтю «Бездіяльний» ФОП із зарплатою: сплата ЄСВ «за себе» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 2).

А що тепер? До кінця 2020 року все залишається, як і раніше. А ось з 01.01.2021 р. у ч. 6 ст. 4 Закону про ЄСВ з’явиться пряме звільнення від ЄСВ «за себе» img 3 для:

1) ФОП-єдиноподатників;

2) ФОП-загальносистемників;

3) незалежних професіоналів (адвокатів, нотаріусів тощо) —

які, крім бізнесу, працюють як наймані працівники за трудовим договором!

Звільнені від сплати ЄСВ «за себе» вони будуть за ті місяці, за які роботодавець за основним місцем роботи сплатив ЄСВ за них у розмірі не менше мінімального страхового внеску (22 % від мінзарплати). Тобто фактично будь-який працюючий за трудовим договором ФОП буде звільнений від сплати ЄСВ «за себе». Ура! img 4

Причому для цього навіть необов’язково простоювати, як того вимагав ВС. З нового року можна буде сміливо займатися бізнесом, отримувати дохід і при цьому не платити ЄСВ «за себе», якщо ФОП працює за наймом img 5. Нарешті! img 6

Тут відразу напрошуються оптимізації img 7 (адже можна багато заощадити на ЄСВ «за себе»). Але про це поки що говорити рано.

Ну а якщо ви впевнені, що підвищена сума ЄСВ допоможе вам отримати велику пенсію в майбутньому, і хочете заплатити ЄСВ добровільно (крім роботодавця), цього ніхто не забороняє. Зазначайте такий ЄСВ у формі № Д5 і платіть його.

«Нові» пенсіонери: з 01.01.2021 р. без ЄСВ «за себе». Більшість ФОП-пенсіонерів і так на сьогодні звільнені від ЄСВ «за себе». Але за бортом усе ще перебувають пенсіонери у зв’язку з втратою годувальника і за вислугу років. Прикро, але їм на ЄСВ-звільнення доводиться чекати до тих пір, поки вони не досягнуть загального пенсійного віку img 8 зі ст. 26 Закону № 10585.

5 Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Так ось, з 01.01.2021 р. пенсіонери, які отримують пенсію за вислугою років, більше не чекатимуть 60+ років, а зможуть скористатися ЄСВ-звільненням відразу після виходу на свою пенсію. Це справедливо img 9.

А що ж із тими, хто отримує пенсію у зв’язку з втратою годувальника? Невже про них забули? Не все так сумно img 10. Зазвичай, щоб отримати цю пенсію, потрібно або вже досягти стандартного пенсійного віку (60+), або бути інвалідом. А такі ФОП уже звільнені від ЄСВ «за себе». Але якщо пенсію у зв’язку з втратою годувальника вдалося вибити підприємцеві, який ще не досяг пенсійного віку і не є інвалідом, то ЄСВ-звільнення для нього, на жаль, не працюватиме img 11.

І ще одна приємна новина: з 01.01.2021 р. незалежні професіонали (адвокати, нотаріуси) зможуть не платити ЄСВ «за себе», якщо вони — пенсіонери (за віком, за вислугою років, соціальні пенсіонери, пенсіонери у зв’язку з втратою годувальника віком 60+) або інваліди. Давно пора! img 12 Шкода, що це звільнення для них ввели з таким запізненням, але краще пізніше, ніж ніколи.

Повідомляти податківців про те, що ви стали пенсіонером або інвалідом, якщо ви отримуєте пенсію, не потрібно. Їх про це проінформує ПФУ. Якщо ж ви — інвалід, який отримує допомогу в соцзабезі, потрібно подати податківцям довідку МСЕК.

ФОП + незалежний професіонал: один ЄСВ «за себе». Суди вже давно підтримували ФОП, які також є незалежними професіоналами, в тому, що «подвійний» ЄСВ «за себе» — зайвий (постанова ВС від 04.12.2019 р. у справі № 520/3939/19 (Пз/9901/10/19)6. Тепер же, нарешті, можна буде обійтися і без судів img 13. З 01.01.2021 р. незалежний професіонал, який при цьому зареєстрований як ФОП, зможе платити за себе тільки один ЄСВ: як ФОП. Платити ЄСВ «за себе» як за незалежного професіонала уже не доведеться, але за умови, що незалежна і підприємницька діяльність збігаються.

6 reyestr.court.gov.ua/Review/86401183.

«Сплячі» ФОП: знову без ЄСВ «за себе» з 01.01.2021 р. І найприголомшливіша новина: ФОП-загальносистемникам знову повернули право не платити ЄСВ «за себе» за «нульові» і збиткові місяці! Перемога img 14. Щоправда, це правило запрацює з 01.01.2021 р. Отже, з нового року можна буде знову безкоштовно простоювати на загальній системі (без сплати податків і ЄСВ), не знімаючись з держреєстрації.

На тих же умовах ЄСВ-звільнення діє і для незалежних професіоналів та членів фермерських господарств. А ось для єдиноподатників воно не працює (ЄСВ стандартно платимо навіть при нульовому доході) img 15.

Загалом, «наша пісня гарна-нова, починаймо її знову»: повертаємося до тих ЄСВ-правил, які діяли до 01.01.2017 р. Якщо у вас узагалі немає доходу («сплячий» ФОП) або витрати за місяць перевищують місячний дохід (збитковий підприємець), ЄСВ «за себе» за ці місяці можна не платити. Щоправда, і до стажу ці місяці не підуть img 16. І тут потрібно чекати правок до Інструкції № 4497. Очевидно, річний чистий дохід тепер потрібно буде ділити не на всі місяці, а тільки на прибуткові (як раніше). Але це, знову ж таки, буде актуально, коли вперше подаватимемо форму № Д5 за 2021 рік.

7 Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 р. № 449.

«Сплячі» ЄСВ-боржники: (не)простять? І червоним блимає запитання про те, а що ж тепер буде з ЄСВ-боргами «за себе» за період з 01.01.2017 р. по 31.12.2020 р.? Простять чи стягнуть? Тут усе непросто. Давайте по порядку.

1. Більшість «сплячих» ФОП уже дуже давно знялися з держреєстрації (подали держреєстраторові форму № 12 — заяву про припинення діяльності) і сидять з ЄСВ-боргами «за себе». Їх борги простять? На жаль, ні. На жаль, їх зможуть стягнути за виконавчим листом без строків давності img 17.

2. Якщо ФОП уже сплатив ЄСВ (повністю або частково), чи можна буде його повернути? Знову ж таки, ні img 18.

3. Якщо після 01.01.2017 р. ФОП ще деякий час працював (отримував чистий дохід), а потім призупинив діяльність і «заснув», чи простять йому ЄСВ-борги за місяці/роки «сну»? І знову ні img 19. Таке звільнення не прописали.

Якщо під час «сну» ФОП працював за трудовим договором, можна спробувати відбитися в суді від сплати ЄСВ «за себе» за періоди «сну» (про це — див. трохи раніше розділ «ФОП-працівник: з 01.01.2021 р. без ЄСВ «за себе»).

4. Якщо ФОП з 01.01.2017 р. не отримував прибуток (чистий дохід ≤ 0), не платив ЄСВ «за себе» і ще не знявся з держреєстрації, то в цьому випадку вже є шанс, що йому спишуть ЄСВ-борги, штрафи і пеню img 20. Що для цього потрібно зробити?

Нічого складного. Але поки що ми впираємося в дещо несподіваний нюанс — складно сказати, «з коли» стартує реалізація цієї норми — з 03.06.2020 р. чи з 01.01.2021 р. Якщо з 01.01.2021 р., а ми «побіжимо» зараз — можуть бути дуже нехороші наслідки. Тому з нюансами реалізації норми поки що почекаємо і триматимемо вас у курсі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі