Теми статей
Обрати теми

Мораторій на податкові та ЄСВ-перевірки та амністія за податковими та ЄСВ-порушеннями — продовжені до кінця карантину

Шевчук Михайло, податковий експерт
Коли було прийнято Закон № 5331, а в ньому передбачені мораторій на проведення податкових і ЄСВ-перевірок, а також звільнення від відповідальності за порушення податкового законодавства та деякі ЄСВ-порушення до 31.05.2020 р., було схоже, що карантин не закінчиться у намічений спочатку строк. Так у результаті й сталося: станом на сьогоднішній день карантин продовжено до 22.06.2020 р. ВРУ у зв’язку з цим змінює раніше прийняті норми, подовжуючи озвучені мораторії та послаб­лення до останнього дня місяця, в якому буде закінчено карантин. Деталі — далі!

1 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 533-ІХ.

Цього разу ВРУ вчинила мудріше та прив’язала закінчення строку дії усіх перерахованих мораторіїв/звільнень не до конкретної дати (раніше — 31.05.2020 р.), а до останнього календарного дня місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19). Мова про Закон № 5912.

2 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України відносно додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 13.05.2020 р. № 591-ІХ.

Тим самим нардепи застрахували себе від кожного наступного продовження карантину: на скільки б у результаті він не був продовжений, автоматично з його продовженням буде продовжено дію всіх передбачених мораторіїв і звільнень.

Позитивним, на нашу думку, нововведенням стало те, що тепер чітко визначено, що останній календарний день місяця однозначно включається у строк, протягом якого діють мораторії/звільнення.

Далі трохи конкретніше.

Амністія за податковими порушеннями продовжена. Передбачена така амністія, нагадаємо, п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Умови амністії при цьому не змінили3, єдине, продовжили термін її дії.

3 Дивіться статтю «Звільнення від податкових штрафів: вникаємо в деталі» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 16).

Ви, мабуть, пам’ятаєте, що амністія ця не абсолютна: як і раніше, за деякі проступки порушника можуть покарати по повній. Зокрема, це стосується таких порушень податкового законодавства:

а) порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема страхування додаткової пенсії;

б) відчуження майна, що перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;

в) порушення вимог законодавства в частині:

— обліку, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів;

— цільового використання пального, спирту етилового платниками податків;

— обладнання акцизних складів витрато- та/або рівнемірами-лічильниками;

— здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального;

— здійснення суб’єктами господарювання операцій з реалізації пального або спирту етилового без реєстрації таких суб’єктів платниками акцизного податку;

г) порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизу, рентної плати.

При цьому за порушення реєстрації ПН/РК штрафи не застосовують4.

4 Детальніше про це ви могли прочитати у статті «Карантин vs штрафи за прострочення реєстрації ПН/РК» в журналі «Бухгалтер 911», 2020, № 14.

Свого часу5 ми піднімали проблему того, що деяких податківців вимоги ПКУ не зупиняють і вони все одно надсилають ППР на штрафи img 1. Але вони однозначно не праві! Як діяти, якщо ви не дай Боже потрапите в таку ситуацію, ми розповідали в тому ж матеріалі. Якщо коротко: ППР треба оскаржити!

5 Стаття «Карантин vs стягнення податкового боргу, ППР за штрафами», підрозділ «Нараховують штраф, незважаючи на мораторій» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 18).

І дуже важливий момент: від адміністративної відповідальності звільнення немає6!

6 Усі деталі знайдете у статті «Адмінштрафи за податковими та ЄСВ-порушеннями: звільнення немає!» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 18).

Пеня: не нараховувати до кінця карантину! Вірніше, до останнього календарного дня місяця (включно), в якому завершується дія карантину. Тим же п. 521 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ встановлено, що починаючи з 01.03.2020 р. платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню. Тепер відсунули момент, починаючи з якого пеню почнуть нараховувати.

З пенею, на жаль, також не усе гладко img 2: іноді податківці нараховують її там, де і в «мирний час», а не те що в період карантину, її апріорі бути не повинно7.

7 Про це ви могли прочитати у статті «Нарахування пені в період карантину: «гарячі точки», підрозділ «Пеня при уточненні зобов’язань із нерухомподатку» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 18).

Мораторій на податкові перевірки: продовжити! Мораторій на проведення документальних і фактичних перевірок також продовжено без зміни інших істотних умов. Нагадаємо: мораторій не поширюється на:

а) документальні позапланові перевірки бюджетного відшкодування та/або від’ємного значення з ПДВ на суму більше 100 тис. грн;

б) фактичні перевірки порушень законодавства в частині:

— обліку, ліцензування, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів;

— цільового використання палива та спирту етилового платниками податків;

— обладнання акцизних складів витрато- та/або рівнемірами-лічильниками;

— здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва та обігу спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального за підставами, визначеними пп. 80.2.2, 80.2.3 та 80.2.5 ПКУ.

Камеральних перевірок мораторій не торкається. У деяких випадках по таких перевірках навпаки продовжені удвічі строки їх проведення.

Обновити план-графік документальних планових перевірок ДПСУ буде зобов’язана протягом 10 к. дн. із дня завершення дії карантину.

Зменшення ставок плати за землю та податку на нерухомість. Тепер місцевій владі дані повноваження зменшувати ставки не лише єдиного податку, але й плати за землю та податку на нерухомість (у частині об’єктів нежитлової нерухомості) — змінені пп. 526 і 527 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Перебіг строків давності8. Як ви вже, напевно, здогадалися, перебіг строків давності, передбачених ст. 102 ПКУ, зупиняється по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину.

8 Про їх продовження ви могли прочитати, зокрема, у статтях: «Другий пакет» допомоги від законодавця: регулювання цін, продовження процесуальних строків» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 15); «Списання безнадійної заборгованості в період карантину» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 17).

З першого календарного дня місяця, наступного за тим, в якому завершиться дія карантину, перебіг строків, які зупинялися відповідно до цього пункту, продовжиться з урахуванням часу, що пройшов до такої зупинки.

Аналогічно зупинили й перебіг строків, зазначених у п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Зокрема, йдеться про строки, встановлені:

ст. 56 ПКУ (в частині процедури адміністративного оскарження), щодо скарг платників податків (окрім скарг щодо законності декларування бюджетного відшкодування та/або від’ємного значення з ПДВ), які надійшли (надійдуть) по «останній календарний» та/або які не розглянуті станом на 18.03.2020 р. При цьому таке зупинення не породжує будь-яких наслідків, передбачених ст. 56 ПКУ;

ст. 52 і 53 ПКУ про надання контролюючими органами письмових ІПК;

ст. 73 і 78 ПКУ щодо надання платниками податків відповідей на запити податківців, які надійшли (надійдуть) платникам податків по «останній календарний».

Виняток — запити контролюючих органів щодо законності декларування бюджетного відшкодування та/або від’ємного значення з ПДВ.

ЄСВ-звільнення «за себе» для ФОП, незалежних професіоналів і членів фермерського господарства9. Завдяки Закону воно продовжене ще на місяць: тепер таким особам і за травень сплачувати ЄСВ не доведеться10.

9 Детальніше про нього ви могли прочитати у статті «Як працює ЄСВ-звільнення для ФОП?» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 13).

10 Про це ми повідомляли у статті «Гарні ЄСВ-новини, «неприбуткові» ФОП, часткове безробіття і Ко» позаминулого номера журналу. Жодних значимих змін порівняно із тим, що передбачав проєкт, при цьому немає.

Звільнення від деяких (!) ЄСВ-порушень11. Воно також продовжене до останнього календарного дня місяця (включно), в якому завершується дія карантину (згідно з п. 911.1 розд. VІІІ Закону про ЄСВ). Перелік порушень, які потрапляють під звільнення, при цьому не змінився.

11 Детальніше про нього ви могли прочитати у статті «ЄСВ під час карантину: усі подробиці», підрозділ «Звільнення від ЕСВ-штрафів» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 17).

Але знову ж таки те, що багато в чому нівелює радість від штрафного мораторію: від адміністративної відповідальності звільнення немає. А вона в цьому випадку «кусається» img 312!

12 Детальніше у статті «Адмінштрафи за податковими та ЄСВ-порушеннями: звільнення немає!» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 18).

БЕЗ ЄСВ-пені до останнього дня13. Маємо на увазі, знову ж таки, останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину. Продовження прописане в п. 911.2 розд. VІІІ Закону про ЄСВ.

13 Про проблемні питання, пов’язані з нарахуванням пені навіть за цей період, ви могли прочитати у статті «Нарахування пені в період карантину: «гарячі точки», підрозділ «ЄСВ-заборгованість-2019 сплачено в період карантину: що зі звільненням?» в журналі «Бухгалтер 911», 2020, № 18.

Мораторій на ЄСВ-перевірки. Він передбачений п. 912 розд. VІІІ Закону про ЄСВ й торкається проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ. Встановлений на період з 18.03.2020 р. по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину.

Держконтроль: зупинення «на новий лад». Маємо на увазі тимчасову заборону проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері госпдіяльності, передбачену Законом № 533. Її також продовжили до «останнього календарного» (знову ж таки, включно).

Спочатку заборона була передбачена до 31 травня, але Законом № 54014 продовжена до 30 червня. Якщо карантин закінчиться в червні (давайте будемо оптимістами!), то заборона на такі перевірки проіснує до 30 червня (включно).

14 Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 30.03.2020 р. № 540-IX. Про це його нововведення ви могли прочитати у статті «Другий пакет» допомоги від законодавця: ПДВ, податок на прибуток, перевірки», підрозділ «Мораторій на перевірки» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 14).

Винятки при цьому також не зачепили. Як і раніше, можуть провести перевірку:

— діяльності суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику;

— у сфері дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін;

— у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Звертаємо вашу увагу, що схожа заборона встановлена також Законом № 53015. Причому в ньому спочатку містилася заборона проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів по здійсненню державного нагляду (контролю) у сфері госпдіяльності (п.п. 4 п. 2 розд. ІІ) на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

15 Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 р. № 530-IX.

І якщо раніше охоплення цієї заборони було триваліше, то тепер заборона, встановлена Законом № 533, передбачена навіть на триваліший період16.

16 Припустимо, якщо карантин закінчиться-таки 22 червня, то заборона, передбачена Законом № 533, продовжить дію до 30 червня (включно). А ось заборона, прописана в Законі № 530, у такому разі вже 22 червня буде знята. У зв’язку з цим доцільність її встановлення викликає сумніви.

Інші зміни. Також зміни внесені в інші закони, зокрема, в закони «Про споживче кредитування», «Про банки і банківську діяльність», «Про спрощення процедур реорганізації та капіталізації банків», «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», «Про цінні папери та фондовий ринок», але вони не становлять особливого інтересу для бухгалтерської громадськості.

А про допомогу по частковому безробіттю ми поговоримо з вами в окремій статті цього номера.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі