Теми статей
Обрати теми

Пошкоджено майно замовника: як облікувати

Казанова Марина, податковий експерт
Виконуючи роботи на об’єкті замовника (будівництво), пошкодили стіну будівлі замовника. Хочемо відновити за свій рахунок. Як відобразити цю операцію в обліку?

Як ми розуміємо із запитання, роботи здійснювалася за окремим договором. Пошкодження стіни в цьому випадку є нічим іншим, як завданням шкоди замовникові (адже кладка стіни — не є предметом договору). Відповідно й діяти тут слід у порядку, як для відшкодування шкоди.

Як випливає із запитання, підрядник планує компенсувати шкоду, зробивши нову цегляну кладку. У загальному випадку ч. 4 ст. 22 ЦКУ допускає відшкодування шкоди в натурі «(передання речі того ж роду та тієї ж якості, полагодження пошкодженої речі тощо)».

Але це можливо тільки за згодою замовника. Ба більше, якщо йдеться про об’єкт будівництва. Адже господарська діяльність з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми та значними наслідками, підлягає ліцензуванню за переліком видів робіт. Тобто в підрядника має бути ліцензія на конкретний вид будівельної роботи.

При цьому насамперед спеціально створена комісія повинна зафіксувати факт пошкодження стіни (задокументувавши це актом, підписаним обома сторонами) та оцінити розміри збитків. А далі підрядник компенсуватиме заподіяні збитки: або грошовою компенсацією; або якщо в підрядника є дозвільні документи на проведення відповідних будівельних робіт і згода замовника, сам «відновлюватиме» пошкоджену стіну.

Тепер про відображення в обліку цієї операції (якщо підрядник відшкодовуватиме шкоду в натурі шляхом кладки нової стіни). По суті, тут буде операція з реалізації цих робіт (кладки стіни) замовникові з подальшим заліком у рахунок відшкодування шкоди.

ПДВ. У нашому випадку шкода компенсуватиметься виконанням робіт, тобто, по суті, матиме місце постачання цих робіт. А отже, при передачі цих робіт замовникові доведеться нарахувати ПДВ — виходячи з вартості, за якою вони передаються замовникові (сума збитку), але не нижче звичайних цін.

Податок на прибуток. У загальному випадку — усе за правилами бухобліку.

І тільки якщо відшкодування збитків відбувається неплатникам податку на прибуток (окрім фізосіб — платників ПДФО) і «нульовикам», то платники податку на прибуток — високодохідники повинні будуть застосувати збільшуючу податкову різницю (п.п. 140.5.11 ПКУ).

Бухоблік. Визнану заборгованість із відшкодування шкоди відображаємо проводкою: Дт 949 Кт 685 — 18000 (умовно).

Витрати, понесені для відновленні пошкодженого об’єкта (матеріали, зарплата, амортизація обладнання тощо), відображаємо в загальному порядку: Дт 23 — Кт 20; Дт 23 — Кт 661; Дт 903 — Кт 23 — 12000 (умовно).

Передачу робіт замовникові в рахунок відшкодування шкоди відображаємо як їх реалізацію:

Дт 377(361) — Кт 703 — 18000 (умовно); Дт 703 — Кт 641/ПДВ — 3000.

А потім відображаємо залік заборгованостей: Дт 685 — Кт 377 (361) — 18000.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі