Теми статей
Обрати теми

Скасування квартального звітного періоду з ПДВ: роз’яснення від податківців

Сумцова Ольга, податковий експерт
Однією з ПДВ-новацій Закону № 466* стало скасування квартального звітного періоду з ПДВ. Цим звітним періодом, нагадаємо, могли користуватися тільки платники єдиного податку групи 3. Нещодавно податківці пролили світло на нюанси переходу з «кварталу» на «місяць». Поспішаємо поділитися нюансами.

* Закон України від 16.01.2020 р. № 466-IX.

Ви вже знаєте, що Законом № 466** з ПКУ був виключений п. 202.2 ПКУ, який містив згадку про квартальний звітний період з ПДВ. Залишився тільки один звітний період — місяць. Причому ця норма набрала чинності відразу — з 23.05.2020 р. А отже, усі квартальні платники ПДВ (якими, повторимо, могли бути тільки єдиноподатники групи 3) повинні перейти на місячний звітний період.

** Детальніше — у статті «Податкова реформа — 2020: ПДВ» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 22).

При цьому логіка підказувала, що другий квартал єдиноподатники ще повинні закрити квартальною декларацією. А місячну декларацію вперше слід подавати починаючи зі звітності за липень 2020 року. Адже Закон № 466 набрав чинності 23.05.2020 р. посеред звітного періоду, тому логічно було б завершити поточний звітний період (квартал) і тільки потім починати звітувати помісячно.

І що важливо: податківці підтвердили ці висновки у своїй консультації, розміщеній у категорії 101.23 ЗІР:

«Останнім звітним періодом для платників податку, які подавали звітність з ПДВ щоквартально, буде II квартал 2020 року. Починаючи з податкової звітності за липень 2020 року всі без виключення платники податку, в тому числі й ті, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, мають подавати податкову декларацію щомісячно».

І вважаємо, що «відступати» від цієї позиції податківці не стануть.

Відзначимо, що звітність (пп. 49.11, 49.20 ПКУ):

— квартальна — за II квартал 2020 року подається протягом 40 к. дн., що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, тобто подати її потрібно не пізніше 10 серпня 2020 року;

— місячна — за липень 2020 року подається протягом 20 к. дн., що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця, тобто не пізніше за 20 серпня 2020 року.

У декларації першого місячного періоду (за липень 2020 року) слід поставити відмітку про перехід на місячний період (у кінці декларації). Утім, якщо ви цього не зробите, навряд чи можуть бути якісь проблеми.

Податківці у своїй консультації пояснили і низку «перехідних» моментів.

1. Вони вказали на право платника, який задекларує від’ємне значення в ряд. 21 декларації за II квартал 2020 року, перенести його значення до декларації за липень 2020 року (до ряд. 16.1).

2. Ті платники, які до 23.05.2020 р. вчасно не подали квартальні декларації з ПДВ, подають за такі попередні звітні періоди, які дорівнювали календарному кварталу, квартальну звітність.

3. Уточнюючі декларації з ПДВ за звітні періоди, за які платники податків до внесення змін Законом № 466 подавали квартальну звітність з ПДВ, також подаються за звітний період, що дорівнює календарному кварталу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі