Теми статей
Обрати теми

Оновлені форми заяв для держреєстрації: кілька моментів

Шевчук Михайло, податковий експерт
З першого дня літа діють нові форми заяв, які подаються для державної реєстрації. Замість 24 форм заяв тепер передбачено тільки 9. При цьому згруповані вони в більшості випадків за видом особи, щодо якої проводяться реєстраційні дії. Пропонуємо обговорити подробиці!

Нові форми затверджені наказом № 1716/5* і набрали чинності 1 червня.

* Наказ Мін’юсту «Про оновлення форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 19.05.2020 р. № 1716/5.

З основними правилами оформлення заяв, які подаються для держреєстрації, можна ознайомитися на сайті Мін’юсту**. Також вам можуть бути корисними зразки заповнення заяв для ФОП і звичайних юросіб***.

** minjust.gov.ua/news/ministry/ministerstvom-yustitsii-ukraini-zatverdjeno-novi-formi-zayav-scho-podayutsya-dlya-derjavnoi-reestratsii

*** minjust.gov.ua/m/zrazki-zapovnennya-zayav-za-naybilsh-populyarnimi-reestratsiynimi-diyami?fbclid=IwAR2RwMHboWZNuqGGzUfSoMi XqjF5uTc4a5to3OkdSWb3pHYCVc9FWoQXDM

Важливо! З 1 червня незалежно від дій, які необхідно провести, наприклад, щодо ФОП (реєстрація фізособи підприємцем, включення відомостей про ФОП до реєстру, зміна відомостей або припинення), завжди подається одна й та сама форма заяви. Якщо говоримо про ФОП, то це форма 1 «Заява щодо державної реєстрації фізичної особи — підприємця».

Окремі форми передбачено також для юросіб (окремо для органів влади та громадських формувань); відокремлених підрозділів юросіб тощо.

Особливий інтерес викликає Заява щодо підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (форма 6)****. Але оскільки форма та зміст структури власності ще не затверджені, то відлік трьох місяців, протягом яких потрібно подати держреєстратору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника, поки не почався!

**** Навіщо вона потрібна — ми розповідали у статтях «Відомості про бенефіціарів: нова хвиля» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 8) і «Малюємо» бенефіціарів — 2020: «гарячі» запитання» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 9).

Ще один цікавий момент. ПКУ передбачає можливість заявити про своє бажання бути платником ЄП (п.п. 4 п.п. 298.1.1 ПКУ) або ПДВ (п. 183.7 ПКУ) уже на етапі держреєстрації (ФОП або юрособи). Для цього зараз подаються окремі заяви.

Так ось, Мін’юст «імплантував» ці заяви безпосередньо у форми реєстраційних заяв. Заповнюєш у реєстраційній заяві відповідний розділ і нічого додатково подавати не потрібно img 1.

Водночас скористатися цим покращенням прямо зараз не можна (поки що робимо все по-старому). А можна буде тільки після того, як Мін’юст на своєму сайті «дасть відмашку». Те ж саме стосується включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань відомостей про номер телефону та/або адресу електронної пошти засновника/учасника, керівника або члена керівного органу юрособи буде можливо після допрацювання програмних засобів цього реєстру (згідно з останнім абзацом п. 3 наказу № 1716/5).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі