Теми статей
Обрати теми

Анулювали ПДВ-реєстрацію постачальника: що з ПК?

Казанова Марина, податковий експерт
Ситуація. Виявили не відображену раніше податкову накладну (ПН). Але постачальникові вже анулювали ПДВ-реєстрацію. Чи можна показати податковий кредит (ПК) за такою ПН у декларації поточного звітного періоду? Чи краще подати УР до декларації того звітного періоду, коли продавець був ще платником ПДВ.

За яких умов платник має право на ПК з ПДВ?

1. Має бути здійснена операція придбання товарів/послуг (п. 198.1 ПКУ).

2. Платник повинен отримати від контрагента зареєстровану ПН на таке придбання (п. 198.6 ПКУ).

3. Не минув строк у 1095 днів з дати складання ПН (п. 198.6 ПКУ).

Для вас, по суті, важливо, щоб ПН була зареєстрована постачальником. Щоб на момент складання і реєстрації ПН (!) постачальник був платником ПДВ. А далі ви цілком могли скористатися своїм правом з п. 198.6 ПКУ і відкласти момент відображення ПК.

Пункт 198.6 ПКУ дозволяє покупцеві відображати ПК у поточній декларації (тобто без застосування УР) протягом 1095 днів з дати складання ПН/«збільшуючого» розрахунку коригування.

Тобто відповідь на перше запитання: так, ви маєте повне право показати ПК за такою ПН у поточному періоді. І те, що на момент відображення ПК постачальникові вже анулювали ПДВ-реєстрацію, жодного значення не має. Адже у вас усі умови для відображення ПК виконуються! При цьому попередимо, що при поданні декларації і відображенні ПК за такою ПН може з’явитися повідомлення про те, що порушено вимоги п. 48.4 ПКУ — контрагент з таким-то ІПН не був платником ПДВ у поточному звітному періоді. Але до неприйняття декларації це призвести не може. Декларація все одно приймається, вона дійсна. Це повідомлення всього лише слід сприймати як довідкову інформацію.

Тим більше, з додатка Д5 усе одно податківцям стане зрозуміло, що йдеться «про стару» ПН — адже в таблиці 2 додатка Д5 (у гр. 3) зазначається період складання ПН.

Тож можете сміливо відображати ПК у поточному періоді.

А може, подати УР до того періоду, коли продавець був платником ПДВ? Можна зробити і так. При варіанті з УР слід пам’ятати, що УР можна подати тільки до декларації того звітного періоду, в якому виникло право на ПК (а не до будь-якого періоду в межах 1095 днів). Але цей варіант доцільний у тому випадку, якщо ви, наприклад, у тому звітному періоді, за який у вас «відкладена» ПН, виявили «заниження» податкових зобов’язань. У такому разі в УР можна буде відобразити і «донараховані» ПЗ, і ПК на підставі «резервної» ПН. Інакше просто відображення ПК через УР, якщо ПДВ за період, що виправляється, вже оплачений і ви не донараховуєте за цей період ПЗ у зв’язку з виправленням помилок, створить вам переплату за особовим рахунком (точніше — в інтегрованій картці платника податку). Погашати цією переплатою поточні зобов’язання ви не зможете, оскільки сума за декларацією в будь-якому випадку має бути списана з ПДВ-рахунку.

Тому краще відображати ПК у поточній декларації — так ви зменшите податкові зобов’язання до сплати поточного періоду. Жодних проблем із цим, як ми з’ясували вище, бути не повинно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі