Теми статей
Обрати теми

Транспортно-експедиторські послуги VS ПН на «нульові» та звільнені постачання

Казанова Марина, податковий експерт
У зв’язку з тим, що тепер штрафи за нереєстрацію/несвоєчасну реєстрацію ПН застосовуються і до ПН з «нульовою» сумою ПДВ (ПН за ставкою 0 %, ПН на звільнені постачання) — важливо не пропустити такі ПН, щоб не потрапити під штраф. Особливу увагу на це потрібно звернути тим суб’єктам господарювання, які надають транс­портно-експедиторські послуги. Адже часто експедитори здійснюють організацію міжнародних перевезень (оподатковуються за ставкою 0 %) і транзитних перевезень (звільнені від оподаткування ПДВ). Тому нагадаємо деякі правила.

Спершу, нагадаємо, що ПН оформляють на операції (п. 17 Порядку № 1307*):

* Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. № 1307.

— оподатковувані ПДВ за ставками 20 %, 7 %, 0 %;

— звільнені від ПДВ згідно зі ст. 197 ПКУ, підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, міжнародними договорами.

Ще раз підкреслимо — з 23.05.2020 р. несвоєчасна реєстрація звільнених ПН і ПН зі ставкою 0 % (тобто в яких немає суми ПДВ) також штрафонебезпечна img 1. За несвоєчасну реєстрацію таких ПН застосовується штраф 2 % від бази оподаткування ПДВ, але не більше 1020 грн, — за кожну ПН (п. 1201 ПКУ). Кількість днів прострочення при цьому значення не має. Якщо факт нереєстрації таких ПН виявлять податківці — штраф становитиме 5 % від бази ПДВ, але не більше 3400 грн.

Як бачимо, штрафи неабиякі. Тому тепер нехтувати виписуванням і реєстрацією «нульових» ПН і звільнених ПН точно не варто.

При цьому підкреслимо, що ПН не складаються на необ’єктні операції, тобто ті, які не є об’єктом оподаткування ПДВ. До них належать:

(1) або ті, які названі в ст. 196 ПКУ;

(2) або ті, місце постачання яких перебуває за межами території України. Тому якщо йдеться про послуги ЗЕД, то потрібно дивитися правила визначення місця постачання послуг зі ст. 186 ПКУ;

(3) або ті, які не відповідають визначенню постачання товарів (п.п. 14.1.191 ПКУ) / постачання послуг (п.п. 14.1.185 ПКУ).

Якщо говорити про експедиторів, то варто врахувати також, що:

— при перевиставленні послуг замовникові діє правило: «як отримали — так і перевиставляємо»: отримали послугу з ПДВ (за ставкою 0 % або 20 %) — передали її замовникові теж із ПДВ за тією ж ставкою, інакше — без ПДВ;

— базу оподаткування ПДВ експедитора не збільшує вартість послуг, які придбані ним у неплатника ПДВ. Тобто при перевиставленні замовникові послуг, придбаних у неплатника ПДВ, ці послуги в ПН не відображаються.

Міжнародні перевезення вантажів (ставка 0 %)

Міжнародні перевезення вантажів, пасажирів і багажу залізничним, автомобільним, морським, річковим та авіатранспортом оподатковують ПДВ за ставкою 0 %.

Ставку 0 % застосовують до всього маршруту міжнародного перевезення: і до «закордонної», і до «української» його частини (запитання 6 розд. II УПК № 610**, листи ДФСУ від 20.03.2019 р. № 1118/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, від 11.02.2019 р. № 480/6/99-99-15-02-02-15/ІПК).

** Узагальнююча податкова консультація щодо порядку оподаткування податком на додану вартість транспортно-експедиторської діяльності, затверджена наказом ДПСУ від 06.07.2012 р. № 610.

Ставка 0 % вимагає складання ПН (несвоєчасна її реєстрація, як ми зазначили вище, тепер теж загрожує штрафом).

Обов’язкова вимога для визнання перевезення міжнародним, а отже, застосування ставки 0 %, — його повинен підтверджувати єдиний міжнародний перевізний документ (п.п. «а» п.п. 195.1.3 ПКУ).

Тому спершу визначимо, в яких випадках експедитор повинен складати ПН на такі перевезення, а в яких ні.

Правила оподаткування ПДВ міжнародних перевезень

Перевізник

Порядок оподаткування

Резидент

Платник

ПДВ

При передачі послуг замовникові в експедитора виникають ПЗ із вартості послуг з міжнародного перевезення за ставкою 0 %. Тобто він повинен скласти ПН замовникові на вартість перевезення і нарахувати в ній ПДВ за ставкою 0 %

Неплатник

ПДВ

Вартість наданих таким перевізником послуг не збільшує базу оподаткування ПДВ в експедитора. Тобто в ПН, яку він виписує замовникові, вартість перевезення не відображається. Тільки — експедиторська винагорода. По суті, ПН на перевезення не складається

Нерезидент — який не має постійного представництва в Україні

Операція не є об’єктом оподаткування ПДВ. А отже, експедиторові:

(1) не потрібно складати ПН на себе (орієнтуватися на правила ст. 208 ПКУ не потрібно);

(2) не потрібно включати вартість цих послуг до ПН при перевиставленні їх замовникові

Тепер скажемо про правила оподаткування експедиторської винагороди в межах міжнародних перевезень вантажів (нагадаємо, що експедиторові потрібно окремо виділяти послуги перевезення й окремо свою експедиторську винагороду).

Оподаткування ПДВ експедиторської винагороди в межах міжнародних перевезень

Експедитор

Замовник

Порядок оподаткування

Резидент

Резидент

Експедиторська винагорода оподатковується за ставкою 20 %. Відповідно потрібна ПН

Нерезидент***

Експедиторська винагорода — не об’єкт оподаткування ПДВ (місце постачання — за межами території України). Відповідно на експедиторську винагороду ПН не складається

*** Мається на увазі нерезидент, який не має постійного представництва на території України.

За загальним правилом ПН складається на дату виникнення ПЗ (пп. 187.1, 201.4 ПКУ):

— або отримання коштів від замовника,

— або оформлення документів, що підтверджують факт перевезення.

Якщо перша подія — отримання оплати, і аванс включає оплату за перевезення та винагороду експедитора, то тоді ПН складаємо на дату авансу й у ній двома рядками наводимо:

— вартість міжнародного перевезення;

— експедиторську винагороду.

При одночасному постачанні товарів/послуг:

— до яких застосовують ставки 0 %, 7 % та/або 20 %, — складають одну ПН;

— звільнених товарів/послуг — оформляють окремі ПН.

При цьому, очевидно, штрафи за несвоєчасну реєстрацію такої ПН обчислюватимуться, нібито це дві «прострочені» ПН. У частині, яка оподатковується за ставкою 20 %, штрафи розраховуватимуться від суми ПДВ. У частині, яка оподатковується за ставкою 0 %, — від обсягу постачання.

А ось у випадку, коли першою подією є надання послуг з перевезення, ситуація інша. Якщо:

— експедитор сам виступає перевізником, то в частині послуги з перевезення ПЗ виникають на дату оформлення документа, що підтверджує факт перевезення. А ось у частині експедиторської винагороди ПЗ нараховуються за датою складання акта на транспортно-експедиторські послуги (якщо перша подія — надання послуг). Якщо ці дати (дата перевезення і дата складання акта на транспортно-експедиторські послуги) не збігаються, то повинні оформлятися 2 окремі ПН;

— експедитор залучає для перевезення третю особу, то діє посередницька схема. Перевезення передається замовникові не відокремлено, а у складі транспортно-експедиторських послуг. Отже, моментом нарахування ПЗ за перевезенням (і відповідно моментом складання ПН) буде дата складання звіту експедитора — акта на транспортно-експедиторські послуги.

Приклад. 12.06.2020 р. експедитор отримав 100 % аванс від замовника на організацію міжнародного перевезення вантажу вартістю 60000 грн (включаючи експедиторську винагороду — 20 %). Перевезення було здійснене 15 червня.

Варіант А: перевізник — резидент — платник ПДВ.

Варіант Б: перевізник — резидент — неплатник ПДВ.

Варіант А. У цьому випадку:

12.06.2020 р. експедитор складає на ім’я замовника ПН, в якій виділяє окремо:

— послуги перевезення (0 %);

— експедиторську винагороду — 12000 грн (включаючи ПДВ).

img 2

Варіант Б. У цьому випадку в ПН фігуруватимуть тільки транспортно-експедиторські послуги.

img 3

Транзитні перевезення (звільнені від оподаткування ПДВ)

Транзитні перевезення і пов’язані з ними послуги звільнені від оподаткування ПДВ (п. 197.8 ПКУ). А це говорить про те, що на вартість транзитного перевезення перевізник-резидент виписує «пільгову» ПН. І таку саму «пільгову» ПН виписує експедитор на ім’я замовника при перевиставленні йому послуг перевезення.

«Транзитна» ПДВ-пільга застосовується до всього маршруту транзитного перевезення в цілому, без поділу її на відрізки «в межах» і «за межами» митної території України (відповідь на запитання 11 УПК № 610).

Зверніть увагу: оскільки звільняються від ПДВ і послуги, пов’язані з транзитом (п. 197.8 ПКУ), то експедиторська винагорода експедитора-резидента за організацію транзитного перевезення також звільняється від ПДВ.

Правила оподаткування ПДВ транзитних перевезень

Перевізник

Порядок оподаткування

Резидент

Платник

ПДВ

На всю вартість транзитного перевезення резидент-перевізник складає «пільгову» ПН. І таку ж «пільгову» ПН виписує експедитор на ім’я замовника при перевиставленні йому послуг перевезення. За несвоєчасну реєстрацію/нереєстрацію «пільгової» ПН тепер теж, іще раз підкреслимо, застосовується штраф

Неплатник

ПДВ

Вартість наданих перевізником послуг не збільшує базу оподаткування ПДВ в експедитора. Тобто таке пільгове перевезення в ПН, яку він виписує замовникові, не відображається. Тільки — експедиторська винагорода і теж за пільгою

Нерезидент, який не має постійного представництва в Україні (або просто посилання зробити)

Операція не є об’єктом оподаткування ПДВ. А отже, експедиторові:

(1) не потрібно складати ПН на себе (орієнтуватися на правила ст. 208 ПКУ не потрібно);

(2) не потрібно включати вартість цих послуг до ПН при перевиставленні їх замовникові

Оподаткування ПДВ експедиторської винагороди в межах транзитних перевезень

Експедитор

Замовник

Порядок оподаткування

Резидент

Резидент

Звільняється від оподаткування ПДВ на підставі п. 197.8 ПКУ як послуга, пов’язана з транзитним перевезенням. Відповідно експедитор повинен скласти «пільгову» ПН

Нерезидент****

Не об’єкт оподаткування ПДВ (місце постачання — за межами території України). ПН не складається

Нерезидент

Резидент

Не оподатковується ПДВ. ПН не складається

**** Мається на увазі нерезидент, який не має постійного представництва на території України.

ПН на транзитне перевезення

img 4

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі