Теми статей
Обрати теми

Карантин у дітей: як бути батькам

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
КМУ ввів карантин. Один із заходів захисту — закриття закладів освіти. Діти, звісно ж, скажуть: «УРА!». А батьки? Що робити, якщо залишити дитину одну вдома, — узагалі не варіант?! Як бути з дитиною, якщо садок/школа на карантині, а мама/тато працюють? Шукаємо відповіді на поставлені запитання.

Робота почекає

Лікарняний. Коли чуєш слово «карантин», перше, що спадає на думку, — лікарняний лист. Але! Для догляду за здоровою дитиною на період карантину листок непрацездатності не видається. Це прямо прописано в п. 3.15 Інструкції № 455*.

* Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом Мінохоронздоров’я від 13.11.2001 р. № 455.

Що ж робити батькам? Можна спробувати на період карантину взяти частину щорічної відпустки або піти у відпустку на дітей — за наявності права на неї. Звісно, усю процедуру тут розглядати не будемо. Звернемо вашу увагу лише на окремі важливі нюанси.

Щорічна відпустка. Пам’ятаємо, що є особи, які можуть іти в щорічну відпустку в будь-який зручний для них час, і неважливо, що написано в них у графіку відпусток (див. ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки).

Наприклад, жінки, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю; одинока мати (батько), яка виховує дитину без батька (матері), опікун, піклувальник.

Відмовити їм не можна. Навіть прикриваючись виробничою необхідністю.

І тут головне — не забути про строки. Стаття 115 КЗпП вимагає виплати відпускних не пізніше ніж за 3 дні до початку відпустки. Інакше — порушення.

Тому якщо ви сьогодні відправляєте працівника в щорічну відпустку із завтрашнього дня, не забудьте взяти в нього заяву про пізніший строк виплати відпускних.

Соцвідпустка на дітей. Категорії осіб, які можуть претендувати на соціальну додаткову відпустку на дітей, зазначені в ч. 1 ст. 19 Закону про відпустки.

На що звернути увагу, якщо працівник просить надати таку відпустку?

Додаткова відпустка на дітей надається (1) за календарний рік незалежно від відпрацьованого в цьому році часу, (2) понад щорічні основну і додаткові відпустки. Зверніть увагу, Мінсоцполітики наполягає: соцвідпустка на дітей надається в обов’язковому порядку за бажанням (заявою) працівника.

Тобто якщо працівник хоче — відмовити не можна (листи Мінсоцполітики від 06.02.2018 р. № 204/0/101-18/284 і від 05.08.2016 р. № 435/13/116-16).

Про строки виплати відпускних див. вище.

Якщо для працівника гроші не головне, то підійде й відпустка без збереження заробітної плати.

Відпустка за свій рахунок. Закон про відпустки поділяє відпустки без збереження зарплати на два види. Перший вид — відпустки за свій рахунок, що надаються в обов’язковому порядку визначеним категоріям працівників або при настанні певних подій, установлених ст. 25 Закону про відпустки (далі — «безвідмовні» відпустки).

І тут на перше місце виходить п. 31 цієї статті. Він передбачає надання відпустки без збереження зарплати на період оголошення карантину на відповідній території. Відпустка надається матері або іншій особі, зазначеній у ч. 3 ст. 18 цього Закону, для догляду за дитиною віком до 14 років.

Зазначимо, ст. 29 Закону України від 06.04.2000 р. № 1645-III свідчить: карантин установлює та скасовує КМУ. Норма Закону виконана. Відповідна постанова є (див. постанову КМУ «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» від 11.03.2020 р. № 211).

Переходимо до другого виду відпустки за свій рахунок — за згодою (домовленістю) сторін на підставі ст. 26 Закону про відпустки (коли мова йде не про випадок, про який йшлося вище).

Зверніть увагу: «антикризовим» законом від 17.03.2020 р. № 530-IX (на базі законопроєкту № 3219) передбачено, що тривалість відпустки за свій рахунок, яку працівник може взяти на період карантину, не включається до максимального 15-денного строку, передбаченого для такого виду відпустки. Але знову-таки, щоб отримати таку відпустку, має бути згода роботодавця.

Суміщаємо роботу з доглядом за дітьми

Приклад працівника, який зможе все, — бухгалтер. Ну яка може бути в бухгалтера відпустка? Чи то коронавірус, чи то потоп, чи то землетрус. Реєструвати ПН і займатися іншими «корисностями» хто буде? Розглянемо можливі варіанти організації робочого часу таких ось «живчиків».

Неповний робочий час. У загальному випадку встановлюється за домовленістю між працівником і роботодавцем. АЛЕ! Роботодавець зобов’язаний установити неповний робочий час, якщо з таким проханням до нього звертається, зокрема, жінка, яка має дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю (ст. 56 КЗпП). Відмовити не можна. Інакше — порушення трудового законодавства!

Робота вдома. Ні, це не про працівників-надомників. Якщо працівник тимчасово (у період карантину) попрацює вдома, він не стає надомником (див. Конвенцію № 177 про надомну працю Міжнародної організації праці від 20.06.96 р.). Заводити «надомну катавасію» не потрібно. А що потрібно?

Якщо роботодавець не проти, працівник подає йому заяву з проханням дозволити працювати вдома.

У цій заяві, серед іншого, мають бути зазначені дата початку і період, протягом якого працівник виконуватиме свої трудові обов’язки вдома.

Якщо працівник хоче змінити графік роботи, про це також слід зазначити в заяві. Далі — наказ.

Гнучкий режим. Гнучкий режим робочого часу — це така форма організації праці, за якою для працівника встановлюється режим праці із саморегулюванням часу початку, закінчення і тривалості робочого часу протягом робочого дня.

Якщо сторони трудового договору не проти, то чому б і ні? Але потрібно все оформити документально (заява працівника + наказ + (за потреби) зміни до правил внутрішнього трудового розпорядку).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі