Теми статей
Обрати теми

Податківці «не проти» єдиноподатників — інтернет-провайдерів

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
З 20.10.2019 р. п.п. 8 п.п. 291.5.1 ПКУ виклали в новій редакції*. У результаті податківці почали давати неоднозначні роз’яснення щодо інтернет-провайдерів. На щастя, зараз фіскали виправилися і підтверджують право інтернет-провайдерів бути на спрощенці. Про це — детальніше.

* Про це ви в тому числі знаєте зі статті «Заборонені ВЖЕ послуги зв’язку: як бути єдиноподатникам» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 44).

У нинішній редакції п.п. 8 п.п. 291.5.1 ПКУ спрощенцям заборонені не всі підряд послуги зв’язку, а тільки такі:

— послуги телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування й експлуатації телекомунікаційних мереж та надання в користування каналів електрозв’язку;

— діяльність з надання послуг з технічного обслуговування й експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- та радіомовлення, дротового радіомовлення і телемереж.

Але чи надають інтернет-провайдери такі послуги? Насправді — ні. Давайте подивимося ст. 1 Закону № 1280**:

** Закон України «Про телекомунікації» від 18.11.2003 р. № 1280-IV.

«провайдер телекомунікацій — суб’єкт господарювання, який має право на здійснення діяльності у сфері телекомунікацій без права на технічне обслуговування та експлуатацію телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку».

Повноваження щодо техобслуговування й експлуатації мереж є тільки в оператора телекомунікацій, але не в провайдера! Виходить, що провайдери зовсім не займаються забороненою для єдиноподатників діяльністю img 1. А отже, вони цілком можуть працювати на спрощенці. Радує, що податківці, нарешті, цей факт підтверджують img 2.

Спочатку фіскали висловлювалися проти інтернет-провайдерів на спрощенці. Мовляв, вони здійснюють діяльність за КВЕД 61.90, який містить заборонені послуги зв’язку (ІПК ГУ ДФСУ в Житомирській області від 04.12.2019 р. № 1715/ІПК/06-30-33-01). Проте ми знаємо, що КВЕД — не указ для ПКУ.

Наприклад, код 69.20 включає одночасно і заборонений для спрощенців аудит, і дозволений для них бухоблік. І це ніскільки не бентежило фіскалів: вони визнавали право єдиноподатників надавати послуги бухгалтера (категорія 107.02.02 ЗІР).

Допомогти підприємцям визвалася Мінцифра. Вони хочуть ввести додаткове поле в заяву про застосування спрощенки для того, щоб майбутні єдиноподатники могли зазначити, що вони не займатимуться забороненими видами діяльності, які згадані в їх КВЕД разом з дозволеними. А Держстат має намір узагалі вести зміни до коду КВЕД 61.90***.

*** buhgalter911.com/news/news-1048876.html

Мабуть, такі радикальні заходи стали передумовою для ДФСУ підтвердити, що у ФОП-провайдерів є право працювати на спрощенці****:

**** tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/411588.html, категорія 107.01.01 ЗІР.

«підприємець у разі надання провайдерських послуг доступу до мережі Інтернет має право здійснювати діяльність на спрощеній системі оподаткування за умови, що таким провайдером не надаються послуги, визначені п.п. 8 п.п. 291.5.1 ПКУ».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі