Теми статей
Обрати теми

Заборонені ВЖЕ послуги зв’язку: як бути єдиноподатникам

Савченко Олена, налоговый эксперт
До кінця року єдиноподатникам, які надають деякі послуги зв’язку, доведеться допрацьовувати, займаючись, по суті, забороненою на ЄП діяльністю. Виною тому зміни до ПКУ*, передбачені Законом № 129**. Деталі пропонуємо обговорити далі.

* Детальніше про це ви могли прочитати в матеріалі «РРО-зміни: дайджест» (журнал «Бухгалтер 911», 2019, № 43).

** Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» від 20.09.2019 р. № 129-IX.

Спочатку визначимося, про які види діяльності йдеться. Уже з 20.10.2019 р. п.п. 8 п.п. 291.5.1 ПКУ діє в новій редакції:

«8) діяльність з надання послуг пошти (крім кур’єрської діяльності), діяльність з надання послуг фіксованого телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного), діяльність з надання послуг фіксованого телефонного зв’язку з використанням безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного), діяльність з надання послуг рухомого (мобільною) телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку, діяльність з надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- і радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж».

Тим ФОП на ЄП / юрособам на ЄП, які займаються відповідною діяльністю (переліченою в п.п. 8 п.п. 291.5.1 ПКУ), потрібно зауважити таке. Починаючи з 20.10.2019 р. ФОП на ЄП доходи від такої діяльності в Книзі обліку доходів (і витрат) повинні зазначати окремо від інших доходів. У Книзі обліку доходів (далі — КОД) ФОП — у графах 7 та 8, а в Книзі обліку доходів і витрат (далі — КОДВ) — у графах 8 та 9. При цьому в графі 7 КОД і 8 розділу І КОДВ потрібно зазначити цифру «4».

Саме вона проставляється для доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, що не дозволяють працювати на ЄП згідно з п. 291.5 ПКУ.

Далі відповідні дані «попливуть» до:

— рядка 04 розділу III декларації — єдиноподатників групи 2;

— рядка 07 розділу IV декларації — єдиноподатників групи 3.

Доходи, отримані з 20.10.2019 р. від діяльності, яка із зазначеної дати стала забороненою, оподатковуються за підвищеною ставкою: у ФОП на ЄП — за ставкою 15 % (п.п. 4 п. 293.4 ПКУ), у юросіб — за подвоєною ставкою ЄП (п.п. 4 п. 293.5 ПКУ);

І ще один неприємний момент — усім єдиноподатникам, як ФОП, так і юрособам, які здійснюють з 20.10.2019 р. види діяльності, що стали забороненими, доведеться залишити лави єдиноподатників. Зробити це потрібно з першого числа місяця, що настає за звітним періодом. Тобто з 01.01.2020 р. (п.п. 5 п.п. 298.2.3 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі