Теми статей
Обрати теми

Чи можна переказати на картку більше 5000 грн?

Мірошниченко Віталіна, податковий експерт
З 28.04.2020 р. набрав чинності новий Закон про фінмоніторинг*. У результаті в мережі з’явилися страшилки про те, що тепер не можна навіть перекинути з картки на картку суму більше 5000 грн (інакше картку заблокують), не можна вільно зняти або покласти на картку більше 5000 грн готівки. Насправді, майже все це виявилося міфом. Але що ж змінилося в розрахунках з 28 квітня? Відповідаємо на «найгарячіше».

* Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 06.12.2019 р. № 361-IX.

Чому 5000 грн і до чого призведе перевищення цієї суми?

Сума 5000 грн — це новий критерій для переказів коштів готівкою (!). Під переказом у цьому випадку розуміється «рух певної суми коштів з метою її зарахування на рахунок отримувача або видачі йому у готівковій формі. Ініціатор та отримувач можуть бути однією і тією ж особою» (п. 1.24 ст. 1 Закону про платіжні системи та переказ коштів в Україні).

Банки зараз не повинні виконувати вимоги ст. 14 Закону № 361 (тобто вимоги до інформації про клієнта), зокрема (п.п. 8 ч. 18 ст. 14 Закону № 361) при переказі коштів готівкою в межах України в сумі менше ніж 5000 грн і відсутності ознак пов’язаності такої фінансової операції з іншими фінансовими операціями в сумі, що перевищує 5000 грн (тобто за відсутності ознак дроблення фіноперації)**.

** Про це ви вже могли прочитати в нашій статті «Фінмоніторинг: які фінансові операції підпадають під зону контролю» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 11).

Відповідно якщо ви хочете перевести готівку в сумі ≥ 5000 грн, то банк уже зобов’язаний вас ідентифікувати, простими словами — установити особу (у п.п. 8 п. 18 ст. 14 Закону про фінмоніторинг).

Звідси — два важливі висновки:

1) якщо переказ — безготівковий, то 5000 грн ролі не відіграє зовсім img 1;

2) якщо переказ — готівковий, і сума ≥ 5000 грн, то він не заборонений img 2. Але щоб його провести, доведеться пред’явити паспорт або іншим чином ідентифікувати себе, наприклад, за допомогою банківської картки.

При цьому НБУ з приводу картки говорить таке:

«Такий платіж можна зробити… через ПТКС, що технологічно може забезпечити верифікацію платника (зчитати дані з його картки).

Якщо ПТКС має такі технологічні функції, тоді можна спокійно здійснити операцію на ту суму, яка потрібна клієнту. Якщо ні, тоді у ПТКС буде встановлений ліміт, і клієнт просто не зможе здійснити операцію на суму понад 5 тисяч гривень»***.

*** bank.gov.ua/news/all/yak-pravilno-zdiysnyuvati-plateji-z-28-kvitnya--aktualni-zapitannya-ta-vidpovidi

Чи може ФОП перекинути між своїми картками суму більше 5000 грн? Так, як ми вже з’ясували, заборони на такий переказ немає. Доводити походження коштів теж не потрібно. Перекидати гроші можна між будь-якими картками (підприємницькими й особистими), у будь-якій сумі (дробити по 5000 грн сенсу немає), скільки завгодно разів на день.

Чи може ФОП без проблем переказати на рахунок партнера або родича суму більше 5000 грн зі свого рахунку? Так, може. Критерій «5000 грн» не застосовують до безготівкових платежів. Ідентифікація не потрібна, банк і так знає всі дані про власника рахунку. Підтверджувати походження коштів теж не потрібно img 3.

А ось якщо сума переказу ≥ 400 тис. грн, банк може запросити документи про таку операцію (договори, акти тощо) для розуміння мети її проведення і заблокувати рахунок у разі їх неподання.

Якщо платіж не вписується у звичайну діяльність ФОП, такі документи можуть запитати і при меншій сумі переказу. Якщо ж цей платіж — у межах звичайних видів діяльності й оборотів ФОП, то запитань до нього не має бути навіть при переказі більше 400 тис. грн.

Що стосується переказів родичам/знайомим, то ми радимо спочатку закинути гроші з ФОП-картки на особисту картку, а вже звідти — на картку родича або знайомого****. Кількість переказів на день і їх сума в розумних межах (до 400 тис. грн) не обмежена.

**** Це дозволить уникнути спорів з податківцями про неутримання ПДФО і ВЗ при виплаті доходу фізособі. Детальніше — у статті «Складні наслідки простих рішень… (ППЄП перерахував гроші родичеві)» (журнал «Бухгалтер 911», 2016, № 20).

Чи може магазин прийняти від покупця платіж більше 5000 грн без паспорта? Так, якщо оплату приймає ваш продавець або власний кур’єр. Причому неважливо, як платить покупець: готівкою чи карткою. Річ у тому, що магазини не є суб’єктами первинного фінмоніторингу (ст. 6 Закону про фінмоніторинг), тому вони не зобов’язані ідентифікувати своїх покупців img 4.

А ось служби кур’єрської доставки, які надають послуги з переказу коштів (поштові перекази), та інші фінансові установи (наприклад, FORPOST на Новій пошті) якраз-таки є суб’єктами первинного фінмоніторингу.

Тому, якщо ваш покупець оплачуватиме товар на пошті «післяплатою», то при прийманні готівки від нього вимагатимуть паспорт (при оплаті карткою паспорт не потрібен, оскільки не буде готівкового переказу). Бажано повідомити покупців про це.

Чи можна зняти зі своєї картки більше 5000 грн готівки без паспорта? Так, можна. Операція зі зняття готівки з власної карти — це виняток, на який не поширюється вимога про обов’язкову ідентифікацію одержувача img 5 (п. 1 ч. 18 ст. 14 Закону про фінмоніторинг).

Але якщо ви зніматимете більше 400 тис. грн готівкою, то банк може запитати документи про походження коштів, оскільки ця операція підпадає під обов’язковий фінмоніторинг (ст. 14 Закону про фінмоніторинг).

Чи можна поповнити свій рахунок готівкою на суму 5000 грн без паспорта/картки? Ні, ось цього, на жаль, уже зробити не можна. Звільнення від обов’язкової ідентифікації клієнта з п. 1 ч. 18 ст. 14 Закону про фінмоніторинг працює тільки в один бік: на зняття грошей. А ось при внесенні готівки на картку в сумі 5000 грн (або більше) звільнень немає. Відповідно, поповнення можна здійснити в касі банку з пред’явленням паспорта або й через ПТКС, у яких можна авторизуватися за допомогою платіжної картки (див. вище).

Що ж, тепер бухгалтер не зможе самостійно сплатити податки за ФОП у касі банку, адже при внесенні суми ≥ 5000 грн у нього вимагатимуть паспорт? Із цим якраз усе гаразд: податки і штрафи можна платити без паспорта в будь-якій сумі img 6. Платника ідентифікувати не будуть — це ще один виняток з правил (п. 2 п. 1 ч. 18 ст. 14 Закону про фінмоніторинг).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі