Теми статей
Обрати теми

Карантинна допомога по частковому безробіттю. Є Порядок: що в ньому?

Савченко Олена, налоговый эксперт
Ми вже достатньо детально говорили про надання допомоги по частковому безробіттю, а також про порядок оподаткування цих виплат і відображення у звітності*. Тепер, коли з’явився документ — Порядок № 306**, є сенс підняти цю тему ще раз.

* Див. статтю «Отримуємо «карантинну» допомогу по частковому безробіттю» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 17).

** Ідеться про Порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Затверджений постановою КМУ від 22.04.2020 р. № 306.

Нагадаємо, що розраховувати на допомогу можуть ті працівники, яких у зв’язку з карантином перевели на роботу в режимі неповного робочого часу.

Вимога до працівників. Право на допомогу по частковому безробіттю мають усі застраховані особи, з якими роботодавцем оформлені трудові відносини, крім осіб, які отримують пенсію. Крім того, тепер точно зрозуміло, що зовнішні сумісники не матимуть права на допомогу (п. 6 Порядку № 306).

Вимоги до роботодавця. Отримати цей вид допомоги можуть (1) роботодавці з числа суб’єктів малого і середнього підприємництва для виплати працівникам (2) у разі втрати ними частини зарплати (3) унаслідок вимушеного зупинення (скорочення) діяльності через карантин. Ще одна визначальна умова — відсутність боргів зі сплати ЄСВ протягом шести місяців, що передують даті зупинення діяльності.

Отримати допомогу можуть роботодавці незалежно від того, в якій сфері вони працюють.

Список документів, які потрібно було подати, ми наводили в згаданій вище статті. Додамо, що подати документи тероргану ДСЗ можна двома способами: в електронному (з накладенням КЕП/ЕЦП) або в паперовому вигляді.

Укладаємо договір. Після прийняття рішення протягом 3 робочих днів терорган ДСЗ:

— укладає з роботодавцем договір про надання допомоги по частковому безробіттю (додаток 1 до Порядку);

— або надсилає роботодавцеві повідомлення із зазначенням причин відмовного рішення.

Після їх усунення в роботодавця є можливість звернутися за отриманням допомоги повторно (в межах строку дії карантину, але не більше 30 календарних днів після його завершення).

Перевірки. Протягом 90 календарних днів після останньої виплати допомоги працівникам тероргани ДСЗ мають право проконтролювати цільове використання коштів, що перераховуються роботодавцеві, шляхом проведення відповідної перевірки, у тому числі в письмовій формі отримати від роботодавця необхідні пояснення із цих питань.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі