Теми статей
Обрати теми

Бухгалтер — суб’єкт первинного фінмоніторингу: час «Ч» настав

Сумцова Ольга, податковий експерт
З 28.04.2020 р. запрацювали положення Закону про фінмоніторинг (Закону № 361)*, яким бухгалтерів, суб’єктів господарювання, які надають послуги у сфері бухобліку, зобов’язали бути суб’єктами первинного фінмоніторингу. Ми вже обговорювали ці нововведення**. Але ще раз коротко нагадаємо, яким бухгалтерам і що саме доведеться робити.

* Закон України від 06.12.2019 р. № 361-IX.

** Стаття «Хто з бухгалтерів — суб’єкт первинного фінмоніторингу?» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 10).

Відразу заспокоїмо — штатних бухгалтерів це все не стосується. Вони не є суб’єктами первинного фінмоніторингу (п. 7 ч. 2 ст. 6 Закону № 361) img 1.

А ось «ненаймані» бухгалтери, а також суб’єкти господарювання, які надають послуги у сфері бухобліку, зобов’язані виконувати вимоги Закону № 361 img 2. До них належать: (1) ФОП і юрособи, які надають послуги у сфері бухобліку; (2) бухгалтери, які надають послуги за ЦПД-договорами (не ФОП); (3) самозайняті особи (не ФОП), які ведуть бухоблік.

Причому важливий саме факт надання бухгалтерських послуг (а не заявлені КВЕД). Як варіант, можна уникати в договорі формулювань про надання бухгалтерських послуг (хоча врешті-решт вид послуги визначається не з назви, а з характеру виконуваних робіт).

Що потрібно буде робити? «Доповідати» Держфінмоніторингу:

(1) про всі підозрілі фінансові операції клієнта. Чи спроби їх здійснення. Важливо! Розмір операції значення не має. Немає й конкретних ознак, що характеризують підозрілу операцію;

При визначенні підозрілої фінансової операції потрібно враховувати типологічні дослідження***, а також рекомендації суб’єктів Держфінмоніторингу.

*** sdfm.gov.ua/articles.php?cat_id=78, fiu.gov.ua/pages/dijalnist/tipologi/tipologi-drzhfinmonitoringu

(2) повідомляти про розбіжності між відомостями про кінцевих бенефіціарних власників клієнта, які містяться в ЄДР, і інформацією про кінцевих бенефіціарних власників, отриманою суб’єктом первинного фінмоніторингу.

Що важливо! Потрібно буде стати на облік у Держфінмоніторингу як суб’єкт первинного моніторингу (ч. 2 ст. 8 Закону № 361). Причому це стосується всіх бухгалтерів — «ненайманців».

Поки що порядку постановки на облік, розробленого під положення Закону № 361, немає. Відповідно можна говорити, що поки немає процедури такої постановки, не може бути й відповідальності за порушення такої процедури. Хоча Держфінмоніторинг на своєму офіційному сайті**** вже надав рекомендації, як до введення підзаконної нормативки стати на облік у Дерфінмоніторингу та інформувати про підозрілі операції.

**** fiu.gov.ua/pages/dijalnist/funkcional/news/pages/finansovii-monitorint/tehnologi/dlja-nebankivskih-ustanov/rekomendacziji-shhodo-podannya-z-28-kvitnya-2020-roku-bankami-do-derzhfinmonitoringu-informacziji-pro-finansovi-operacziji.html

При цьому зазначимо, що у Верховній Раді зареєстровано проєкт закону про перенесення дати набрання чинності Законом № 361 на 1 липня (№ 3372). Сподіватимемося, що його приймуть.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі