Теми статей
Обрати теми

Адаптивний карантин: «розбір польотів»

Товстоп’ят Юрій, податковий експерт
Вже не новина, що карантин продовжено до 22 червня. Нюанс же в тому, що з 22 травня по 22 червня на території України діє адаптивний карантин. Суть його полягає в тому, що країна поділилася на регіони, де епідеміологічна ситуація дозволяє переходити до поетапного пом’якшення карантину, та на ті, жителям/суб’єктам господарювання яких пощастило менше. При цьому стару «карантинну» постанову1 майже повністю знешкодили, а нові правила гри прописали у новій постанові — № 3922.

1 Постанова КМУ «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 11.03.2020 р. № 211.

2 Постанова КМУ «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів» від 20.05.2020 р. № 392.

Постанову № 392 було опубліковано 21 травня в газеті «Урядовий кур’єр», 2020, № 95, і з цього ж дня вона набула чинності.

Адаптивний карантин. Пунктом 1 нової «карантинної» постанови фактично й закріплено адаптивний карантин: установлено, що дія карантину продовжена на всій території України з урахуванням епідемічної ситуації в регіоні.

При цьому в регіонах, в яких установлено карантин (а він до 22 червня діятиме в усіх областях країни без винятків), застосовуються:

— протиепідемічні заходи, що визначаються постановою № 392;

— заходи, додатково встановлені органами державної влади та місцевого самоврядування в межах їх компетенції. Тому, як і раніше, треба уважно стежити за відповідними рішеннями органів місцевої влади у своїй області / м. Києві!

Якщо ваша область потрапляє до «чорного» списку img 1 (тобто епідеміологічна ситуація в ній не дозволяє перейти до послаблення карантинних заходів), то діє повний перелік заборон та обмежень, передбачених п. 3 постанови № 392. Фактично для таких областей діють правила, схожі на ті, які на всій території країни були введені з 11 травня (у рамках першого етапу виходу з карантину)3. Детальніше про них — у наступному підрозділі.

3 Про які ви могли прочитати у статті «Постанова № 343: послаблення та продовження карантину» (журнал «Бухгалтер 911», 2020, № 20).

Якщо ж в області спостерігається сприятлива епідеміологічна ситуація, то в ній уводиться поетапне послаблення протиепідемічних заходів.

Станом на 22 травня (дата запуску другого етапу зняття карантину) налічувалося 13 областей-щасливчиків img 24, які вже з цієї дати могли перейти до другого етапу зняття карантинних обмежень.

4 moz.gov.ua/article/newsletter/gotovnist-oblastej-jaki-mozhut-perejti-na-2-etap-vihodu-z-karantiru

Серед них: Вінницька, Житомирська, Запорізька, Івано-Франківська, Кіровоградська, Львівська, Одеська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Черкаська та Чернігівська області.

Пізніше цей список поповнили м. Київ та область, а також Дніпропетровська, Миколаївська, Полтавська, Хмельницька області, що не може не радувати. А ось Львівська область 23 травня перестала відповідати критеріям МОЗ і продовжувала не відповідати станом на 26 травня5.

5 moz.gov.ua/article/news/pokazniki-dlja-poslablennja-protiepidemichnih-zahodiv-stanom-na-24052020

Критерії, за якими визначають, чи готовий регіон до зняття карантинних заборон, закріплені в п. 4 постанови № 392. Це 3 показники: інцидентність, завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я та середня кількість тестувань6.

6 Детальніше про те, в яких діапазонах повинні знаходитися значення цих показників, ви могли прочитати у статті «Старт другого етапу виходу з карантину — 22 травня» попереднього номера нашого журналу.

Оновлені заборони. Заборони, що діють у період адаптивного карантину, тепер закріплені в п. 3 постанови № 392 (пп. 1 — 15), і вони практично аналогічні тим, які раніше містилися у пп. 2 і 8 постанови № 211 та постанові № 2287.

7 Постанова КМУ «Питання перевезень авіаційним транспортом» від 23.03.2020 р. № 228.

Є, щоправда, деякі зміни.

По-новому виклали одну з найважливіших заборон: тепер «під замком» не будь-яка діяльність, яка передбачає приймання відвідувачів (з низкою винятків), а «робота закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів (крім розміщених у них магазинів), діяльність закладів, що надають послуги з розміщення, закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури».

Відповідно «схуднув» і список винятків.

Про здійснення перевезень працівників та «осіб з вузького переліку» службовим або орендованим транспортом органи Нацполіції достатньо проінформувати (а не погоджувати з ними маршрути руху, як було раніше).

Також зроблені винятки для відвідування закладів освіти (див. п.п. 4 п. 3 постанови № 392).

Уточнили, що в громадських будівлях і спорудах, громадському транспорті необхідно перебувати в захисних масках/респіраторах, що закривають ніс і рот (п.п. 1 п. 3 постанови).

Масові заходи обмежили 10 учасниками, при цьому додатково дозволили проведення навчально-тренувального процесу спортсменів командних ігрових видів спорту професійних спортивних клубів.

Також зняті обмеження за кількістю осіб, які можуть пересуватися групою, та заборона на перебування у громадських місцях дітей без супроводу.

Поетапне зняття карантину. В областях-щасливчиках дозволено (п. 4 постанови № 392):

з 22 травня: проведення спортивних заходів без глядачів, в яких беруть участь не більше ніж 50 осіб8; проведення релігійних заходів за умови перебування не більше однієї особи на 10 м2 площі будівлі; діяльність готелів (крім функціонування ресторанів у готелях); регулярні та нерегулярні пасажирські перевезення автомобільним транспортом у міському, приміському, міжміському внутрішньообласному та міжнародному сполученні за умови перевезення пасажирів у межах кількості місць для сидіння9;

8 Спортивні заходи, в яких беруть участь понад 50 осіб, можуть проводитися за погодженням із Міністерством охорони здоров’я за результатами оцінки епідемічних ризиків.

9 Передбаченої технічною характеристикою транспортного засобу або визначеної в реєстраційних документах на цей транспортний засіб.

з 25 травня: перевезення пасажирів метрополітенами за умови забезпечення перевізником контролю за використанням засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, у тому числі виготовлених самостійно; відвідування закладів дошкільної освіти. Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) при цьому затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 21.05.2020 р. № 25.

Якщо область спочатку не відповідала, але почала відповідати усім трьом критеріям МОЗ у період з 23 по 31 травня, то другий етап зняття карантинних заборон для неї відкритий не відразу, а з дати, коли всі показники набули потрібних значень. Але для цього регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій повинна прийняти відповідне рішення.

Рішення про послаблення протиепідемічних заходів переглядається не рідше (частіше — можна) одного разу на сім днів з урахуванням результатів оцінки поточної епідемічної ситуації в регіоні.

1 червня — дата старту третього етапу зняття карантинних обмежень. У його рамках із 1 червня дозволені (знову ж таки для областей, де тому сприяє епідситуація):

— робота закладів фізичної культури і спорту, спортивних залів, фітнес-центрів (крім проведення групових занять з кількістю учасників більше ніж 10 осіб);

— відвідування занять у групах не більше ніж 10 осіб у закладах освіти, проведення професійно-практичної підготовки та державної кваліфікаційної атестації в закладах професійної (професійно-технічної) освіти, підготовчих заходів до практичної підготовки на виробництві, лабораторних робіт та тренажерних занять, атестації здобувачів вищої освіти та відповідних підготовчих заходів, отримання документів про професійну (професійно-технічну) і вищу освіту;

Також дозволена участь в освітньому процесі, пов’язаному з освітою дорослих, у публічному захисті наукових досягнень у формі дисертацій та відповідних підготовчих заходах.

— перевезення пасажирів залізничним транспортом в усіх видах внутрішнього сполучення (приміському, міському, регіональному та дальньому) між регіонами в межах кількості місць для сидіння, передбаченої технічною характеристикою транспортного засобу або визначеної у реєстраційних документах на цей транспортний засіб. У разі здійснення перевезення між регіонами транзитом через регіон, в якому не діють послаблення протиепідемічних заходів, дозволяється перевезення в межах кількості місць для сидіння10 (без права посадки пасажирів у транзитному регіоні);

У разі здійснення перевезення до регіону, в якому не застосовується послаблення протиепідемічних заходів, дозволяється перевезення в межах 50 % кількості місць для сидіння10, за умови розсадки пасажирів з вільним місцем поруч, спереду, позаду.

міжобласні пасажирські перевезення автомобільним транспортом між регіонами в межах кількості місць для сидіння10.

10 Передбаченої технічною характеристикою транспортного засобу або визначеної в реєстраційних документах на цей транспортний засіб.

У п. 4 постанови № 392 прописані також пом’якшення карантинних заборон, передбачені з 10 та 15 червня відповідно.

Тобто більше не треба щотижня чекати новин від КМУ: тепер план виходу з карантину закріплений офіційно на рівні постанови. Головне, щоб ваша область відповідала критеріям МОЗ, чого вам наостанок і побажаємо!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі